ÜNLÜ KARDİYOLOG DÜŞÜK KOLESTEROL İÇİN DÜZENLİ TÜKETTİĞİ 5 GIDAYI PAYLAŞTI
“ÇÖZÜMÜ HER ZAMAN HAPTA ARAMAK GEREKMİYOR”

🔴 ÜNLÜ KARDİYOLOG DÜŞÜK KOLESTEROL İÇİN DÜZENLİ TÜKETTİĞİ 5 GIDAYI PAYLAŞTI

Yüksek kolesterolün nedenleri arasında sağlıksız beslenmenin yanı sıra hareketsizlik, sigara içmek ve genetik de var..

– Kardiyolog Elizabeth Klodas, tedavi ettiği hastalarda karşılaştığı en yaygın sağlık sorunlarından birinin yüksek kolesterol olduğunu söyledi..

– Kardiyolog Elizabeth Klodas:

“Çözümü her zaman hapta aramak gerekmiyor. Bunların yan etkileri olabiliyor.. Tüketilen gıdalar önemli..

Beslenme düzeninde çokça kısıtlama olmadan yapılacak değişiklerle kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin azaltılabilinir..”

“Slay the Giant: The Power of Prevention in Defeating Heart Disease” (Devi Öldür: Kalp Hastalıklarını Yenmede Önlemenin Gücü) adlı kitabın da yazarı olan Klodas, düzenli tükettiği 5 gıdayı şöyle açıkladı..

🔴 “DÜZENLİ TÜKETTİĞİM 5 GIDA”

Yulaf ezmesi

– Yulaf bol miktarda lif içeriyor. Lif, kötü kolesterolü azaltıyor..

2004’te yapılan bir araştırmada, bir günde tüketilen lif miktarını 10 gram artırmanın kalp krizi riskini yüzde 14, kalp hastalığından ölme tehlikesini yüzde 27 düşürdüğü görülmüştü.

Badem

– Bademin iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi koruduğu ve hatta artırdığı; kötü kolesterolüyse azalttığı 2018’deki bir çalışmada belirlenmişti..

Bademi sevmeyenlerin fındık, ceviz ve antepfıstığı tüketebileceğini ifade etmeliyim..

Chia tohumu

– Chia tohumu bol miktarda omega 3 yağ asidi içeriyor..

Bu yağın tüketimi günde 1 gram bile artırılınca, kardiyovasküler hastalık riskinin yüzde 16 azaldığı tespit edilmişti. Omega 3 yağ asidi, iyi kolesterolü artırmaya da yarıyor..

Brokoli

– Kolesterole karşı çok önemli olan lif, brokolide de fazlasıyla mevcut.. Ispanak, Brüksel lahanası ve karalahana da kolesterol düşürücü özelliklere sahip..

Karpuz

– Şekerli abur cubur yerine karpuz yiyerek kolesterolün düşürülebileceğini söylemeliyim..

Karpuz, kötü kolesterolü düşüren likopeni barındırıyor. Karpuz sevmeyenler elma, üzüm ve çilek yiyebilir. Bunlar, LDL’yi azaltan pektin açısından zengin..

Independent Türkçe, CNBC

”EKLEM AĞRILARI, ROMATİZMA, KOLESTROL…”

Beslenme ve diyet uzmanı Dr. Ender Saraç

🔴 MARAŞ MUTFAĞININ ACI BİBERİ HEM SOFRALARIMIZA LEZZET KATIYOR HEM DE ŞİFA DAĞITIYOR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı:

”Esas olarak Acı Kırmızı Maraş Biberi olarak tanımlanan ‘Maraş Biberi’ başta rengi olmak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır..

İlimiz, Baharatlık Kırmızı Biber üretimi, yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık 30 bin ton düzeyindedir..

Maraş Biberi Coğrafi İşaret hinterlandında Kahramanmaraş’ın yanı sıra, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman ve Şanlıurfa yer almaktadır. Bu illerdeki üretim Türkiye üretiminin %83’üne tekabül etmektedir..

