Uyku Felci Şeytanları'

Uyku Felci Şeytanları'

"Çok sayıda hipnagojik halüsinasyon yaşadım.. Kesinlikle oldukça vahşiler.. Bu tür halüsinasyonların çok yaygın olmadığını, çünkü uykunuzu etkileyen bir tür rahatsızlığın olması gerektiğini eklemeliyim.''.

UYKU FELCİ ŞEYTANLARI

Bir Sinir Bilimcisine Göre Bazı İnsanlar Neden Korkunç ‘Uyku Felci Şeytanları’ Yaratıyor?

Uyku Felci Şeytanları'
Uyku Felci Şeytanları’

Sinir bilimci Ben Rein, bilincin sınırındayken halüsinasyon görme gibi tuhaf bir olguyu açıklıyor.

  -Hiç yataktan kalkarken halüsinasyon görüp daha sonra hâlâ uyuduğunuzu fark ettiğiniz oldu mu?

  -Art arda birden çok kez nasıl olur?

Beynin insanları uyurken halüsinasyon görmeleri için nasıl kandırdığı

HİPNOGOJİK HALÜSİNASYONLAR

Stanford Üniversitesi’nde sinir bilimci ve sosyal medya bilimi iletişimcisi olan Ben Rein , bu sarsıcı deneyimi pek çok kez yaşadı.

  -Rein’e , aşırı, kontrol edilemeyen gündüz uykululuğu ve ani uyku ataklarıyla karakterize kronik bir uyku  bozukluğu  olan narkolepsi teşhisi konuldu .

  -Aynı zamanda hipnagojik halüsinasyonlar ya da uykuya dalarken beyni kandıran kısa süreli, rahatsız edici derecede gerçekçi görüntüler de yaşadı.

  -Beyin önce uyku durumuna girer, ardından yavaş yavaş derin bir uykuya iner ve sonunda yüzeye çıkarak Hızlı Göz Hareketi (REM) adı verilen rüya görme dönemine girer.

  -Tüm süreç yaklaşık 60 ila 90 dakika sürer. Rein, bunun bilinçli olmak ile rüya görmek arasında bir tampon görevi gördüğünü , bu yüzden insanların genellikle rüyalarını hatırlamakta zorluk çektiğini açıklıyor.

Uyku halüsinasyonları yaşayan kişilerde bilinç ile REM uykusu arasındaki süre daha kısadır.

 Bu nöbetler, kişinin doğrudan REM uykusuna girdiği narkolepsi hastası insanları rahatsız edebilir ; kişi uyanıktır ve sonra aniden kısmen bilinçli hale gelir ve rüya görür..

Bu durum, gerçek rüya görme durumuna ulaşmadan önce yaşanan halüsinasyona benzetilebilir..

–   Rein:

“Çok sayıda hipnagojik halüsinasyon yaşadım.. Kesinlikle oldukça vahşiler.. Bu tür halüsinasyonların çok yaygın olmadığını, çünkü uykunuzu etkileyen bir tür rahatsızlığın olması gerektiğini eklemeliyim.”.

HİPNOPOMPİK HALÜSİNASYONLAR

Öte yandan hipnopompik halüsinasyonlar siz uyanırken meydana gelir.

Bunlar düpedüz korkutucu olabilen uyku felci ile bağlantılıdır.

 –   Rein:

 “Uyku felcinde, REM uykusu sırasında, rüya görürken vücudunuz felç olur, beyninizin bilinçli olarak vücudunuzla bağlantısı kesilir, böylece bariz nedenlerden dolayı rüyalarınızı gerçekleştirmek için hareket etmezsiniz.  (Doğal olarak, rüyanızdaki bir dövüş sahnesini canlandırırken yanlışlıkla uyuyan partnerinizin suratına yumruk atmak istemezsiniz.)

Rüya dünyasında yaşanan gizemli olaylar gerçek hayata da sızıyor. Yani çok gerçek gibi görünüyor ama yine de aslında bir rüya.”

Ancak REM uykusundan uyanıklığa olan bu hızlı geçiş sırasında, uyku felci yaşayan kişilerde beyin-vücut bağlantısının kopması her zaman gerçekleşmez.

–   Rein:

“Ve böylece bedeniniz kilitli ve felçli kalırsınız çünkü beyniniz  Şu anda hala rüya görüyorum’ diye düşünür. Ancak uyanık olduğunuzu anlayacak kadar bilinçlisiniz”

Beyniniz hâlâ rüya dünyası ile uyanıklık arasındaki sınırda gezindiğinden, yalnızca felçli değil, aynı zamanda halüsinasyon görüyorsunuz. .

Hatta saldırıya uğradığınızı bile düşünebilirsiniz; bu, insanların uyku felci şeytanları dediği korkunç bir deneyimdir.

 Bunlar aslında hipnopompik halüsinasyonlar, çünkü aslında rüya dünyasında gerçekleşen gizemli şeyler gerçek hayata sızıyor. Yani çok gerçek gibi görünüyor ama yine de aslında bir rüya”

Rein , hipnopompik halüsinasyonlar görse de uyku felcinin korkutucu versiyonuna sahip olmadığı için kendini şanslı hissediyor . Sürekli yataktan kalkıp ayağa kalkacağını sanıyor. “Sonunda vücudumu yeterince germek zorunda kalıyorum ve ayağa kalkıyorum” diyor.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights