yapay yağmur

yapay yağmur

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) şehirlerdeki hava kalitesi için hazırladığı rehber, PM 2,5 seviyelerinin (çapı 2,5 mikrometreden küçük olan ince partikül madde) metreküp başına 10 mikrogramın altında olması gerektiğini belirtiyor.

♦ Pakistan’da hava kirliliğinin azaltılması için yapay yağmur oluşturulacak

Pakistan’ın Pencap eyaletinde “tehlikeli” seviyesine ulaşan hava kirliliğinin azaltılması yapay yağmur yağdırılacak.

Pakistan’ın Pencap eyaletinde hava kirliliğinin azaltılması için yapay yağmur oluşturulması planlanıyor.

Yetkililer Pencap’a bağlı Lahor kentinde artan hava kirliliğiyle mücadele için çeşitli önlemler aldı.

Yetkililer, önlemler kapsamında, Lahor’da 28 ve 29 Kasım’da yapay yağmur oluşturulması için gerekli hazırlıkların başladığını açıkladı.

  -Hava kirliliği nedeniyle Lahor genelinde tüm okulların cumartesi günleri kapalı olması, çarşı ve pazarların da 15.00’ten sonra açılması kararlaştırıldı.

  -Pencap’ta 8 Kasım’da, hava kirliliğinin yüksek seviyede olduğu bölgelerde 4 gün tatil ilan edilmişti.

Hava kalitesinin değerlerini ölçen İsviçreli teknoloji şirketi IQAir tarafından paylaşılan verilere göre, Pencap eyaletine bağlı Multan’da hava kalitesi değeri 470, Lahor’da ise 214 olarak kayda geçti. Bu değerler, sırasıyla “tehlikeli” ve “çok sağlıksız” kategorilerinde yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) şehirlerdeki hava kalitesi için hazırladığı rehber, PM 2,5 seviyelerinin (çapı 2,5 mikrometreden küçük olan ince partikül madde) metreküp başına 10 mikrogramın altında olması gerektiğini belirtiyor.

♦ Dubai’de yapay yağmur üretildi, drone ile sağanak yağdırıldı

Hava sıcaklıklarının 50 dereceye kadar çıktığı Dubai’de dronelar ile yapay yağmur yağdırıldı. Teknolojinin kullanıldığı yerlerin yoğun yağış aldığı görüldü.

  Yılda ortalama sadece 78 milimetre yağış alan ve dünyanın en kurak 10 ülkesi arasında bulunan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde Ulusal Meteoroloji Merkezi yapay yağmur üretti. 

Yağmur, dronelar ile bulutlara elektro şok verilerek oluşturuldu. Meteoroloji Merkezi tarafından yayımlanan videoda, teknolojinin uygulandığı bölgenin yoğun yağış aldığı ve karayolundaki araçların önlerini görmekte zorlandığı görüldü..

https://www.youtube.com/embed/IRbnGy32gz0

‘Bulut tohumlama’ olarak bilinen yöntem dronelarla verilen elektriğin sonucunda bulutlardaki su damlacıklarının birleşerek yağış oluşturmasını sağlıyor.  Çalışmanın yürütücülerinden Profesör Maarten Ambaum, yapay yağmur teknolojisine ilişkin bilgi vererek, “Damlalar birleşip yeterince büyük olduklarına yağmur olarak düşerler” dedi. 

Bulutları tetikleyerek sağanak yağış oluşturmanın amaçlandığı çalışma, İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nden uzmanlarla işbirliği ile yürütülüyor.  BAE’nin ‘bulut operasyonları’, 2017’de başlayan ve ülkede yağmur üretmek için devam eden 15 milyon dolarlık bir projenin parçası

Yapay yağmur ile ilgili çalışmalar yeni değil. İlk denemeler 1946 yılında New York’ta yapıldı.

  • Amaç;

Bu alandaki çalışmaların dünyanın farklı yerlerinde yaşanan kuraklığa çözüm olması.

  • Bulut Tohumlama

Bu doğrultuda yapılan denemelerde ‘bulut tohumlama’ icat edildi. Bu işlem ile 2 bin ile 4 bin metre yükseklikte bulunan bulutların içine toz halinde olan ince parçacıklar püskürtülüyor.

  • Bulut tohumlamanın iki farklı tekniği bulunuyor:

İlk olarak,

Hafif uçaklar gerekli yüksekliğe çıktıktan sonra içinde sodyum klorit ya da gümüş iyodür kristallerinin olduğu fişekleri ateşliyor. Dev bir çekirdek görevi üstlenen bu parçacıklar, bulutların içindeki su damlacıklarında bulunan buharı yoğunlaştırmayı mümkün kılıyor.

Bu işlemden 15-30 dakika sonra yağmur yağmaya başlıyor.

İkinci olarak,

Parçacıklarla dolu olan füzeler fırlatmak. Yapay yağmur denemelerinde en önde bulunan ülkelerden Çin, kurak bölgelere yerleştirilmiş roketlerle bu işleme başvuruyor.

Bu teknikler ile özellikle kurak bölgelerde oluşturulan yağmur toprağa değmeden buharlaşıyor. Söz konusu tekniklerin yüzde yüz sorunsuz çalıştığını gösteren bilimsel bir kanıt olmadığı gibi bu şekilde oluşturulan yapay yağmurun zehirli olabileceği konusunda da bir delil yok.

https://www.cafemedyam.com/2021/02/11/sibirya-kokenli-yeni-bir-soguk-hava-dalgasinin-marmara-bolgesine-giris-yapacagi-tahmin-ediliyor/

İLGİLİ HABER

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial