Bilim insanları kas, yağ ve kan damarlarını içeren sentetik bir biftek oluşturmak için kök hücre ve 3 boyutlu baskı teknolojisini kullandı..

♦ İtalya’da sentetik et üretilmesi yasaklandı

İtalya Parlamentosu, laboratuvar ortamında et üretimini ve bu ürünlerin satışını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

İtalya'da sentetik et üretilmesi yasaklandı

İtalya Temsilciler Meclisi’nde onaylanan yasayla omurgalı hayvanlardan elde edilen hücre kültürü veya dokulardan gıda ve yem üretimi ve satışına 10-60 bin Euro arası para cezası verilebilecek…Bitkilerden elde edilen ürünlerin “biftek” ve “salam” gibi isimlerle satışı da yasaklanacak…

Amaç, ”İtalya mutfağının” ve çiftçilik sektörünün korunması …

Laboratuvar ortamında, hayvan hücre ve doku kültürleri kullanılarak üretilen etin üretimini ve satışını yasaklayan yasa, ”İtalya mutfağının” ve çiftçilik sektörünün korunması amacıyla hazırlandı.

Sağ koalisyon hükümetinin ilk kez kurduğu Gıda Egemenliği Bakanlığı  tarafından hazırlanan düzenlemeye, ziraatçılar birliği gibi kuruluşlar destek veriyordu.

–   Tarım, Gıda Egemenliği ve Ormancılık Bakanı Francesco Lollobrigida:

”İtalya’nın ”dünyada sentetik gıdanın sosyal ve ekonomik risklerinden kurtulan ilk ülke olduğunu” ve bunun hem sağlık ve istihdam hem de kültür ve geleneklerin korunması için yapıldığını söylemeliyim” 

”Laboratuvarda üretilen sentetik gıdalara’’ karşı imza kampanyası…”

 –  Ülkenin en büyük ziraatçılar birliği olan Coldiretti:

”Birlik, insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri konusundaki şüphelere rağmen, finansal güç gruplarının ve çok uluslu şirketlerin bu tür sentetik gıdaları dünya pazarlarına dayatmaya çalıştığını’’ öne sürüyor..

Coldiretti’nin yaptığı ankette İtalyanların yüzde 74’ünün laboratuvarda üretilen gıdalara karşı olduğu belirlenmişti.

“GERİCİ BİR YASA”

Yasal düzenlemeye karşı çıkanlar ise laboratuvar ortamında et üretiminin, hem çevresel hem de etik açıdan daha avantajlı olduğunu savunuyordu.. Ayrıca yasak kararıyla bu alandaki araştırma-geliştirme faaliyetlerinde geri kalınması riskine de dikkat çekiliyor.

Yasak karşıtları hükümeti ‘’sentetik et’’ ifadesini kullanarak korku yaratmaya çalışmakla da suçluyor.

Tasarının dün Temsilciler Meclisi’nde oylandığı saatlerde, muhalefetteki Daha Fazla Avrupa Partisi meclis önünde bir gösteri yaptı.

Partinin genel sekreteri Riccardo Magi, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümetin ‘’gerici bir yasayla’’ İtalyan araştırmacıları ve bu sektörde gelecekte oluşacak pazara açılmak isteyen şirketleri sabote ettiğini savundu.

Aynı zamanda Meloni’nin eniştesi olan Tarım, Gıda Egemenliği ve Ormancılık Bakanı Francesco Lollobrigida daha önce de çekirge gibi böceklerden elde edilen unların satışına kısıtlama getirmiş, pizza ve makarna gibi tipik ürünlerde kullanımını yasaklamıştı.

Lollobrigida, laboratuvar ortamında üretilen eti yasaklayan tasarının yasalaşmasının ardından dün Rai1 kanalına yaptığı açıklamada:

“Geleneksel gıda sistemimizi ortadan kaldıran bu üretim türünü dünyada yasaklayan ilk ülkenin İtalya olmasından gurur duyuyoruz’’ dedi.

İtalyan bakan, Avrupa Birliği çapında da benzer yasak kararlarının alınmasını umduğunu söyledi.

♦ Sentetik Biftek 3 Boyutlu Yazıcıda Üretildi

“BİLİM İNSANLARI 2030’DA NE YİYECEĞİMİZİ TAHMİN ETTİ: LABORATUVAR ETLERİ VE BÖCEKLİ PİZZALAR”

Gıda israfını azaltmanın yanı sıra hücresel tarım gibi yeni teknolojiler de çözümün bir parçası..”

Hollandal merkezli bir şirket, 2013’te laboratuvarda üretilen ilk etli burgeri yapmıştı (Mosa Meat)// cafemedyam

 

Bilim insanları, 2030’da insanlığın ne yiyeceğine dair tahminlerini açıkladı..

Tahminler arasında laboratuvarda yapılan etler ve böcek sosları da yer aldı..

Dünyanın dört bir yanından bilim insanı, Dünya Yemek Günü münasebetiyle Oxfordshire Bilim Festivali kapsamında düzenlenen sanal bir etkinlikte buluştu..

Hollandalı bir bilim insanı, laboratuvarda geliştirilen etlerin, bitki bazlı hamburgerlerin yerini alacağını söylerken, Oxford’lu bir uzman da pizzaların böceklerle süsleneceğini söyledi.

İNSANLARIN 10 YIL SONRAKİ BESLENME TARZIYLA İLGİLİ EN İLGİNÇ UZMAN GÖRÜŞLERİ..

İNEK HÜCRESİNDEN ÜRETİLEN ETLER..

İlk tahminlere göre laboratuvarda üretilen etler, önümüzdeki 10 yıl içinde yaygınlaşacak ve buzdolaplarında yerini alacak..

Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden Profesör Mark Post, 2013’te inek kaslarından alınan hücrelerden yapılan ilk hamburgeri tanıtmıştı..

Profesör şu anda, hayvan kesmeden hamburger yapmayı başaran gıda teknolojisi şirketi Mosa Meat’le birlikte “daha duyarlı ve temiz” bir sığır eti üretme yöntemine öncülük ediyor..

–   Prof. Post:

“Bu ürünlerin hem hayvanseverler hem de hamburger sevenler arasında çok popüler olacağını düşünüyorum..

Gıda israfını azaltmanın yanı sıra hücresel tarım gibi yeni teknolojiler de çözümün bir parçası..”

BÖCEKLİ PİZZA..

Diğer bir tahmine göre yenilebilir böcekler de gıda stratejilerinin parçası haline gelecek..

Cırcır böcekleri, solucanlar ve karıncaların çevre dostu olduğu düşünülüyor.. Çünkü bunlar, çiftlik hayvanlarından daha az doğal kaynak kullanıyor ve tüketim açısından alternatif teşkil ediyor..

Geleceğin “süper gıdası” diye lanse edilen bu canlılar, protein, potasyum, magnezyum açısından epey zengin.

Halihazırda dünya çapında binden fazla böcek türü tüketiliyor ve son araştırmalar, küresel böcek pazarının patlamaya hazır olduğunu gösteriyor..

Londra merkezli finans grubu Barclays’in geçen yıl yayımladığı bir rapora göre, böcek pazarının 2019’da 1 milyar dolardan az olan değeri, 2030’a kadar 8 milyar dolara ulaşabilir..

Oxford Üniversitesi’nin Crossmodal Araştırma Laboratuvarı’nın başkanı Profesör Charles Spence de böceklerin değerli yiyecekler olduğunu ifade etti..

Ancak Spence’e göre böcekler çorbalarla pizzalar için malzeme olmaktan öteye geçmeyecek..

Bunun yanında gıda sektörünün öndegelen isimleri de bilim insanlarıyla benzer görüşleri paylaşıyor gibi görünüyor..

Örneğin köpek maması şirketi Wild Earth’ün CEO’su Ryan Bethencourt, konuyla ilgili şu yorumlarda bulundu:

“Gıda teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde yiyecekler, önümüzdeki 10 yılda son 10 bin yıla göre daha hızlı değişecek..”

“DÜNYANIN EN PAHALI ETLERİNDEN WAGYU BİFTEĞİ 3 BOYUTLU YAZICIDA ÜRETİLDİ”

 

Bilim insanları kas, yağ ve kan damarlarını içeren sentetik bir biftek oluşturmak için kök hücre ve 3 boyutlu baskı teknolojisini kullandı..

Sığır uydu hücreleri ve yağdan türetilen kök hücreler olmak üzere Wagyu ineklerinden alınan iki tür kök hücre, insan yapımı et üretmek için kullanıldı..

Bir pound’un (yaklaşık 450 gram -ed.n.) 200 dolara (yaklaşık bin 700 TL), yetişkin bir ineğinse 30 bin dolara (yaklaşık 250 bin TL) mal olduğu Wagyu etinin fiyatları yüksek..

Bilim insanları sektörün iklim değişikliği üzerindeki büyük etkisi nedeniyle hayvanların yiyecek için kullanılmasına bir alternatif arıyor..

Desmog tarafından yürütülen büyük bir araştırmaya göre küresel et endüstrisi sera gazı salımlarını hep eksik bildiriyor ve “tütün şirketlerinden taktik almakla” suçlanıyor..

Bilim insanlarının amacı etin lezzetini ve dokusunu sağlayan ve mermerleşme ya da sashi diye bilinen, etin yüksek miktardaki kas içi yağına benzer bir yapı oluşturmaktı..

Lifler bio-baskı kullanılarak üretildikten sonra doğal et gibi üç boyutlu bir yapıda düzenlendi. “Tendon-jel entegre bio-baskı yardımıyla hücre liflerinin birleştirilmesi suretiyle tasarlanmış et benzeri yekpare doku” başlıklı araştırma, Nature Communications’ta yayımlandı..

 –   Araştırmanın kıdemli yazarı Michiya Matsusaki:

“Bu teknolojiyi geliştirerek Wagyu bifteğinin güzel sashi’si gibi karmaşık et yapılarını yeniden üretmenin yanı sıra yağ ve kas bileşenlerinde ince ayarlamalar yapmak da mümkün olacak..”

Gelecekte, müşterilerin kişisel zevk ve sağlık koşullarına göre ayarlanabilen yağ miktarlarına sahip belirli etler sipariş etmesi mümkün olabilir.

Büyük markalar da etlerinin geldiği kaynakları çeşitlendirmeye çalışıyor..

2020’de KFC, dünyanın laboratuvarda yetiştirilen ilk tavuk kanadını geliştirmek için Rus biyoteknoloji şirketi 3D Printing Solutions’la ortaklık kurmuştu..

Zincir, “biyo-etinin” geleneksel tarımda kullanılan katkı maddelerini ortadan kaldırarak “daha temiz bir nihai ürün” yaratacağını, ayrıca enerji tüketimini azaltacağını ve hayvanlara zarar vermeyi durduracağını söylüyor. Bunun yanında biyo-et, antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı da dayanıklı olabilir; böylece gelecekteki salgınlardan kaçınmayı sağlayabilir..

İLGİLİ HABER

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent // Adam Smith

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights