Akıllı Telefonlarımızın Modası Geçecek Mi?

Akıllı Telefonlarımızın Modası Geçecek Mi?

Uygulamalara veya dokunmatik ekrana ihtiyaç duymadan doğrudan bir sohbet robotuna bağlanan, yapay zeka destekli taşınabilir cihazlar piyasaya çıkacak.

Giyilebilir Yapay Zeka

Akıllı telefonlarımızın modası geçecek mi?

Uygulamalara veya dokunmatik ekrana ihtiyaç duymadan doğrudan bir sohbet robotuna bağlanan, yapay zeka destekli taşınabilir cihazlar piyasaya çıkacak.

Akıllı telefonunuzun ekranını kıpırdatmanız gerekmeden iş halledildi.

Bu, büyüyen bir teknoloji şirketi dalgasının yapay zeka yoluyla gerçekleştirmeyi umduğu türden ütopik bir kolaylık.

Google gibi arama motorları, Slack gibi mesajlaşma uygulamaları ve Snapchat gibi sosyal medya hizmetleri, teknolojiyi sistemlerine entegre etmek için yarışırken, ChatGPT gibi üretken yapay zeka sohbet robotlarının popülaritesi geçen yıl patladı.

Yapay zeka eklentileri uygulamalar ve yazılımlarda tanıdık bir görüntü haline gelirken, yapay zeka destekli ilk tüketici cihazları başlarını kaldırıp akıllı telefonlarımızla yer kapmaya çalışırken, aynı üretken teknoloji şimdi donanım alanına katılma girişiminde bulunuyor. .

Kapıdan ilk çıkanlardan biri, California’daki startup Humane’den Ai Pin olacak.

Bir kutu vazelinden biraz daha büyük olan bu cihaz, mıknatıs aracılığıyla gömleğinize takılan giyilebilir bir cihazdır. Metin gönderebilir, arama yapabilir, fotoğraf çekebilir ve müzik çalabilir. Ancak uygulamaları desteklemiyor veya ekranı yok.

Bunun yerine, uzanmış avucunuza basit bir arayüz yansıtmak için bir lazer kullanıyor ve dahili AI sohbet robotuna, ChatGPT’den beklediğiniz gibi web’de arama yapması veya sorguları yanıtlaması için sesli komutlar aracılığıyla talimat verilebilir.

–   Cihazın Nisan ayında ABD’deki ilk lansmanından önce ön sipariş veren Virginia merkezli danışman Tiffany Jana:

“Ai Pin’i kişisel asistanım olarak eğitmeyi ve yazma ve yaratıcı çalışmalarımı kolaylaştırmayı planlıyorum.. Sık sık seyahat ediyor ve bunun, bana eşlik eden bir fotoğrafçı ve tercümanın yerini alabileceğini umuyorum.. Tüm asistanlara ve bir zamanlar beni destekleyen devasa ekibe sahip değilim. Her zaman bir teknoloji tutkunu oldum ve ChatGPT’den keyif alıyorum .”

Bu arada Facebook’un ana şirketi Meta, Ray-Ban ile ortaklaşa bir çift yapay zeka destekli akıllı gözlük piyasaya sürdü ve Çinli şirketler TCL ve Oppo da kendi yapay zeka gözlükleriyle aynı yolu izledi. Hepsi Ai Pin ile hemen hemen aynı şeyi yapıyor ve sesli komutlara yanıt veren bir AI sohbet robotuna bağlanma biçimleriyle pazarlanıyorlar.

Tüm bunlar, akıllı telefonunuzdaki sesli asistanın veya oturma odanızdaki Alexa’nın halihazırda yapabildiklerine oldukça benziyorsa, bunun nedeni aslında öyle olmasıdır.

–    Pennsylvania’daki Carnegie Mellon Üniversitesi İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Enstitüsü’nde yardımcı doçent olan David Lindlbauer:

Yapay zekanın yeni cihazlarda kullanılması bugünlerde bile standart . Herkes, telefonlarıyla etkileşimde bulunmak için Google’ın önerilerini, Apple Siri’yi veya telefonlarındaki uygulamalar için akıllı önerileri kullanıyor. Ona göre fark, bu yeni ve gelecek cihazların yapay zeka yeteneklerini daha az müdahaleci ve daha yaygın bir şekilde”

Bu tasarım amacı, ABD’li startup Rewind’in yakında çıkacak olan kolyesinde ve yazılım geliştiricisi Avi Schiffmann’ın Tab AI’sında açıkça görülüyor .

Bu küçük cihazlar boynunuza asılacak ve gün içinde duyduğunuz ve söylediğiniz her şeyi pasif bir şekilde kaydedecek ve daha sonra uygun bir zamanda tekrar okuyabilmeniz için en önemli parçaları yazıya döküp özetleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bunlar aslında başka yerlerde görülen üretken yapay zeka özelliklerini bağımsız bir cihazda bir araya getiren üretkenlik araçlarıdır.

Bir Amaç Sorunu Mu Var?

Peki neden akıllı telefonunuzun halihazırda yapabildiğinden biraz daha fazlasını yapan bir cihaz isteyesiniz ki?

Kısmen, kendinizi daha az hoş karşılanan unsurlardan kurtarmak için. Humane, Ai Pin’i, akıllı telefonların aşırı kullanımını engellemenin bir yolu olarak, aynı temel işlevleri, bizi zorlayıcı bir şekilde kaydırmaya devam ettiren bağımlılık yaratan uygulamalar olmadan sunarak sunuyor.

 –   Almanya’daki Ulm Üniversitesi moleküler psikoloji başkanı Christian Montag:

“Bir alkolik şişeye değil içindekilere bağımlıdır”

Özellikle sosyal medya platformlarının, bize daha fazla reklam göstermek veya kişisel verilerimizi toplamak için ekran süresini kasıtlı olarak uzatmakla ilgilendiğini söylüyor. Deneyler, bir akıllı telefonu gri tonlama modunda kullanmanın kullanıcıyı elde tutma oranını azalttığını gösterse de , ekranın tamamen ortadan kaldırılmasının çok daha derin bir etkisi olabilir.

Bu, teknoloji dünyasının yeni özellikler ve cihazlara yönelik giderek artan iştahına aykırı gibi görünebilecek, ancak belki de ilk göründüğü kadar yabancı olmayan bir ayrıştırmadır.

 –   Lindlbauer:

“Pek çok insan gün boyunca kulaklık takıyor.. Dolayısıyla felakete doğru ilerlemenin cazibesinden dijital dünyaya sürekli ancak dikkat çekmeden erişim sağlayan teknolojiye doğru ilerlemek kesinlikle mümkün.”

Giyilebilir teknolojinin düzensiz bir geçmişi var.

Google, 2013 yılında Google Glass’ı piyasaya sürerek akıllı gözlük fikrini popülerleştirmeye çalıştı . Yapay zekaya sahip bir sohbet robotu olmamasına rağmen, benzer şekilde, bir lens ekranı aracılığıyla kullanıcılara bilgi sağlayacak ve sesli komutlara yanıt verebilecek bir akıllı telefon alternatifi olarak tasarlandı.

 –   Güney Danimarka Üniversitesi işletme ve yönetim bölümünde yardımcı doçent olan Jannek Sommer:

“Birçok tüketici Google Glass’ı modası geçmiş buldu ve ürünü cyborg’lara benzetti” diyor. Samsung Galaxy Gear akıllı saatin ilk sürümü de benzer sorunlarla karşılaştı; reklamları cihaz ile Hollywood filmlerinin bilim kurgu aygıtları arasında hoş karşılanmayan bir ilişki kuruyordu. Sommer, “Bu yaklaşımı birkaç yıl takip ettikten sonra sektör yavaş yavaş konumlandırmasının yanlış olduğunu fark etti”

Aslında, Ai Pin tamamen minimalist bir tasarıma ve yuvarlatılmış köşelere sahipken, Meta’nın Ray-Ban ile ortaklığı, kazanmayı umduğu terzilik güvenilirliğinin göstergesidir. Giyilebilir teknolojide bile görünüş her şey değildir.

 –   Sommer:

“Abartı, yenilik ve moda, giyilebilir ürünler pazarındaki önemli itici güçler olsa da, sektörün tüketicilere tutarlı bir şekilde pratik değeri olan bir deneyim sunmadaki başarısızlığı ciddi bir engel gibi görünüyor.. Ve bu, teknolojinin hâlâ oldukça olgunlaşmamış durumuna işaret ediyor.”

Bu, hiçbir yerde Ai Pin’in ilk tanıtım videosundan daha iyi gösterilmemişti. Bir avuç bademdeki protein miktarını tahmin etmesi istendiğinde, fındığın besin içeriğini kendinden emin bir şekilde yanlış beyan etti. Daha sonra, açıklamanın ilerleyen kısımlarında, yaklaşan güneş tutulmasını izlemek için en iyi yerin yanlış bir şekilde önerildiği söylendi. Bir yapay zeka modelinin yanlış bilgi verdiği veya ayrıntıları uydurduğu bu “halüsinasyonlar” tüm sohbet robotlarında yaygındır ve benzer şekilde Google’ın yapay zeka sohbet robotu Bard’ın geçen yıl piyasaya sürülmesini de raydan çıkardı.

Ancak bu sorunlar çözülse bile giyilebilir yapay zeka cihazları hâlâ amaç sorunlarıyla karşı karşıya. Samsung, Google ve diğer üreticiler, en son akıllı telefon modellerinde yapay zeka destekli özellikleri zaten kullanıma sunarak, bu giyilebilir yapay zeka cihazlarının övündüğü mesaj taslağı oluşturma, çeviri ve anında sorgulama gibi üretkenlik araçlarıyla donatıyorlar.

Daha geçen ay, Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom, yalnızca yapay zekaya dayanan ve hiçbir uygulamayı desteklemeyen bir akıllı telefon konseptini sergiledi.

 –   Küresel teknoloji istihbarat şirketi ABI Research’ün kıdemli analisti Reece Hayden:

“Öngörülebilir gelecekte çabaların çoğu, üretken yapay zekayı mevcut form faktörlerine entegre etmeye odaklanacak, çünkü bu daha belirgin ticari fırsatlar sunacak”

Bu belki de Humane’in kendi CEO’su Imran Chaudhri’nin normal telefon yerine Ai Pin kullanarak geçirdiği zamanı ayırmayı bariz bir şekilde reddettiğini gösteriyor. Yeni bir cihaz biçimi gerektiren bir yapay zeka uygulaması görene kadar akıllı telefonlarımız, dizüstü bilgisayarlarımız ve masaüstü bilgisayarlarımız muhtemelen teknolojiyle etkileşimde bulunmamızın birincil yolu olmaya devam edecek.

Daha Büyük Düşünmek

Ancak bu daha geniş uygulamalara ilişkin tartışmalar yapılmaya başlandı. Bazıları için teknolojinin geleceği, mevcut platformlara nasıl entegre edilebileceğinde değil, onlara erişim şeklimizi temelden nasıl değiştirebileceğinde yatıyor.

 –   Eski Microsoft CEO’su Bill Gates:

“Farklı görevler için farklı uygulamalar kullanmak zorunda kalmayacaksınız.. Cihazınıza günlük dilde ne yapmak istediğinizi söylemeniz yeterli. Belirlediğiniz görevi tamamlamak için hangi uygulamaların, platformların ve bilgilerin gerekli olduğunu bulma işini cihaza bırakın.”

Bu, R1 tarafından ön uygulamaya konulacak bir fikir . California AI startup’ı Rabbit tarafından üretilen R1, biraz taşınabilir oyun konsoluna benzeyen ve güçlü bir sesli asistan gibi çalışan, elde taşınır bir cihazdır.

Ancak (diğer giyilebilir cihazların yaptığı gibi) yalnızca komutlarınıza pasif yanıtlar üreten bir AI sohbet robotuna bağlanmak yerine, sizin adınıza telefonunuzdaki uygulamalarla doğrudan etkileşim kurmak üzere tasarlanmıştır. O halde fikir, R1’in cihazlarınız için hepsi bir arada bir arayüz olarak hareket etmesidir; diğer her şeyi kontrol edebileceğiniz bir tür merkezi uygulama.

 –   Rabbit genel müdürü Jesse Lyu:

“Yeni kullanım senaryolarına yönelik ürünler üretmiyoruz. Mevcut kullanım durumlarını ele almak için daha iyi ve daha sezgisel yollar olduğunu düşündüğümüz şeyleri yaratıyoruz”

R1’i akıllı telefonunuzun yerini almayacak ancak kullanımını kolaylaştıracak bir “dijital arkadaş” olarak tanımlıyor.

Bu yaklaşımın değeri, bu yılın sonlarında R1 piyasaya sürüldüğünde görülecektir.

Yine de benzer deneysel cihazların takip etmesini bekleyebiliriz. ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’nin CEO’su Sam Altman’ın, donanım fikirlerini keşfetmek için eski Apple baş tasarımcısı Jony Ive ile görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor . Ve bir grup startup ve Silikon Vadisi’nin ağır topları artık bu yeni cihazların yapay zeka modellerini güçlendirmek için ihtiyaç duyacağı çipleri ve işlemcileri yaratmak için yarışıyor.

Bu yapay zeka cihazları eninde sonunda hangi biçimi alırsa alsın, cebimizdeki küresel bağlantılı, aşırı işlevsel, sezgisel olarak kontrol edilen cam dikdörtgenlerle rekabet etmekte zorlanacaklar; her ne kadar akıllı telefonlar ne kadar yaygın görünse de, onların bile bir raf ömrü var.

 –   Lindlbauer:

“Akıllı telefon yalnızca yaklaşık 15 yıldır bizimle birlikte.. Akıllı telefonun teknolojinin zirvesi olduğuna veya akıllı telefonları 15 yıl sonra aynı şekilde kullanacağımıza inanmak istemiyorum.”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights