GÜNDEM

ÇEVRE KANUNU’NA AYKIRI DAVRANANLARA KESİLECEK PARA CEZALARI…

Çevreyi kirletenlere 2024’te verilecek cezalar belli oldu:

-Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri 9 bin 943 lira, aynı aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olması durumunda ise 19 bin 897 lira ceza ödeyecek.

-İlgili mevzuatlardaki usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere 433 bin 18 liradan 1 milyon 732 bin 78 liraya kadar ceza verilecek, ithal edenler ise 1 milyon 443 bin 397 lira ödeyecek.

2024 YILI ARABULUCULUK ÜCRET TARİFESİ 

2024 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi’ne göre:

Aile hukuku, işçi/işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında, 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına bir saati 520 lira, 3-5 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 1100 lira, 6-10 kişinin taraf olması durumunda taraf gözetmeksizin bir saati 1200 lira, 11 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saat için 1300 lira ödenecek.

Ticari uyuşmazlıklarda 2 kişinin taraf olduğu işlemlerde saat ücreti 900 lira olacak. Taraf sayısı 3-5 kişi olan uyuşmazlıklar için ücret 1900 lira, 6-10 kişi için 2000 lira, 11 ve üzeri için ise 2100 lira olarak belirlendi.

Kira, komşu hakkı ve Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan uyuşmazlıklarda ise 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına bir saati 580 lira, 3-5 kişinin taraf olması durumunda bir saati taraf sayısı gözetmeksizin 1200 lira, 6-10 kişinin taraf olması durumunda bir saati taraf sayısı gözetmeksizin 1300 lira, 11 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saat için 1400 lira olacak.

Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen diğer tür uyuşmazlıklarda ise 2 kişinin taraf olduğu durumlarda saatlik ücret 550 lira olarak belirlendi.

Konusu para olan veya para ile değerlendirilen hukuki uyuşmazlıklarda ise üzerinde anlaşılan miktarın ilk 200 bin liralık kısmı için bir arabulucu görev yaparsa yüzde 6, birden fazla arabulucu görev yaparsa yüzde 9’u ücret olacak.

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU

Yüzde 49 oranında zam yapılan yeni asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlendi.

2024’te geçerli olacak asgari ücret belli oldu.

Görüşme sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücreti açıkladı.

Asgari ücrete kamu desteği 500 lira olarak uygulanıyordu. Bu destek yüzde 40 artışla 700 liraya çıkarıldı.

Yeni açıklanan 17 bin 2 liralık asgari ücret, döviz kuruyla tam 578 dolara tekabül ediyor. 2023’de 446 dolardı 2022’de ise 323 dolardı.

GÖKHAN ZAN, İYİ PARTİ’DEN İSTİFA ETTİ 

Gökhan Zan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İYİ Parti’den istifa ettiğini duyurdu. Zan, “Affınıza sığınarak İYİ Parti ailesinden haklarını helal etmelerini istiyorum” dedi.

–    Gökhan Zan:

“Bilindiği üzere siyasete girme nedenim Hatay’a destek olabilmek, deprem gibi ağır bir felaketin ardından Hataylı kardeşlerimin sesini Meclis’te duyurabilmekten ibaretti. Gelinen noktada siyaset arenasında bunun pek de mümkün olmadığını görmemden hareketle İyi Parti’den istifa ediyorum”

EĞİTİME KAR ENGELİ

Doğu Anadolu ve Doğu Karedeniz’de günlerdir etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle, bugün bir çok ilde eğitime ara verildi.

ARDAHAN

Olumsuz hava koşulları nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar pazartesi günü tatil edildi.. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile ve engelli personelin de aynı gün idari izinli sayılacağı da ifade edildi.

ERZURUM

Kent genelinde pazartesi okullar tatil edildi.. Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildi.. Bu ilçelerdeki kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ve kronik hastalığı bulunan personel de aynı gün idari izinli sayılacak..

Çat, Tekman, Karayazı, Hınıs, Aşkale, İspir ve Pasinler de okullara bir gün ara verildi..

KARS

Kars’ta kent genelinde, pazartesi okullar tatil edildi. Kamu kurumlarında görevli engelli, hamile ve 60 yaş üstü personel de idari izinli sayılacal.

Kentteki Kafkas Üniversitesinde (KAÜ) eğitime pazartesi ara verildi.

ERZİNCAN

Erzincan’ın Refahiye ilçesinde de, 25 Aralık Pazartesi ilçe genelinde eğitim ve öğretime ara verildi.. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile, engelli ile kronik hastalığı bulunan personelinde 25 Aralık tarihinde idari izinli sayılacakla..

BİNGÖL

Bingöl’ün Karlıova, Kiğı, Yedisu, Kiğı ve Adaklı ilçelerinde de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi..

KASTAMONU

Kastamonu’daki taşımalı eğitime bir gün süreyle ara verildiği duyuruldu.

AĞRI

Ağrı’da  kent genelinde 25 Aralık Pazartesi günü okullar tatil edildi.. ilk ve orta dereceli okullar ile özel eğitim kurumlarında eğitime ara verilirken, hamile, engelli veya kronik rahatsızlığı bulunan kamu personeli de 1 gün süre ile idari izinli sayılacak.

ARTVİN

Kent genelinde eğitim ve öğretime bir gün ara verildi.  Kamu kuru ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personeller de aynı gün idari izinli sayılacak..

VAN

Van’da ise olumsuz hava koşulları nedeniyle Çaldıran ilçesindeki tüm okullarda, Muradiye, Çatak ve Özalp ilçelerinde de taşıma kapsamındaki okullarda pazartesi eğitime ara verildi.

DERSİM

Dersim’in Pülümür ilçesinde kar yağışı ve buzlanma nedeniyle okullar bir gün süreyle tatil edildi..

BAYBURT, GİRESUN, KARABÜK

Bayburt il genelinde, Giresun’un Çamoluk ilçesi ile Karabük’ün Ovacık ve Eflani ilçelerinde de eğitime pazartesi günü, bir gün süreyle ara verildiği duyuruldu.

KONUT KİRALARINDA ZAM SINIRI!

Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı kaldırılıyor mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek basına kapalı olarak yaptığı toplantıda, konut kiralarındaki yüzde 25 zam zorunluluğu uygulamasının kaldırılacağını söyledi..

  • Konut kiralamalarında kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2024’te bitecek olan düzenlemeye, önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulmayacak ve süre uzatılmayacak.

–   Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:

“Kirada yüzde 25 sınırlaması, enflasyonun yüksek olduğu dönemde kiracıyı korumak için aldığımız bir önlemdi. 2024’te enflasyon makul seviyeye gelecek. Dolayısıyla enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyacımız kalmayacak”

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial