İÇİNDEKİLER
Suriye’nin başkenti Şam’da Esad’ın babasının mezarı ateşe verildi
Ailenin atalarının köyündeki Hafız Esad türbesinde yanan bir tabutun görüntüleri ortaya çıktı..
AFP’nin Çarşamba günü çektiği görüntülere göre, devrik Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın babası Hafız’ın mezarı memleketi Qardaha’da yakıldı .
AFP, görüntülerde isyancı savaşçıların askeri üniformalar giydiğini ve genç erkeklerin mezarın yanmasını izlediğini belirtti.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin savaş gözlemcisi AFP’ye verdiği bilgiye göre, isyancılar Esad’ın Alevi topluluğunun yaşadığı Lazkiye’deki türbeyi ateşe verdi . AFP görüntüleri türbenin bazı bölümlerinin alevler içinde ve hasarlı olduğunu gösterdi.
AFP, Suriye’de Beşşar Esad’ın babasının mezarının ateşe verilmesiyle ilgili hikaye hakkında biraz daha ayrıntıya sahip
AFP, Hafız’ın mezarının yakılıp yıkıldığını gösteren görüntülerin yayınlandığını bildirdi.
Bir tepenin üzerindeki geniş yükseltilmiş yapı, birkaç kemerle karmaşık bir mimari tasarıma sahip olup, dışı taşa kazınmış süslemelerle süslenmiştir. Ayrıca, 1994’te bir trafik kazasında hayatını kaybeden Beşşar’ın kardeşi Bassel de dahil olmak üzere diğer Esad ailesi üyelerinin mezarlarına da ev sahipliği yapmaktadır.
–Suriye’deki durum hakkında yorum yapan BM Genel Sekreteri António Guterres:
“Konuşurken, Orta Doğu’nun yeniden şekillenmesine tanık oluyoruz. Ayrıca bazı umut belirtileri görüyoruz ve özellikle Suriye diktatörlüğünün sona ermesinden gelen umut belirtileri.
Farklı Suriyeli liderleri desteklemek için her şeyi yapmak bizim görevimizdir, böylece bir araya gelebilirler, sorunsuz bir geçişi garanti edebilirler, tüm Suriyelilerin ait hissedebilecekleri kapsayıcı bir geçiş. Alternatif hiçbir anlam ifade etmiyor.”
Almanya Dışişleri Bakanı Çarşamba günü İsrail ve Türkiye’yi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın devrilmesinden sonra Suriye’de barışçıl bir geçişi tehlikeye atmamaya çağırdı .
AFP’nin haberine göre Annalena Baerbock , Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, “Suriye’deki iç diyalog sürecinin dışarıdan baltalanmasına izin vermemeliyiz” dedi .
–Baerbock: “Güvenlik çıkarlarını öne süren Türkiye ve İsrail hükümetleri gibi komşuların süreci tehlikeye atmamaları gerekir.”
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin savaş gözlemcisine göre , Esad’ın devrilmesinden bu yana İsrail, silah depolarından donanma gemilerine kadar Suriye’deki askeri tesislere saldırılar düzenledi . İsrail ayrıca , İsrail’in ilhak ettiği Golan Tepeleri’nin doğusunda BM tarafından devriye gezilen bir tampon bölgeye asker gönderdi .
Türkiye ise Kürt ayrılıkçıların, 2012’den bu yana Suriye’nin kuzeydoğusunda geniş bir alana hakim oldukları Esad’ın devrilmesinden yararlanarak nüfuzlarını artırmalarından endişe ediyor.
Ankara, Kürt güçlerini, özellikle de militan grup YPG’yi , 1980’lerden bu yana Türk devletine karşı kanlı bir isyan yürüten yasaklı Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) bir uzantısı olarak görüyor.
Esad’ın kaçmasının ardından Türkiye destekli gruplar Suriye’nin kuzeyine saldırılar başlattı.
AFP’ye göre, ülkenin kuzeydoğusundaki Kürt liderliğindeki güç, Çarşamba günü , Arap çoğunluklu ve şiddetli çatışmaların yaşandığı Menbiç’te Türk destekli savaşçılarla ABD aracılığıyla ateşkes sağlandığını duyurdu.
–Suriye’de “yeni bir sayfa”nın henüz yazılmadığını belirten Baerbock, “Devrimin sonucu henüz belli değil, halk da özgür ve barışçıl bir Suriye’ye geçişi henüz kazanamadı.. Şimdi Suriye’de olumlu gelişmeleri teşvik etmeye ve olumsuz etkileri engellemeye çalışmalıyız” dedi. “Çok özel terimlerle, bu, Avrupalılar ve Almanlar olarak destekleyeceğimiz Suriye liderliğindeki bir diyalog sürecine ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor.. Suriye’nin bir daha dış güçlerin veya kuvvetlerin elinde piyon haline gelmesine izin verilmemeli”