Kırmızı pul ve toz biber üretim kapasitesi bakımından Türkiye lideri olan Kahramanmaraş, 227 bin ton biberin %62’sini gerçekleştirmektedir. Baharatlık Kırmızı Biber sektöründe 70 fabrika ilimizde faaliyet göstermektedir.. Bu anlamda kırsal kalkınmaya çok önemli katkıda bulunmaktadır..

Dolayısıyla istihdam açısından da Kahramanmaraş ekonomisine katkısı büyüktür. Bu fabrikalar Kahramanmaraş’ta 20 bin ailenin geçim kaynağını oluşturmaktadır.”

Doğal tıp alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan beslenme ve diyet uzmanı Dr. Ender Saraç maraş biberi ile yapılan birbirinden faydalı tarifleri hem anlattı hem de uygulamalı olarak gösterdi..

– Dr. Ender Saraç maraş biberinden yapılan romatizmaya iyi gelen ağrı kesici merhemden kolesterol düşürücü macuna kadar birçok tarif paylaştı..

🔴 EKLEM AĞRILARI VE ROMATİZMA İYİLEŞTİRİCİ KREM

Ender Saraç:

”Toz maraş biberi, 1 yemek kaşığı emilimi en iyi olan susam yağı ve 1 çay kaşığı güçlü bir ağrı kesici niteliğindeki karanfil yağını karıştırarak merhem haline getiriyoruz..

Özellikle kış aylarında yaşadığımız eklem ağrıları ve romatizma için ağrı olan bölgeye sürerek şifa bulabilirsiniz.”

🔴 KOLESTEROL İÇİN MACUN TARİFİ

Ender Saraç;

”100 gr Maraş biberini, 100 gr bağışıklık sistemi koruyucu yulaf ezmesi, 10 diş dövülmüş sarımsak, 3 yemek kaşığı maraş kekiği, C vitamini deposu 2 limon ve 3 çay bardağı zeytin yağı ile birleştirerek elde edilen macunu sabah akşam 1 talı yenildiğinde kalp sağlığını korurken, kolesterolü de düşürür..

Sonrasında ise bol sıcak suyun içilmesi gerekir.”

🔴 MARAŞ BİBERİ TURŞUSU

Maraş Biberi Turşusu, Adından da anlaşılacağı üzere Kahramanmaraş yöresine ait olan bu turşu biberinin ekimi nisan ayında başlar ve tarladan toplanan taze biberlerle yapılmakta olup yöre insanının bolca tükettiği turşu türlerinden birisidir..

Turşuluk olacak olan biberler özenle seçilir ve boyut olarak mümkün mertebe küçük ebatlar seçilir. Bu seçim turşunun bekleme süresinde sertleşmemesi ve turşuluk biberlerin daha taze kalması içindir..

Maraş Biberi Turşusu Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
  • 1.5 kg Maraş biberi
  • 1 su bardağı
  • 1 su bardağı toz seker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 yemek kaşık tuz
  • 7-8 diş sarımsak
Maraş Biber Turşusu Hazırlanışı

Biberlerimizi iyice yıkadıktan sonra süzülmeye bırakıp sarımsaklarımızı soyalım. Biber ve sarımsak dışındaki bütün malzemeyi tencereye koyarak iyice kaynaması beklenir. Daha sonra biberler kaynayan tencerenin içine atılır ve 6-8 dakika kadar tencerede bırakılırlar. Daha sonra süzgeç yardımı ile malzemeler süzülür ve ılıyınca kavanozlara yerleştirin. Temizlemiş olduğunuz sarımsakları ve biberleri kavanozlara yerleştirirken dilimleyerek ekleyiniz. Tencerede kalan sirkeli, yağlı sosu ılıyınca kavanoza dahil ederek kapağı iyice kapatıp kavanozunuzu birkaç gün serin yerde beklemeye alınız. Ve artık turşumuz yemeye hazır. Afiyet olsun.

Yurt Gazetesi

İLGİLİ HABER
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights