instagram

instagram

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Instagram'ın geleceği hakkındaki soruları cevapladı. Zuckerberg, Facebook'un satın aldığı sosyal medya platformu Instagram'ın çocuklara özel bir sürümü üzerinde çalıştıklarını doğruladı.

♦ Gençlerin psikolojisini yerle bir eden 5 Instagram özelliği

“Bu mücadeleden geri adım atmayacağız”

  -Instagram’ın üst düzey yöneticisi Adam Mosseri, 2019’da katıldığı bir televizyon programında kullanıcıların iyiliğini her şeyden önde tuttuklarını ve platformun özelliklerini bu doğrultuda kurguladıklarını iddia etmişti.

  -Öte yandan 25 Ekim’de 42 ABD eyaleti platformun çatı şirketi Meta’ya gençlerin ruh sağlığını bozduğu gerekçesiyle dava açtı.. Savcılar, Mosseri’nin sözlerinin de aslında gençlerin psikolojisine zarar veren 10 yıllık bir aldatmacanın parçası olduğunu savunuyor..

 

Davada Meta’nın, kullanıcıların katılımını güvenliğin önüne koyduğu öne sürülüyor.

  -Önceki yıllarda, eski Meta çalışanı Francis Haugen’ın sızdırdığı şirket içi yazışmalarda da Instagram’ın gençlerin psikolojisini kötü yönde etkilediğine dair araştırmalar yer almıştı.

  -Kaliforniya eyaletindeki mahkemede davayla ilgili bir şikayet dilekçesinde, “gençleri Instagram’ı takıntılı ve uzun süreli kullanmaya” teşvik eden, “zararlı ve manipülatif” 5 özellik sıralanıyor..

 

1. Öneri algoritmaları

Savcılar, Meta’nın, kullanıcıların akışlarında hangi içeriği göreceğini belirleyen Instagram algoritmalarını, onları açıkça uygulamaya bağımlı kılmak için tasarladığını söylüyor.

Bu algoritmalar, gönderileri kronolojik değil, kullanıcının tahmini ilgisine göre sıralıyor. Buna göre kullanıcılar, kendilerine zevk veren bir içerikle karşılaştıklarında benzer şeyleri yeniden görme ve mutlu olma umuduyla geri gelmeye ve sayfayı “sonsuza dek” kaydırmaya koşullandırılıyor..

 

2. Beğeniler

 

Sızdırılan belgelere göre, Instagram için çalışan araştırmacılar, uygulamanın gençleri kendilerini akranlarıyla karşılaştırmaya ve sorgulamaya teşvik ettiğini saptamıştı. Bu durumun gençlerin akıl sağlığına siber zorbalıktan daha çok zarar verdiği tespit edilmişti.

Söz konusu araştırma yine Haugen’ın 2021’de sızdırdığı yazışmalarda açıkça yer alıyor.

Kaliforniya’daki mahkemeye sunulan dava dosyasında, “Meta, en azından Instagram ve Facebook’un genç kullanıcılar için beğeni sayılarını gizleyebilirdi ama bunu yapmayı reddetti” deniyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin şubatta yayımlanan raporuna göre, ABD’li lise öğrencilerinin yaklaşık yüzde 16’sı bir yıl boyunca Instagram ve Facebook aracılığıyla siber zorbalığa maruz kaldı. ABD’li genç kızlar arasındaki umutsuzluk oranlarının son 10 yılın en yüksek seviyesinde olduğu belirtildi.

–  Kaliforniya başsavcısı Rob Bonta:

“Çocuklarımızı çevrimiçi ortamda korumalıyız ve bu mücadeleden geri adım atmayacağız” 

 

3. Bildirimler

 

Dava dosyalarında, Meta’nın, gün boyunca kullanıcıları Instagram uygulamasını kontrol etmeye teşvik eden uyarılarla dürttüğü de tartışılıyor.

Buna göre özellikle genç kullanıcılar bu bildirimlere direnmekte zorlanıyor. 

Savcılar, Instagram’ın kullanıcıların bildirimleri kapatmasına ve duraklatmasına olanak tanıyan özellikler eklediğini ama seçeneklerin de manipülatif tasarlandığını iddia ediyor. Buna göre Instagram’ın ayarlarındaki seçeneklerde yer alan ifadeler, kullanıcıları bildirimlerini kapatırken bile tersine ikna etmeye çalışıyor..

 

4. Fotoğraf filtreleri

 

Dava dosyasına giren fotoğraf filtreleme özelliğiyle ilgili veriler, şirketin gizli bilgilerine dayandığı için kamuoyuna açıklanmadı.

Bu filtreler kullanıcıların fotoğraflarını veya videolarını süslemek için kullandıkları sanal özellikler içeriyor.

Halihazırda bu filtrelerle ilgili bilinen bir risk, kullanıcıların kırışıklıklarını ve kusurlarını düzeltmesi için kullanıldığından gençlerin psikolojisine ve beden algısına zarar verebilecek olması.

Söz konusu özelliğin yeme bozukluklarına bile yol açabileceği söyleniyor..

 

5. Hikayeler

 

Davayla ilgili son iddia, gençlerin sosyal medya kullanımlarını sınırlandırmaya kalkıştıkları durumda Meta’nın onları bağımlı tutan özellikleri tarafından cesaretlerinin kırıldığı yönünde.

Buna göre 24 saat içinde kaybolan fotoğrafları içeren Hikayeler özelliği, kullanıcılara kaybolmadan önce bu içerikleri sürekli kontrol etmeleri gerektiğini hissettiriyor.

Massachusetts başsavcısı Andrea Joy Campbell, kâr elde etmenin yanlış olmadığını ancak bunu “vicdansız biçimde” yapmanın yasadışı hale geldiğini söyledi..

 –   Andrea Joy Campbell:

 

”Bu tasarımların, gençleri bağımlılık noktasına kadar nasıl getireceğini gayet iyi biliyorlardı. Ancak yine de bunları kullanmaya devam ettiler. Ayrıca gençlerimize verilen zararı azaltacağını bildikleri uygulanabilir alternatifleri de reddettiler.”

 

Independent Türkçe, WIRED, CNBC

Derleyen: Çağla Üren

♦ INSTAGRAM İÇİN YENİ ÖZELLİK

Instagram yeni özelliğini duyurdu: Remix

Remix iki farklı Reel videosunu yan yana getirme izni veriyor.

Reels için Remix özelliği, uygulamanın son sürümünde yer alıyor. Bu yeni özellik TikTok’un Duet özelliğine oldukça benziyor.

Facebook tarafından satın alınan Instagram son olarak TikTok’tan yeni bir özellik daha aldı.  Instagram Remix olarak adlandırılan özellik iki farklı Reel videosunu birleştirmeye imkan tanıyor.

Instagram tarafından yapılan açıklamaya göre kullanıcılar, bundan sonra Reels’e eklenen “Remix” isimli özelliği kullanabilecek.

♦ INSTAGRAM REELS REMİX ÖZELLİĞİ NASIL KULLANILIR?

Instagram’ın Reels için oluşturduğu Remix özelliğini kullanabilek için öncelikle Reels’inizi birleştireceğiniz bir videoyu seçmeniz gerekiyor. Ardından ekranda yer alan üç noktaya tıklayın ve “Remix this Reels” butonuna dokunun.

Yönlendirildiğiniz sayfada hem orijinal Reels videosunu hem de kendi Reels videonuzu oluşturabileceğiniz bölümü göreceksiniz. Videonuzu çekip düzenlemeleri yaptıktan sonra, iki Reels videosunun yan yana olduğu bir paylaşım yapabilirsiniz.

İçeriklerden birinin halihazırda uygulamada olması gerekiyor. Sonrasında isteğe bağlı olarak varolanlardan birini seçebilirsiniz ya da kendi videonuzu çekebilirsiniz. Bir videoyu remix yapabilmek için ilk sahibinin buna izin vermesi gerekiyor. 

♦ ÇOCUKLARA ÖZEL INSTAGRAM

Instagram’ın 13 yaşın altındaki çocuklara özel bir sürümü iddiaları Mark Zuckerberg tarafından doğrulandı.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Instagram’ın geleceği hakkındaki soruları cevapladı. Zuckerberg, Facebook’un satın aldığı sosyal medya platformu Instagram’ın çocuklara özel bir sürümü üzerinde çalıştıklarını doğruladı.

Facebook CEO’su, Instagram’ın şu anda 13 yaşın altındaki çocuklara izin vermediğini belirtti. Dünya genelinde çok sayıda çocuğun sosyal medya platformu kullanmak istediğini aktardı. Zuckerberg henüz çocuklar için Instagram projesinin sınırlarının belirlenmediğini ise kabul etti.

Mark Zuckerbeg, ailelerin çocuklarının maruz kalacağı içerik üzerinde söz hakkı olacağını aktardı.

‘HİKAYELER’ KISMINDAKİ PAYLAŞIMLAR

Instagram’ın yeni özelliği CEO tarafından duyuruldu

Instagram’ın en yetkili ismi tarafından yapılan bir duyuruyla platforma gelecek yeni özellik ortaya çıktı.

Instagram’ın popüler ‘hikayeler’ kısmındaki paylaşımları artık taslak olarak kaydedebileceksiniz.

Bu özellikle birlikte Hikayeler daha sonra da paylaşılabilecek.

Instagram, yayınladığı ilk günden bu yana Hikayeler özelliğini sürekli olarak güncelliyor. Şu ana kadar Hikayeler, oluşturulan gönderilerin anlık olarak paylaşıldığı bir özellikti ancak önümüzdeki dönemde yayınlanacak yeni bir özellik ile Instagram’da oluşturduğunuz hikayeleri canınız istediği zaman paylaşabileceksiniz.

Instagram kamera uygulamasını kullanarak ya da galerinizden bir fotoğraf/video seçerek üzerine müzik, çıkartma, metin ya da GIF ekleyerek oluşturduğunuz hikayeler, oluşturduğunuz anda paylaşmadığınız takdirde kayboluyordu. Dolayısı ile bir hikayeyi oluşturup ilerleyen bir saatte ya da tarihte paylaşmak mümkün olmuyordu.

Instagram CEO’su Adam Mosseri tarafından dün gece paylaşılan bir tweete göre Instagram, Hikayeler için “Taslaklar” özelliği üzerinde çalışıyor. Söz konusu özellik yayınlandığında her zamanki gibi hikaye oluşturduktan sonra o an paylaşmak yerine taslak olarak kaydedip ilerleyen bir tarihte paylaşabileceksiniz.

https://www.cafemedyam.com/2020/08/15/instagrama-gelen-guncellemeyle-facebook-messenger-instagramla-butunlesti/

İLGİLİ HABER

Cumhuriyet

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights