'ertesi gün hapı'

'ertesi gün hapı'

Önerilen kılavuz, en çok incelenen gruba, yani son 12 ay içinde cinsel yolla bulaşan hastalık geçiren ve yeniden enfeksiyon kapma riski yüksek olan eşcinsel ve biseksüel erkekler ile trans kadınlara özeldir..

♦ ABD’li sağlık yetkilileri cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı ‘ertesi gün hapı’ olarak ucuz bir antibiyotiğin kullanılmasını öneriyor

Önerilen kılavuz, en çok incelenen gruba, yani son 12 ay içinde cinsel yolla bulaşan hastalık geçiren ve yeniden enfeksiyon kapma riski yüksek olan eşcinsel ve biseksüel erkekler ile trans kadınlara özeldir..

-ABD’li sağlık yetkilileri, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin giderek yaygınlaşan bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçınmak için kullanabileceği ertesi gün hapı olarak ortak bir antibiyotiği onaylamayı planlıyor.

Önerilen  CDC kılavuzu   yayınlandı ve yetkililer, 45 günlük bir kamuoyu yorum döneminin ardından buna son şeklini vermek için harekete geçecek..

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden Dr. Jonathan Mermin, cinsel yolla bulaşan hastalık oranlarının rekor seviyelere yükselmesiyle birlikte “daha fazla araca çok ihtiyaç duyulduğunu” söyledi..

 

Öneri, çalışmaların, korunmasız cinsel ilişkiden sonraki üç gün içinde doksisiklin antibiyotiği alan bazı kişilerin, cinsel ilişkiden sonra hap almayan kişilere kıyasla klamidya, frengi veya bel soğukluğuna yakalanma olasılığının çok daha düşük olduğunu ortaya koymasının ardından geldi..

 

Kılavuz, en çok incelenen gruba, yani son 12 ay içinde cinsel yolla bulaşan hastalık geçiren ve yeniden enfeksiyon kapma riski yüksek olan eşcinsel ve biseksüel erkekler ile trans kadınlara özeldir..

 

Yaklaşımın, heteroseksüel erkekler ve kadınlar da dahil olmak üzere diğer insanlar için işe yaradığına dair daha az kanıt var. CDC’nin STD çalışmalarını denetleyen Mermin, daha fazla araştırma yapıldıkça bu durumun değişebileceğini söyledi..

 

Öyle olsa bile, Mermin, bu fikrin “uzun süredir yenilik eksikliği olan bir alanda” son yıllardaki birkaç önemli önleme tedbirinden biri olduğunu söyledi. Diğerlerinin arasında  HPV virüsüne karşı bir aşı  ve  HIV’den korunmaya yönelik haplar yer alıyor dedi..

 

40 yılı aşkın bir süredir mevcut olan ucuz bir antibiyotik olan doksisiklin, sivilce, klamidya ve Rocky Dağları benekli ateşi gibi sağlık sorunlarının tedavisidir.

CDC yönergeleri, bakteriyel cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı doksisiklin kullanımına ilişkin dört çalışmaya dayanıyordu.

Bunlardan en etkili olanlarından biri   bu yılın başında New England Journal of Medicine’de yapılan bir çalışmaydı . Daha önce STD enfeksiyonu geçiren ve hap alan eşcinsel erkeklerin, biseksüel erkeklerin ve trans kadınların, insanlara kıyasla klamidyaya yakalanma olasılığının yaklaşık %90, frengiye yakalanma olasılığının yaklaşık %80 ve bel soğukluğuna yakalanma olasılığının yaklaşık %50 daha az olduğunu buldu. seksten sonra hapları almayan kişi.

Bir yıl önce, San Francisco’nun sağlık departmanı, ertesi sabah önleme önlemi olarak doksisiklin’i tanıtmaya başladı.

Bakanlığın cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme çalışmalarını denetleyen Dr. Stephanie Cohen, enfeksiyon oranlarının artmasıyla birlikte “bekleyebileceğimizi düşünmedik” dedi.

Çoğunlukla Batı Yakası’ndaki diğer bazı şehir, ilçe ve eyalet sağlık departmanları da aynı şeyi yaptı.

Kuruluşun tıbbi araştırma direktörü Dr. Taimur Khan, Boston merkezli bir sağlık merkezi olan ve pek çok gey, lezbiyen ve transeksüel müşteriye hizmet veren Fenway Health’de yaklaşık 1000 hastanın şu anda bu şekilde doksisiklin kullandığını söyledi.

Khan, kılavuzun büyük bir etkisi olması gerektiğini, çünkü birçok doktorun CDC’den haber alana kadar hastalarla bu konuda konuşmaktan çekindiğini söyledi.

İlacın yan etkileri arasında mide sorunları ve güneşe maruz kalma sonrası döküntüler yer alır. Bazı araştırmalar bunun heteroseksüel kadınlarda etkisiz olduğunu buldu. Doksisiklinin önleyici bir tedbir olarak yaygın kullanımı, teorik olarak, bakterileri ilaca karşı dayanıklı hale getiren mutasyonlara katkıda bulunabilir.

Cohen, San Francisco’da bu tür bir antibiyotik direncinin gerçekleşmediğini ancak takip edilmesinin önemli olacağını söyledi.

♦ Risk altındaki sağlıklı insanlara günlük HIV önleme hapı çağrısı

Etkili bir sağlık paneli Salı günü, doktorların virüse yakalanma riski yüksek olan sağlıklı insanlara günlük HIV önleme hapı sunması gerektiğini önerdi.

Yeni yönergeler, ABD’de her yıl yaklaşık 40.000 yeni HIV enfeksiyonunun azaltılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

İnsanları HIV virüsü açısından taramak da kritik öneme sahiptir. ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, erken, hayat kurtarıcı tedaviye bir adım olarak 15 ila 65 yaşları arasındaki herkesin ve hamile olan herkesin düzenli olarak taranması gerektiği yönündeki uzun süredir devam eden tavsiyesini yineledi..

Ancak son öneriler bir adım daha ileri gitti.

Araştırmalar, hâlâ sağlıklı olan kişilerin belirli HIV ilaçlarını her gün almalarının, HIV pozitif bir cinsel partnerden veya damar içi uyuşturucu kullanımından enfeksiyon kapma şanslarını önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.

Yaklaşıma PrEP veya maruz kalma öncesi profilaksi denir. Truvada adlı iki ilaçlı karma hap şu ana kadar ABD’de koruyucu kullanım için onaylandı

Görev gücü, PrEP’in yalnızca enfeksiyon riski yüksek olan kişiler için olduğunu söyledi. Buna HIV pozitif seks partneri olan herkes dahildir; HIV riski yüksek olan biriyle kondomsuz seks yapanlar; ya da uyuşturucu enjekte ederken iğneyi paylaşan.

Öneriler Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlandı. Diğer tıbbi gruplar da Truvada’yı önleme konusunda teşvik ediyor, ancak eşlik eden bir başyazıya göre, geçen yıl fayda görebilecek kişilerin sadece yüzde 17’sine bu ilaç reçete edilmişti.

Özel sigortacılar, hangi önleyici bakımın kapsanacağına ilişkin görev gücü tavsiyelerini takip ediyor; bazıları, eski Başkan Barack Obama’nın sağlık hizmetleri yasasının kuralları uyarınca cepten herhangi bir ücret ödemeden çalışıyor.

Dr., “Bu tavsiyenin nasıl uygulanacağı kritik önem taşıyor çünkü maliyet büyük bir engel” dedi. San Francisco’daki California Üniversitesi’nden Diane Havlir ve Susan Buchbinder, JAMA Internal Medicine’de yazdılar. Görev gücünün bir parçası değillerdi.

Sigorta olmadan ortalama aylık perakende satış maliyetinin yaklaşık 2.000 dolar olduğunu belirttiler.

Sigortasızlar için federal hükümet geçen ay Truvada üreticisi Gilead Sciences Inc.’in yılda 200.000 kişiye kadar PrEP dozu bağışlamayı kabul ettiğini duyurdu.

ABD’de yaklaşık 1,1 milyon kişi HIV ile yaşıyor Trump yönetimi, ülkedeki HIV salgınını 10 yıl içinde sona erdirme hedefini belirledi.

__

MIKE STOBBE AP Tıp Yazarı

Associated Press Sağlık ve Bilim Departmanı, Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nün Bilim ve Eğitim Medya Grubu’ndan destek alıyor. Tüm içerikten yalnızca AP sorumludur.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et