Tedavi seçeneklerinin belirlenebilmesi açısından lenfomanın hangi tür olduğunun belirlenmesi oldukça önemlidir.

15 EYLÜL DÜNYA LENFOMA FARKINDALIK GÜNÜ

 

LENFOMA NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

Lenf kanseri (lenfoma), vücutta enfeksiyonlarla savaşan ve bir tür beyaz kan hücresi olan lenfositlerin, lenf düğümlerinde anormal şekilde çoğalması ve büyümesi ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Lenfoma lenf kanserinin tıbbi adıdır..

 

Lenf bezi kanserinin en sık görüldüğü yer lenf bezleri (lenf düğümleri) olmakla birlikte, dalak, timus bezi ve kemik iliğinde de görülebilir..

 

Lenfoma kanseri olanlarda, beyaz kan hücreleri olan lenfositler anormal bir şekilde çoğalmıştır..

 

Bu çoğalan ve büyüyen lenfositler, vücudun hemen hemen her yerinde görülebilse de, daha çok koltuk altı, boyun veya kasık bölgesinde yer alan lenf düğümlerinde toplanırlar..

 

Lenfoma kan kanserlerinin yüzde 50’sini oluşturmakla birlikte, hodgkin lenfoma ve non-hodgkin lenfoma adında ikl türü bulunur. Non Hodgkin Lenfoma’nın diğer türe göre görülme oranı yaklaşık 8 kat fazladır..

 

Bunların hepsinin klinik seyirleri, tedaviye cevapları, tedavilerinde kullanılan ilaçlar birbirinden farklıdır.

Bu nedenle lenfoma teşhisi konulduktan sonra hastalığın hangi alt tip olduğunun da doğru bir şekilde saptanması gerekir..

 

–   Peki, lenf kanseri (lenfoma) neden olur, belirtileri neler?

–   Lenfoma neden olur, türleri neler?

 –  Kilo kaybı ve gece terlemesi lenfoma belirtisi mi?

–  Tedavisi nasıl yapılır, en etkin tedavi seçeneği hangisi?

 

Memorial Şişli Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Şebnem İzmir Güner anlatıyor:

 

 

 

LENFOMA TANI VE TEDAVİSİNDE YENİLİKLER MEVCUT

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık:

“Lenfoma, herhangi bir enfeksiyona bağlı gelişmeyen ve sebebi belli olmayan ateş; pijamaları ve yatak çarşaflarını bile değiştirmeyi gerektiren aşırı gece terlemesi ve 6 ay gibi bir sürede kilo verdirici diyet tedavisi olmadan kişinin normal kilosunun yaklaşık yüzde 10’unu kaybetmesine yol açan istem dışı ve hızlı kilo verilmesi gibi şikâyetlere yol açabilir..

Bu şikâyetleri olan hastalar erken dönemde hekime başvurdukları takdirde, hastalık erken evrede yakalanmakta ve daha az sayıda tedavi kürü ile şifa elde edilebilmektedir. Böylece kemoterapi ardından ileride oluşabilecek yan etkiler de en aza indirilebilmektedir..

Lenfomanın herhangi bir enfeksiyon durumu olmaksızın boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezlerinde oluşan genellikle ağrısız, büyüme ile devam eden şişlik belirtilerine neden olabileceğinisöylemeliyim..

Günümüzde birçok farklı kanser türü, cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi metotlar ile tek başına veya birlikte kullanılarak tedavi edilebiliyor.. Lenfoma ise kemoterapi ile tam şifa elde edilebildiği anlaşılan ilk kanser türü olarak biliniyor.. Son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak lenfomanın tanı ve tedavisinde çok sayıda yenilik ortaya çıktı..”

AKILLI İLAÇAR UMUT VERİYOR

 “Son yıllarda özellikle kanser hücresini tanıyan ve sadece kanser hücresini yok eden akıllı ilaçlar geliştirildi..”

– Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık:

“Bu ilaçlar tek başlarına veya diğer kemoterapi ilaçları ile birlikte kullanılır. Kanser aşısı ve kansere yönelik hücresel tedavilerle ilgili çalışmalar halen devam etmektedir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi lenfomada da erken teşhis hayat kurtarır..”

 LENF BEZLERİNDEKİ ŞİŞLİKLERE DİKKAT EDİLMELİ

 “Lenfoma, herhangi bir enfeksiyon durumu olmaksızın boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezlerinde oluşan genellikle ağrısız, büyüme ile devam eden şişlik belirtilerine neden olabilir..”

ÇOCUKLARDA BU BELİRTİLERE DİKKAT; LENFOMANIN HABERCİSİ OLABİLİR

Lenfoma olarak da bilinen lenf kanseri

– Çocuk Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ceyhun Bozkurt:

“Bu hastalık çocuklarda lenf bezi büyümeleri, halsizlik, iştahsızlık, inatçı ateş, vücudun değişik yerlerinde birtakım morluklar gibi bulgularla gelebilir. Daha önce rastlamadığımız anormal değişiklikler olursa hekime başvurmalıyız..

Lenfoma, vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkar.. Lenf bezleri vücudun kalesi gibidir..”

LENFOMA ERİŞKİNLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

– Prof. Dr. Bozkurt:

“Lenfomanın daha çok erişkin dönemde görüldüğünü belirtmeliyim.. Çocukluk çağı kanserleri tüm kanserlerin içinde yüzde 1-2 gibi düşük bir oranı oluşturmaktadır. Genel olarak bakıldığında lenfomalar erişkin kanserlerinin yüzde 5’ini, çocukluk çağı kanserlerinin ise yüzde 19-20’sini oluşturmaktadır. Nüfusla orantılandığında erişkinlerde çocukluk çağına oranla daha çok lenfoma hastalarıyla karşılaşabiliriz..”

ÇOCUKLARDA HALSİZLİK, İŞTAHSIZLIK, İNATÇI ATEŞE DİKKAT

– Prof. Dr. Bozkurt:

“Lenfoma erişkin hastalarda daha çok lenf bezi büyümeleri ile ortaya çıkar.. Çocuklarda ise yaygın olarak lenf bezi büyümeleri, kontrolsüz büyümeler, halsizlik, iştahsızlık, inatçı ateş, vücudun değişik yerlerinde bir takım morluklar olması gibi bir takım bulgularla gelebilir..”

LENF BEZİ BÜYÜMELERİNDEN KORKMAYIN

– Prof. Dr. Bozkurt:

“Çocuklarda yalnızca lenf bezi büyümelerinden endişe edilmemeli.. Erişkinin aksine çocukluk çağındaki lenf bezi büyümelerinin yüzde 98-99’unun nedeni iyi huylu enfeksiyonlardır. Bu çocukluk çağı döneminde oldukça sık karşılaşılan bir tablodur. Çocukların bağışıklık sisteminin iyi çalıştığını da dolaylı olarak gösteren bir bulgudur..

Lenf bezi büyümeleri verilen tedaviye rağmen devam ediyorsa, ek başka anormal yerlerde büyümeler ortaya çıkıyorsa, karaciğer, dalak büyümesi, solunum sıkıntısı ortaya çıkıyorsa; bunun yanında halsizlik, iştahsızlık, uzun süren ateş gibi daha önce çocuğumuzda rastlamadığımız yeni ve anormal belirtiler varsa mutlaka en yakındaki hekimlere başvurulmasını öneriyoruz..”

MORARMALARA DİKKAT

– Prof. Dr. Bozkurt:

“Vücutta yaşanan morlukların her çocukta olabilir.. Bacak alt kısımlarında oluşan morluklar çarpmaya bağlı olabilir. Bunun dışında kanama, pıhtılaşma sorunları da morarma şeklinde bulgularla gelebilir. Aileler hemen kötü huylu bir hastalık olduğunu düşünmesinler. Çoğunlukla bunun altından iyi huylu hastalıklar çıkıyor.  Diğer bulguların eşlik ettiği morarmalar önemli olabilir. Bu saydığım anormal bulgular eşlik ediyorsa ailelerin farkındalığının artması ve ilgili hekime bir an önce başvurmaları gerekmektedir..”

ÇOCUKLARDA TEDAVİDE YÜZDE 99’A VARAN BAŞARI ŞANSI

 “Lenfoma hastalığında dünyadaki ve bilimdeki gelişmelere paralel olarak tedavi şansı çok yüksek”

– Prof. Dr. Ceyhun Bozkurt:

“Erişkin hastalarda yüzde 70’lerin üzerinde çocuklarda ise yüzde 90-95 oranında iyileşme elde ediyoruz. İyileşmede temel kullandığımız tedavi yöntemi kemoterapidir. Bunun yanında radyoterapi, nadiren cerrahi tedaviler, hedefe yönelik tedaviler dediğimiz akıllı ilaç tedavileri ve son dönemde erişkin hastalarda kullanılan genetiği değiştirilmiş savunma hücrelerimizin tedavide kullanılması gibi yöntemler var. Çok dirençli hastalığı olanlarda kök hücre nakli gibi gerekli tedavi yöntemlerini kullanıyoruz.”

Prof. Dr. Bozkurt, pandemi sürecinde tedavi takiplerinin aksatılmaması ve sağlıklı beslenmenin de önemine değindi..

Lenf Kanseri (Lenfoma)

LENF KANSERİ (LENFOMA)

 Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir..

– Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir..

Vücudumuzda bulunan binlerce lenf bezi, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmemizi sağlayan bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır. Yaşanan enfeksiyonlar sırasında lenf bezleri büyüyor..

Hastalık sona erdiğinde ise yeniden eski boyutlarına dönüyor. Bu durum son derece normal olan bir mekanizmanın göstergesi. Lenfoma meydana geldiğinde, lenfatik sistemin hücreleri olan lenfositler bozuluyor ve çoğalıyor, böylece daha anormal hücreler oluşturuyor..

 Lenfomalar temelde Hodgkin ve non-Hodgkin (Hodgkin olmayan) olmak üzere iki grupta incelenir. Her ikisinin de belirtileri benzer olabilmekle beraber, lenfomanın hangi tür olduğuna yapılan tetkiklerde rastlanabilecek bir takım özel hücrelere göre karar verilir..

 lENFOMALARIN PEKÇOK FARKLI TÜRÜNDE FARKLI BELİRTİLER ORTAYA ÇIKABİLMEKTE

Tedavi seçeneklerinin belirlenebilmesi açısından lenfomanın hangi tür olduğunun belirlenmesi oldukça önemlidir.

  • Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri
  • Sebebi bilinmeyen ateş,
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Rahatsız edici gece terlemesi,
  • Sürekli yorgunluk,
  • Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı,
  • Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı,
  • Kaşıntı

Bir kişide yukarıdaki belirtilerin olması, o kişide mutlaka lenfoma var anlamına gelmemektedir. Mikrobik hastalıklar ve diğer sağlık problemleri de bu bulgulara neden olabilir. Ancak belirtiler 2 hafta içinde düzelmez ise doktora başvurularak nedeninin araştırılmasında yarar var.

 LENF KANSERİ (LENFOMA) RİSK FAKTÖRLERİ

Nedenleri henüz tam olarak tespit edilememekle beraber, Hodgkin lenfoma erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülmektedir. Özellikle genç erişkinlik olarak tabir edilen 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üstünde daha sık görülür.

– Tanımlanmış bir takım risk faktörleri şunlardır:

  • Aile öyküsü
  • Epstein-Barr virüsü (EBV) enfeksiyonu
  • HIV enfeksiyonu

– Non-Hodgkin Lenfomalar ise Yaş İlerledikçe Daha Sık Görülen Hastalıklardır. Non-Hodgkin Lenfomalar İçin Tanımlanmış Kimi Risk Faktörleri Aşağıdakilerdir:

  • EBV enfeksiyonu
  • HIV enfeksiyonu
  • HTLV (insan T hücreli lösemi virüsü) enfeksiyonu
  • Helicobacter Pylori enfeksiyonu (özellikle mide lenfomalarında)
  • HHV-8 (insan herpes virüs tip 8) enfeksiyonu
  • Hepatit C virüsü enfeksiyonu
  • Bir takım kimyasallar (özellikle zirai ilaçlar ve ısıtma-soğutma endüstrisinde kullanılan kimyasallar)
  • Bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları
  • Kleinefelter, Chediak-Higashi sendromları gibi kimi genetik hastalıklar
  • Sjögren sendromu, çölyak hastalığı, sistemik lupus gibi bazı romatolojik hastalıklar

Ancak kişinin bu risk faktörlerinden bir ya da birden fazlasını taşıması, mutlaka lenfoma olacağı anlamına gelmiyor. Birçok risk faktörü taşıyan bazı bireylerde yıllarca lenfoma gelişmeyebileceği gibi, risk faktörü olmayan bireylerde de lenfoma gelişimi mümkün..

Birçok risk faktörü taşıyan bazı bireylerde yıllarca lenfoma gelişmeyebileceği gibi, risk faktörü olmayan bireylerde de lenfoma gelişimi mümkün..

LENFOMA TANI YÖNTEMLERİ

Eğer büyüyen lenf nodu ve diğer belirtiler lenfomaya işaret ediyorsa, bireyin hastalık ve aile öyküsü alındıktan sonra detaylı bir fizik muayene yapılıyor..

Boyun, koltuk altı, dirsek, kasık ve diz gerisindeki çukurluk büyümüş lenf nodu varlığı için muayene ediliyor. Aynı zamanda dalak ve karaciğerde de olası bir büyüme varlığı için muayene yapılabiliyor..

Ardından, tanının kesinleştirilmesi ve kanserin yayılımın saptanması amacıyla yapılabilecek kimi testler aşağıdaki gibidir:

 –  Kan Testleri

Tam kan sayımı ve biyokimyasal incelemeler (LDH, ürik asit gibi).

–  Akciğer Filmi

Olası lenf bezi büyüklüğü ve diğer problemler araştırılıyor.

–  Biyopsi

Büyüyen lenf bezinin kısmi veya mümkünse tam olarak çıkarılması gerekiyor. İğne ile yapılan biyopsiler genellikle sağlıklı sonuç verme ihtimalinin düşük olması nedeniyle, lenfoma şüphesi var ise, mutlaka lenf bezinin tamamı, bu mümkün olmuyorsa bir kısmının bir patolog tarafından incelenmesi şart. Hastalığın yaygınlığının belirlenmesi için kemik iliği biyopsisi de yapılabiliyor.

–  Bilgisayarlı Tomografi

Boyun, akciğer ve tüm karın bilgisayarlı tomografi detaylı bir şekilde ile incelenebiliyor.

LENF KANSERİ (LENFOMA) TEDAVİSİ

Lenfomada tedavi kararını etkileyen faktörler arasında; lenfomanın tipi, hastalığın evresi, büyüme ve yayılma hızı, hastanın yaşı, hastanın diğer sağlık problemleri sayılabiliyor..

Yavaş ilerleyen ve belirtisi olmayan kimi çeşit lenfomlarda hasta, hastalığın ilerlemesi, belirtilerin ortaya çıkması ve tedavi gerekliliğinin doğması açısından düzenli aralıklarla kontrol ediliyor. Belirtileri olan yavaş seyirli lenfomalarda; kemoterapi, biyolojik tedaviler (monoklonal antikorlar) ve radyoterapi kullanılabiliyor..

Hızlı seyirli lenfoma tedavisinde genellikle kemoterapi ve biyolojik (monoklonal antikorlar) tedaviler tercih ediliyor. Gerektiği durumda radyoterapi tedaviye eklenebiliyor..

Hastalık tedaviye dirençli olduğunda ya da tedaviden sonra hastalık tekrarının (nüks) geliştiği durumlarda kullanılan tedavi şekilleri ise; kemoterapi, biyolojik tedaviler, radyoterapi, yüksek doz tedavi ve kök hücre veya kemik iliği nakilleri ve Car T Cell tedavisidir..

 Car-T Cell tedavisi bugün için B hücreli Lenfoma için onaylı bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi türü hücresel bağışıklık sistemimizin ana elemanı olan T hücrelerinin genetiğini değiştirerek kanseri tanımayan bağışıklık sistemi hücrelerimizi kanseri tanıyan ve onlara savaşan hücrelere dönüştürülmesini esas almaktadır..

Lenfoma tedavisi tamamlandıktan sonra, hastalar nüks olasılığı açısından, ilk 2 yıl daha sık olmak kaydı ile 5 yıla kadar yakın takipte tutuluyorlar..

Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşarak düzenli egzersiz ve sağlıklı besinler tüketmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri, lenfomalardan korunma noktasında tavsiye ediliyor..

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

LENFOMA NASIL BELLİ OLUR? 

Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır

Lenfoma hastalığı nedir belirtileri nelerdir?

Lenf bezesinde büyüklük (boyun, koltuk altı, kasık vb), vücutta 38 derece ve üzerinde ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, ciltte kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, düşkünlük ve tutulan organa ait herhangi bir belirti görülebilir. Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır

Lenfoma hastası kaç yıl yaşar?

Lenfoma yaşam süresi de değişkendir. Hızlı seyirli lenfomalar tedavi edilmediğinde hasta aylar ya da haftalar içinde kaybedilebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise hiç tedavi olmasa bile hasta uzun süre hatta 15-20 yıl yaşayabilir.

Lenfoma nerelerde ağrı yapar?

Boyun ya da koltuk altları ilk fark edilen yerlerdir, ancak şişlik kasık (bacaklarda ya da ayak bileklerinde şişmeye neden olabilir) ya da karın (kramp ve şişkinliğe neden olabilir) dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarında oluşabilir.

Lenfoma kaç yaşında ortaya çıkar?

Lenfoma yani lenf kanseri en sık lenf bezlerinde görülür. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, özellikle 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üstünde daha sık görülen lenfomanın bağışıklık sisteminde yer alan ur olduğu belirtiliyor.

Lenfoma 4 evre iyileşir mi?

Lenfoma, lenfosit adı verilen bir tür beyaz kan hücresinde ortaya çıkan kanserdir. Bu hücreler vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemden geçer. Birçok kanserde olduğu gibi, lenfomanın dört aşaması vardır. Evre 4 (IVlenfoma sıklıkla tedavi edilebilir.

Öpücük hastalığı lenfoma yapar mı?

En fazla çocuklarda ve genç erişkinlerde görülen; ateş, lenf bezi büyümesi, boğaz ağrısı veya anjin ile seyreden ve “öpücük hastalığı” ismiyle de bilinen “Enfeksiyöz mononükleoz” geçirmiş kişilerde, Hodgkin lenfoma görülme olasılığı genel popülasyona göre üç kat daha fazla risk taşıyor..

Çocuklarda lenfoma en sık nerede?

Lenf sistemi boyun, koltuk altı ve kasıktaki lenf düğümlerini dalak, timus ve bademcikler, mide ve ince bağırsağın bölümleriyle birleştirir. Lenf sisteminin bir bölümünde bir malignite başladığında, genellikle saptanmadan önce sistemin geri kalanına yayılır. Lenfoma en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir.

LENFOMA HASTALIĞINA NE İYİ GELİR? 

Lenfoma tedavisi sırasında ve sonrasında vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için her zamankinden daha fazla proteine ​​ihtiyacınız olabilir. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalardır. Sağlıklı bir seçenek için, yağsız veya az yağlı et tercih edin

Çocuklarda lenfoma belirtisi nelerdir?

  • Baş, boyunda şişlik.
  • Koltuk altında şişlik.
  • Kasıkta şişlik.
  • Öksürük.
  • Solunum problemi.
  • Ateş
 
 
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights