ZOOM NASIL KURULDU? GÜVENLİK VE GİZLİLİK!

♦ Bilim insanları beynimizin Zoom’da farklı çalıştığını doğruladı

Zoom kullanan kişilerin beyinlerini inceleyen bilim insanları, “Zoom, yetersiz bir sosyal iletişim sistemi gibi görünüyor” diyor

Bilim insanları, biriyle Zoom’da konuşurken beyninizin aynı çalışmadığını doğruladı.

Yeni bir araştırma, biriyle yüz yüze konuşmak yerine görüntülü arama yoluyla sohbet ederken sinirler arasında önemli ölçüde daha az sinyal gönderildiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar gerçek hayatta konuşan birinin beynini izlediklerinde, ayrıntılı ve karmaşık bir nörolojik faaliyet sistemi olduğunu gördü. Ancak Zoom’da bu, çarpıcı oranda daha azdı.

Bu durum, biriyle internet üzerinden konuşmakta temel bir şeyin hâlâ eksik olduğuna işaret ediyor. Araştırmacılar, insan yüzlerinin kişilerin beyinlerini aynı şekilde harekete geçiremediğini öne sürüyor.

Bu şaşırtıcı bir bulgu: Mevcut modeller, ister Zoom’da ister gerçek hayatta olsun, beynin insan yüzlerini özellikleri aynı olduğu için aynı şekilde işlemesi gerektiğini iddia ediyor. Ancak yeni çalışma, bu iki bağlam arasında gerçekten de temelden farklı bir şeyler olduğuna işaret ediyor.

Yeni çalışmanın baş yazarı, Yale Üniversitesi’nden Profesör Joy Hirsch, “Bu çalışmada, gerçek ve canlı yüz yüze konuşmalar sırasında insan beyninin sosyal sistemlerinin Zoom’dakinden daha faal olduğunu bulduk” diyor.

Zoom, yüz yüze durumlara kıyasla yetersiz bir sosyal iletişim sistemi gibi görünüyor.

Araştırmacılar bunu, kişilerin beyinlerini gerçek zamanlı incelemenin yanı sıra gözlerinin nerelere hareket ettiği gibi diğer sinyallere de bakarak saptadı. Sinirsel aktivitedeki artışın yanı sıra, örneğin kişilerin gözlerinin gerçek yüzler üzerinde daha uzun süre durduğunu da tespit ettiler.

Aynı zamanda, konuşan iki kişinin beyinleri de daha koordine görünüyordu. Araştırmacılar, bunun iki kişi arasında daha fazla sosyal işaretin paylaşıldığını gösterdiğini söylüyor.

Profesör Hirsch, “Genel olarak, yüz yüze etkileşimler sırasında kendiliğinden ortaya çıkan dinamik ve doğal sosyal etkileşimler, Zoom konuşmaları sırasında ya daha az belirgin ya da hiç yok gibi görünüyor” diyor.

Bu gerçekten kuvvetli bir etki.

Araştırmanın yazarları, teknoloji şirketleri ve başkaları insanlarla uzaktan etkileşim kurmamız için yeni yollar bulmuş olsa da yüz yüze gelmenin hâlâ çok önemli olduğunu belirtiyor.

Profesör Hirsch, “Yüzlerin çevrimiçi temsilleri, en azından mevcut teknolojiyle, beyindeki sosyal sinir devrelerine gerçek olana özgü o ‘ayrıcalıklı erişime’ sahip değil” diyor.

Bulgular, Imaging Neuroscience’da yayımlanan “Separable Processes for Live ‘In-Person’ and Live ‘Zoom-like’ Faces” (Canlı ‘Yüz Yüze’ ve Canlı ‘Zoom benzeri’ Yüzler için Ayrışabilir Süreçler) başlıklı yeni bir makalede açıklanıyor.

 

♦ ZOOM’DA ÖNEMLİ GÜVENLİK AÇIĞI: GÜNCELLEMENİZİ YAPIN..!

 

 Cihazınızın kontrolü ele geçirilebilir..! Video konferans platformu Zoom’un, Mac cihazlarda işletim sisteminin kontrolünün başkalarının eline geçmesine neden olabilecek bir hata belirlendi..

 

 

– Üç gün önce yaptığı açıklamada sorunu kabul eden şirket yeni bir yama yayımladı..

 

 Bir güvenlik araştırmacısı, saldırganın tüm sisteme erişmesini mümkün kılan bir açık buldu..

 

– Güvenlik araştırmacısı Patrick Wardle’ın bulduğu açık, saldırganın erişim elde ederek işletim sistemini kontrol etmesini sağlıyor..

 

Saldırı, Zoom’u macOS kullanılan bir cihaza yükleyebilmek veya kaldırabilmek için özel kullanıcı izinleri gerektiren Zoom macOS yükleyicisinden faydalanıyor..

 

Yükleyici, kullanıcı parolası girmeyi gerektiriyor ancak saldırgan, otomatik güncelleme özelliğini kandırabiliyor.

 

 Harekete geçen Zoom, yayımlanan yamayla bu sorunu ortadan kaldırdı..!

 

5.11.5 güncellemesi, Zoom’un internet sitesinden veya uygulamanın menü çubuğundaki “Güncellemeleri kontrol et” butonundan indirilebiliyor..

 

 

 

 

Zoom Mac uygulaması

 

 Otomatik güncelleyicideki hatadan yararlanıyor..!

 

Saldırı, Zoom’u Mac bilgisayara yükleyebilmek veya kaldırabilmek için özel kullanıcı izinleri gerektiren Zoom macOS yükleyicisinden faydalanarak çalışıyor..

 

Yükleyici, kullanıcı parolası girmeyi gerektiriyor ancak Wardle, sonrasında otomatik güncelleme işlevinin superuser ayrıcalıklarıyla arka planda sürekli olarak çalıştığını belirtiyor..

 

 YAMA ÇÖZÜM OLMADI..!

 

Zoom, bir güncelleme yayınladığında otomatik güncelleyicinin onayından geçiyor, sonra yükleme işlemi başlatılıyor..

 

Ancak doğrulama yöntemindeki bir hata, saldırganın güncelleyiciyi dilediği şekilde ayarlamasını sağlıyor..

 

Güncelleyici, yetkili kullanıcı ayrıcalıklarıyla çalıştığından Wardle, saldırganın güncelleme işlevi aracılığıyla her türlü programı çalıştırabileceğine dikkat çekiyor..

 

 İlginç olarak bu güvenlik açığı Zoom’a bildirilmesine ve çözüm yolu sunulmasına rağmen, Zoom, yamayı yeni yayınlıyor ancak sorun hale devam ediyor..

 

Zoom’un en son güncellemesinde hala aktif olduğu belirtilen açık, saldırganın bir Mac bilgisayarda root veya superuser ayrıcalığı kazanmasına izin veriyor..

 

Bu, teoride, bilgisayardaki herhangi bir dosyanın izinsiz olarak silinebileceği, değiştirilebileceği veya yeni bir dosya eklenebileceği anlamına geliyor..

 

 Zoom, uygulamanın 5.11.5 sürümü ile bu sorunun ortadan kaldırıldığını belirtiyor..

 

Zoom’daki hata ise uygulamanın kriptografik imzasını taklit ederek kötü amaçlı programlara açık hâle gelmesine neden oluyor. Saldırganların bu açıktan faydalanarak, bir kullanıcının sistemine erişim sağlayarak, cihazdaki dosyaları değiştirebileceği, silebileceği veya dosya ekleyebileceği ifade ediliyor..

 

 Zoom’dan Chrome OS kullanıcılarını üzecek açıklama

 

♦ Popüler video konferans platformu Zoom, Ağustos 2022’den itibaren Chrome OS desteğini sonlandıracağını açıkladı..!

 

Güvenlik araştırmacısı ve açık kaynaklı macOS güvenlik araçları oluşturan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Objective-See Foundation’ın kurucusu Patrick Wardle Zoom’daki bu sorunu ilk olarak ortaya koyan kişi oldu. Wardle sonrasında ise bu sorunu katıldığı bir konferansta dile getirdi..

 

 

 

zoom mac, macos

 

Tüm bunların ardından ise Zoom’un hızla harekete geçtiğini söyleyebiliriz. Yayımlanan yama ile ile Zoom’daki bu sorun ortadan kaldırılmış durumda. Zoom artık .pkg güncellemeleri için ekstra bir önlem alarak kötü niyetli kişilerin kullanıcılarına zarar vermesinin önüne geçiyor.

 

5.11.5 güncellemesini, önce uygulamayı Mac’inizde açıp, ekranınızın üst kısmındaki menü çubuğu aracılığı ile Zoom’a yükleyebilirsiniz. ‘Güncellemeleri kontrol et’ bölümüne girdikten sonra en son uygulama sürümünü içeren bir pencere ile karşılaşacaksınız. Bu bölümden yamayı indirmeye başlamak için ‘Güncelle’ seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.

 

Pandemi şartları ile değişen iş ve eğitim standartları dolayısıyla Zoom ve benzeri uygulamalar hayatımızda büyük yer kaplıyor. Böyle bir sorun ise çoğu sayıda kullanıcıya büyük bir zarar verebilirdi. Neyse ki kısa sürede paylaşılan yama ile birlikte bu tehdit de ortadan kalkmış gibi görünüyor.

 

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

 

♦ YENİ ŞİFRELEME ÖZELLİĞİNE SAHİP ZOOM 5..!

 

GÖRÜŞME VERİLERİNE  MÜDAHALEYE KARŞI DİRENCLİ HALE GELİYOR..! 

 

– Zoom, AES 256-bit GCM şifreleme yapabilen yeni sürümünü duyurdu.

 

Yeni sürüm Zoom 5 için etkili güvenlik geliştirmelerinin tanıtımı yapıldı..

 

Şirketin platform üzerindeki güvenlik ve gizlilik yeteneklerini proaktif olarak geliştirmek için hazırladığı 90 günlük planda bir kilometre taşı olarak görülen yeni sürüm, kazandığı 256-bit GCM şifreleme desteği ile görüşme verileri üzerindeki korumayı ve müdahalelere karşı direnci artıracak.

 

🌐 “BU SADECE BAŞLANGIÇ”..!

 

Zoom CEO’su Eric S. Yuan:

 

“90 günlük planımızda bu adıma ulaştığımız için gurur duyuyorum, ancak bu sadece başlangıç. Bugüne dek her zaman müşteri mutluluğu üzerine odaklandık. Onlara en güvenli platformu sağlamak üzerinde değişmez odağımızla müşteri mutluluğunun yanına güveni de ekleyeceğiz.”

 

IDC Research Sosyal, Topluluk ve Ortak Çalışma Alanları Direktörü Wayne Kurtzman:

 

“Zoom, güvenlik ve gizlilikle ilgili kuşkularla karşılaştığında, CEO’larının haftalık ve herkese açık brifingler vermesi de dahil olacak şekilde, bu zorluklara hızlı ve herkese açık olarak yanıt verdi. Ayrıca Zoom, görüşmelerle ilgili varsayılan ayarları değiştirerek gizlilik endişelerini gideren eylemler almakta hızlı davrandı ve 90 günlük planı ile daha kapsamlı bir eylem planı hazırladı ve açık bir iletişim kurdu.”

 

Zoom GPO’su Oded Gal:

 

“Kullanıcılarımızın gizliliği ve platformumuzun güvenliği için bütünsel bir bakışa sahibiz. Ağımızdan özelliklerimize ve kullanıcı deneyimimize kadar her konuyu sıkı bir incelemeden geçiriyoruz. Arka tarafta AES 256-bit GCM şifrelemesi, müşterilerimizin taşınmakta olan verilerindeki güvenliğinde çıtayı yukarı taşıyacak. Ön yüzde ise bana en büyük heyecanı, görüşme menü çubuğunda yer alan Güvenlik simgemiz veriyor. Bu sayede var olan ve yeni güvenlik özelliklerimiz toplantı yöneticilerinin önüne geliyor ve görüşmelerin merkezinde toplanıyor. Milyonlarca yeni kullanıcımız bu sayede görüşmelerindeki önemli güvenlik kontrollerine anında ulaşabilecekler”

 

 ZOOM 5.0’DAKİ DEĞİŞİKLİKLER..!

 

AES 256-bit GCM şifrelemesi:

 

Zoom,AES 256-bit GCM şifreleme standardına geçiş yaparak taşınan görüşme verileri için artan koruma ve müdahalelere karşı direnç sağlıyor. Bu özellik, Zoom Meeting, Zoom Video Webinar ve Zoom Phone verilerinde mahremiyet ve tutarlılık sağlıyor. Bu hafta indirilmeye açılacak olan GCM şifrelemesi

 

🌐 YENİ ŞİFRELEME ÖZELLİĞİNE SAHİP ZOOM 5 TANITILDI..!

 

Zoom uygulamasını Zoom 5.0’a güncellemek için 26 Nisan 2020 tarihinden itibaren zoom.com/download adresini ziyaret edebilirsiniz. Zoom’un 90 günlük planındaki ilerleme durumunu görmek için blog.zoom.us adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

ZOOM HAKKINDA..!

 

Zoom Video Communications, Inc. (NASDAQ: ZM) kesintisiz video ortamında verimliliği artırmak için ekipleri bir araya getirir. Kolay, güvenilir, yenilikçi ve video öncelikli tümleşik iletişim platformumuz, masaüstü bilgisayarlar, telefonlar, mobil cihazlar ve konferans odası sistemleri arasında video toplantılar, webinar’lar ve sohbet gerçekleştirilmesini sağlar. Zoom, önde gelen iş uygulaması entegrasyonları ile kurumlara üstün deneyim sunar ve geliştirici araçları ile özelleştirilmiş iş akışları yaratmalarını sağlar. 2011 yılında kurulan Zoom’un merkezi San Jose, Kaliforniya’dadır ve dünyanın farklı noktalarında ofisleri bulunmaktadır. Daha fazla bilgi almak için zoom.com adresini ziyaret edebilir, @zoom_us hesabını takip edebilirsiniz.

 

 

 

 

🌐 ALINACAK BİREYSEL TEDBİRLER ÖNEMLİ..!

 

Yüz binlerce Zoom kullanıcısının bilgileri ‘dark web’de satışa çıktı

 

Son dönemde kişisel bilgi güvenliği konusunda pek çok uyarı yapılan Zoom uygulamasını kullanan 500 binden fazla kullanıcının bilgisinin ‘dark web’de satışa çıktığı ortaya çıktı.

 

Zoom ile ilgili olarak son dönemde ardı ardına gelen güvenlik uyarılarının ardından ortaya çıkan bu veri güvenliği skandalından uygulamayı kullanan çok sayıda okul ve şirketin etkilendiği belirtildi.

 

Siber güvenlik kuruluşu Cyble, bir hacker grubu tarafından  ele geçirilen 530 binden fazla Zoom kullanıcısına ait hesap bilgilerini ‘dark web‘de ve hacker forumlarında yayınlayarak, satıldığını duyurdu.

 

Hesap başına ortalama 0.0020 dolara satışa sunulan bilgiler arasında, Zoom kullanıcılarının e-posta adresleri, şifreleri, güvenlik anahtarları ile kişisel toplantı URL’leri de yer aldığı görüldü.

 

 

© FLİCKR /Uzmanlar, kimlik bilgisi doldurma saldırılarından etkilenen kullanıcıları acil olarak Zoom hesaplarının şifresini değiştirmeleri gerektiğini belirtti.

 

Siber güvenlik kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, satışa sunulan hesaplar arasında Vermont Üniversitesi, Colorado Üniversitesi, Florida Üniversitesi gibi eğitim kurumlarının yanısıra Chase ve Citibank gibi finans şirketlerinin Zoom hesap bilgilerinin olduğuna dikkat çekildi.

 

Uzmanlar, kimlik bilgisi doldurma saldırılarından etkilenen kullanıcıları acil olarak Zoom hesaplarının şifresini değiştirmeleri gerektiğini belirtti.

 

 AKILLARA KAZINAN YENİ KELİME ZOOM..!

 

Neredeyse bütün dünyaya yayılan koronavirüs salgını, iş ve eğitim hayatında da önemli değişikliklere neden oldu. Artık pek çok insan işte ve okulda yüz yüze olduğu insanları internet aracılığıyla görmek zorunda. Bu sürecin akıllara kazdığı yeni kelimelerden biri de Zoom oldu.  

 

Rakiplerinden farklı olarak bir anda çıkış yakalayan video konferans uygulaması, beraberinde soru işaretlerini de getirdi.

 

  • Kişisel verilerin üye olmasanız dahi Facebook’la paylaşılması,
  • Çağrıların bir kısmının Çin üzerinden yönlendirilmesi,
  • Güvenlik ayarları yanlış ayarlandığında istenmeyen kişilerin konferansa dahil olabilmesi -ki sonradan buna ‘Zoombombing’ diye isim takıldı- ses getiren eleştiriler arasında. 

 

 PARA KESİLMESİ GÜVENLİK AÇIĞI MI..!?

 

Türkiye’de koronavirüs tedbirleri nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesinin ardından, öğrencileriyle Zoom programı üzerinden ders işleyen öğretmenlerin hesaplarından 58,5 dolar (yaklaşık 390 TL) para kesildiği haberi Türkiye’de çok konuşuldu. Ne var ki bunun Zoom’daki bir güvenlik açığından kaynaklandığına dair bir veri bulunmuyor. 

 

Öğretmenlerin, oltalama (phishing) adı verilen bir dolandırıcılık yöntemiyle tuzağa çekilmiş olmaları da ihtimal dahilinde.

 

Liselilerin bir araya geldiği video konferansa dışardan bağlanan bir kişi teşhircilik yaparak ırkçı hakaretler savurunca, Kaliforniya’da uygulamanın kullanımı askıya alındı. 

 

 ABD SENATOSU..!

 

Demokrat Partili Senatör Richard Blumenthal, Twitter hesabında Zoom’u uçtan uca kriptolama konusunda yanlış vaatlerde bulunmakla suçlarken; Financial Times’ın haberine göre, ABD Senatosu üyelerine Zoom’u kullanmama çağrısında bulundu. Henüz resmi bir adım atılmadı fakat yasak da gündemde. 

 

SpaceX’in ardından Google da Zoom uygulamasının şirket bilgisayarlarında kullanımını yasakladığını bildirdi. 

 

Tayvan ve Almanya da uygulamanın kullanımına sınırlama getiren yerler arasında. Ayrıca şirkete açılmış bir toplu dava da bulunuyor.

 

Zoom’a getirilen en önemli eleştiriler, elde ettiği verileri ne yaptığının tam olarak bilinmemesi ve kötü niyetli kişilerin suistimal edilebileceği açıklara sahip olmasına dayanıyor.

 

ZOOM NEDEN BU KADAR POPÜLER..!?

 

Peki, üç ayda 10 milyondan 200 milyon kullanıcı sayısına ulaşan video konferans uygulaması neden bu kadar popüler? Benzerleriyle karşılaştırıldığında ne kadar güvenilir? 

 

Siber haklar uzmanı hukukçu Yaman Akdeniz:

 

”Koronavirüs salgınından önce kullanmaya başladığım Zoom’u şu an diğer alternatiflerden daha iyi çalıştığı için tercih ettim..

 

Programın bu kadar rağbet görmesiyle birlikte, yaşanan sıkıntılar da arttı..

 

Pek çok sorun programı doğru kullanarak çözülebilir..

 

İki tip sorun var..

 

Birincisi, kullanıcı tarafında kontrol edilebilir riskler. Pek çok ayar var, bunu pek fazla kişi bilmiyor. Mesela benim dersime girmek isterseniz, bekleme odasında kalırsınız, daha ileriye geçemezsiniz. 
Bu sadece Zoom’la ilgili değil, bütün yeni teknolojilerle ilgili bir sorun..

 

Görüntülü iletişim teknolojisinin ortaya koyduğu yeni sorunlar, çoğunlukla bilinmiyor. İnternet için bir ehliyet söz konusu olmamalı fakat kullanıcının bilinçli olması lazım..

 

Saldırıların büyük bir kısmı lokal bilgisayar üzerinden yapılıyor. Buraya erişildikten sonra, ille de Zoom üzerinden saldırmaya gerek yok..

 

İkincisi, Zoom’un kendisiyle ilgili sıkıntılar ki, burada iki farklı sorun var: Teknolojisinin ne kadar güvenli olduğu ve gizlilik politikası. Örneğin güvenli şifreleme yok şu an, olması lazım. Şeffaflık raporu yayımlamıyorlardı, yayımlayacaklarını söylediler..

 

‘Güvenli veri mümkün mü?’ sorusu Skype, Facebook ve Instagram gibi devler için de sorulabilir. Bireysel kullanıcıların bilinçli kullanıma dikkat etmekten başka bu konuda yapabilecek çok fazla şeyi yok..

 

Ben bunu trojan bir yazılım olarak görmüyorum. Kovid-19 öncesi de Zoom kullanıyordum. Skype, Zoom’dan daha güvenli değil bana sorarsan. Google, Skype, Microsoft, Slack, Apple, hepsinde sorun var. Buradaki temel sorun mahremiyetin günden güne bizden daha fazla alınması. Biz sadece devlet önünde değil, çok uluslu şirketler önünde de şeffaflaşıyoruz ve kontrolü kaybetmiş durumdayız. Büyük resmin içinde Zoom yalnızca yeni bir oyuncu.”

 

 ŞEFFAFLIK RAPORU.!

 

Teknoloji yayıncılığının deneyimli ismi Erdal Kaplanseren:

 

Şeffaflık raporlarını hukuk departmanları genelde ‘Nereden neyi nasıl kaçırırız?’a dayandırır. Buradan bir şey çıkacağına pek güvenmiyorum..

 

Teknik açıklar barındırıyor. Kötü niyetli kişiler bu açıkları kullanıp, çok sayıda kişinin verisine ulaşabilir. Zoom’u sabote etmeye çalışan faaliyetler olabilir..

 

Uygulamanın tehlikelerine dikkat çekmek isterim. Zoom şaibeli bir uygulama..

 

Pek çok yazılıma erişim izni veriyoruz ama ekran erişimi çok daha fazla bir şey. Zoom’un ekrandaki dataları ne yaptığını, okuyup okumadığını ve bu datayı yedekleyip yedeklemediğini bilmiyorsunuz. Onların sunucusu üzerinden hareket etmeniz büyük bir risk. Sessiz kalmalarını normal bulmuyorum..

 

Bir anda 200 milyon kullanıcıya erişmişseniz, para çok tatlı gelebilir. Zoom’un kurucusu bu günleri bekliyordu. Niyeti de zaten büyük bir data yakalamaktı. Beyaz yakalının ortaya koyduğu veri çok değerli..

 

Şirketlere de, kullanıcılara da, hükümetlere ve yüksek sayıda kullanıcılara yükümlülükleri olan şirketlerin uygulamalarını tercih etmelerini öneririm. Datalarımız zaten büyük şirketlerin elinde. Apple, Google ve Facebook dünyanın her yerinde çok ciddi yargı süreçlerinden geçti, büyük cezalar ödedi. Yeni bir girişim güvenlik ve data satma konusunda daha hoyrat davranabiliyor. Şifreleme yaptığını beyan eden güvenilir uygulamaları kullanın.”

 

GÜVENLİK VE GİZLİLİK..!

 

Facebook’un eski güvenlik şefi Alex Stamos’u danışman olarak işe alan şirket, güvenlik ve gizlilik konusunda gerekli adımları atmaya çalıştığını iddia ediyor. 

 

Merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Jose’de yer alan Zoom’u 2011’de kuran Çin kökenli Amerikan iş insanı Eric Yuan, 1 Nisan’da bir yazı yayımlayarak bir anda başarı kazanan şirkette güvenlik ve gizlilik sorunlarını çözmek için ekstra çaba sarfedeceklerini söyledi. 

 

 ZOOM NASIL KURULDU..!?

 

Koronavirüs pandemisi milyonları uzaktan çalışmaya, öğrenmeye ve sosyalleşmeye zorlayınca, sanal toplantı uygulaması Zoom’un kullanımı Nisan ayında dünya genelinde 30 kat arttı…

 

Koronavirüs pandemisi milyonları uzaktan çalışmaya, öğrenmeye ve sosyalleşmeye zorlayınca, sanal toplantı uygulaması Zoom’un kullanımı Nisan ayında dünya genelinde 30 kat arttı.

 

Firma sanal ortamda günlük 300 milyondan fazla katılımcı ağırlarken, ödeme yapan müşterilerini de üçe katladı.

 

Bu ani değişim firmanın izlediği yolu değiştirme potansiyeline sahip.

 

Zoom, bu yıl 1.8 milyar dolar değerinde satış geliri beklediğini söyledi. Şirketin Mart ayındaki yıllık satış geliri tahmini ikiye katlanmış durumda.

 

Firmanın CEO’su Eric Yuan, Salı günü yatırımcılara içinde bulundukları dönem için ”Bu büyük bir fırsat” tanımlamasını yaptı.

 

ZOOM NASIL KURULDU..!

 

Eric Yuan, Zoom’u bu kadar geniş kitleler için tasarlamamıştı.

 

Çin doğumlu yazılım mühendisi Yuan, Cisco tarafından 2007 yılında 3,2 milyar dolara satın alınan ilk ABD video konferans şirketlerinden biri olan WebEx’te yıllarca çalıştıktan sonra 2011 yılında ayrılıp Zoom’u kurdu.

 

O zaman, piyasayı kontrol eden Microsoft ve Cisco gibi büyük oyuncuların yönettiği piyasada başka bir seçeneğe ihtiyaç olmadığını söyleyen yatırımcıların şüpheleri ile karşılaştı.

 

BBC Türkçe’nin haberine göre Yuan, video konferansa ilgisini, gençliğinde şu anki eşiyle buluşmak için seyahat etmek zorunda kalmasına borçlu.

 

Cisco’da hayal kırıklığı yaşayan Yuan, iş dünyasında, cep telefonlarında da çalışabilecek ve kullanımı daha kolay olacak bir işletim sistemine talep olacağını düşündü.

 

Zoom geçen yıl ilk hisselerini satışa çıkardığında piyasa değeri 15,9 milyar dolardı. Bu rakam Salı günü 58 milyar dolara çıktı.

 

Teknoloji piyasaları analizi şirketi Canalys’in üst düzey yöneticisi Alex Smith:

 

“Zoom’un yaptığı, tüm iş türleri için video konferansı demokratikleştirmekti. Zoom bunu yoga eğitmenlerinden yöneticilere kadar herkes için çok basit hale getirdi” diyor.

 

Sokağa çıkma kısıtlamaları başladığında Zoom popülaritesini artırmak için Çin ve İngiltere dahil çok sayıda ülkede ücretsiz sürümüyle ilgili sınırlamaları kaldırdı.

 

Ancak Zoom’un temel müşterileri, şirketler. Onlar da Zoom’a abonelik ücreti ödüyor.

 

Zoom yaptığı açıklamada, satışlarının Mart, Şubat ve Nisan aylarında % 169 arttığını ve bu dönemde 328,2 milyon gelir elde ettiğini açıkladı.

 

Ocak ayından bu yana 10’dan fazla çalışanı olan 180 binden fazla yeni müşterisi oldu şirketin.

 

Zoom Mart, Şubat ve Nisan aylarında 27 milyon dolar kâr etti. Bu, geçen yılki toplam kârından fazla.

 

 İTİBARI ZARAR GÖRDÜ..!

 

Öte yandan, kullanıcılarının sayısının hızla artması Zoom’un kapasitesini de zorlamaya başladı. Şirket çoğu ödeme yapmayan yeni kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için kapasitesini genişletmek zorundaydı, bunun için de yeni yatırımlar yaptı.

 

Bilgisayar korsanlarının bazı Zoom görüşmelerine sızması ve güvenlik açıklarını ortaya çıkarması ise şirketin itibarına zarar verdi. Şirketin kullanıcı bilgilerini Facebook’a gönderdiği de ortaya çıktı. Oysa başta uygulamanın güvenli olduğu ve görüşmelere katılan herkesin izlenebildiği iddia edilmişti.

 

Bu süreçte Zoom’un Çin’deki faaliyetleri de gündeme geldi. Şirketin ülkede 700’den fazla personeli var, bunların çoğu ürün geliştirme ekibinde. Zoom’un bu nedenle hükümetler tarafından kullanılamayacağına dair uyarılar da yapıldı.

 

ABD vatandaşı da olan Eric Yuan, Nisan ayında güvenlik açıkları için özür diledi ve uygulamada yaptıkları, Zoom’un sorunlarını çözme amaçlı bazı değişiklikleri kamuoyuna açıkladı.

 

Zoom yeni bazı atamalar yaptı, emekli general ve ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı H R McMaster’ın da artık şirket için çalışacağını açıkladı.

 

Uzmanlar, Zoom’un zorlukların üstesinden gelmesini ve esas gelir kaynağı olan abonelerine yoğunlaşmasını bekliyor.

 

Ancak koronavirüs salgınının Zoom için piyasada başka zorluklar yaratması da muhtemel zira Microsoft ve Cisco gibi rakipler de, uzaktan çalışmaya yönlik talebin hızla arttığı bir dönemde bu piyasaya giriyor ve büyük paralar harcıyor.

 

Rosenblatt Güvenlik Genel Müdürü Ryan Koontz:

 

“Rekabet daha artıyor, gelişmeleri göreceğiz..

 

(Zoom) daha önce çok güçlü bir noktadaydı. Son dönemde ise bütün dünyan video üzerinden iletişim kurmaya karar verdi ve bu nedenle şirket doğru zamanda doğru yerde. Muhteşem bir markaları var. Şimdi o markayı güçlendirip hangi piyasalara açılacaklarına karar vermeliler.”

 

 

 

independentturkish – Eren Umurbilir Odatv

 

İLGİLİ HABER
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights