İNSANLARA SÖYLEMEK İSTEDİĞİM ŞEY ŞU: SADECE TEMİZ HAVA SOLUYUN VE BU ÜRÜNLERİ KULLANMAKTAN KAÇININ..

🔵 E-SİGARALAR POPÜLERDİR ANCAK SAĞLIK RİSKLERİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR.

 Uzmanlar, nikotin alımınızı nasıl azaltacağınızı ve çevreye nasıl yardımcı olacağınızı açıklıyor

Vaping, sigarayı bırakmanın bir yolu olarak kabul edilse de, potansiyel sağlık riskleri vardır..

–  NHS’ye göre: ( NHS: National Health Service Ulusal Sağlık Hizmeti)

“e-sigaralar geleneksel sigaralardan önemli ölçüde daha az zararlıdır ancak risksiz değildir ve uzun vadeli sağlık etkileri bilinmemektedir.. En sağlıklı seçenek sigara içmemek veya elektronik sigara kullanmamaktır. Sigara içmiyorsanız, elektronik sigaraya başlamayın..”  .

Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji daha da ileri gidiyor.. 

Hükümetin, çocukların kalpleri, akciğerleri ve beyinleri üzerindeki etkileriyle ilgili endişeler nedeniyle gençler arasında popüler olan tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasaklamasını istiyor..

Www.cafemedyam.com

Peki elektronik sigarayı bırakmanın en iyi yolu nedir?

Resmi tavsiye sigarayı tamamen bırakmak …

Ulusal Sigarayı Bırakma ve Eğitim Merkezi’nde klinik danışman olan Louise Ross, en önemli şeyin pes etmeye hazır olmak olduğunu söylüyor.. 

– Louise Ross:

“Çok hızlı bırakırsanız, sigara içmeye geri dönme riski vardır. Elektronik sigaraların gücünü kademeli olarak azaltmanızı, daha az sıklıkta ve daha az yerde elektronik sigara kullanmanızı ve elektronik sigaranızın her zaman elinizin altında olmadığından emin olmanızı tavsiye ediyoru.m Kontrolleri ayarlamakla ilgili… ” .

– NHS:

“Bu adımda acele etmeyin.. Sadece sigara içmeye geri dönmeyeceğinizi ve telafi etmek için daha fazla nefes çekmek zorunda kalmayacağınızı hissettiğinizde vaping sıklığınızı veya nikotin gücünüzü azaltın.”

– Davranış bilimi ve sağlık profesörü ve University College London’da tütün ve alkol araştırma grubunun direktörü Jamie Brown:

 “İnsanların sigara içmemesine yardımcı oluyorsa, elektronik sigarayı bırakmak için acele etmeye gerek yok. İnsanlar sigaraya geri dönmeyeceklerinden eminlerse, elektronik sigarayı bıraktıktan sonra Nicorette QuickMist ağız spreyini, istek ve nikotin yoksunluğunu gidermek için yararlı bulabilirler..İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu yakın zamanda bu amaçla onay verdi.”

İstekleri azaltmanın diğer yolları, derin nefes almak, dikkatli olmak ve tempolu bir yürüyüşe çıkmaktır.

Ross, hiç sigara içmemiş gençlere elektronik sigarayı bırakmanın sağlık yararlarının yanı sıra çevresel faydalarını da göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyor. Elektronik sigara pilleri lityum, alüminyum, çelik, bakır ve plastik içerir.

Independent Vape Trade Association’a göre , haftada 1 milyondan fazla tek kullanımlık elektronik sigara çöp kutusuna atılıyor ve çöp sahasına veya yakmaya gönderiliyor..

🔵 E-SİGARALAR YASAK: KANDIRILDIK

KEYİF AMAÇLI ELEKTRONİK SİGARA YASAKLANACAK

Avustralya’da keyif amaçlı elektronik sigaranın yasaklanacağı açıklandı..

Sağlık Bakanı Mark Butler, ürünlerin yeni nesil bir nikotin bağımlılığı yaratığını dile getirdi...

‘YENİ BİR NİKOTİN BAĞIMLILIĞI YARATTILAR’ 

Avustralya keyif amaçlı elektronik sigarayı yasaklayacak..

Elektronik sigaralar için asgari kalite standartları getirilecek ve bu ürünler sadece eczanelerde satılabilecek. Ülkede halen nikotin içeren elektronik sigaralar reçeteyle alınabiliyor..

Ancak bu sigaralarla ilgili yasal mevzuatın yetersiz olduğu belirtiliyor. Ayrıca ülkede büyük bir elektronik sigara karaborsası var..

Avustralya Sağlık Bakanı Mark Butler, bu ürünlerin ülkesinde yeni nesil bir nikotin bağımlılığı yaratığını söyledi..

E-sigara da olarak bilinen elektronik sigaralarda, içinde nikotin, çeşitli aroma ve katkı maddeleri olan bir sıvı, ısıtılarak solunabilecek bir buhar haline getiriliyor. Bu buhar, nefesle çekilerek akciğerlere ulaşıyor.

Elektronik sigaralar, genelde sigarayı bırakmaya yardımcı araçlar olarak kabul ediliyor. Ancak Avustralya’da elektronik sigaraların özellikle gençler arasında hızla yaygınlaşması kaygı uyandırıyor. Butler, bu sigaralarla ilgili yeni düzenlemeleri açıklarken “Büyük sigara şirketleri tıpkı sigarada yaptıkları gibi, ışıltılı paketleri ve tatlı aromalarla yeni bir nikotin bir bağımlılığı yarattı. Bizi kandırdılar” dedi.

Elektronik sigaralar, tütün içermediği için normal sigaralara göre daha güvenli kabul ediliyor. Hatta İngiltere’de devlet, sigarayı bırakmak isteyenlere bunları ücretsiz veriyor. Fakat uzmanlar, elektronik sigaraların risksiz olmadığına dikkat çekiyor. Çoğu, kimyasallar içeren bu sigaraların uzun vadeli etkileri bilinmiyor.

🔵 18-24 YAŞ GRUBUNDAKİ HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ KULLANIYOR

Avustralya hükümeti, bu sigaraların kamu sağlığı için tehdit oluşturduğunu; özelliklede de daha önce sigara içmemiş gençlerin risk altında olduğunu söylüyor. Araştırmalar, ülkede 14-17 yaş grubundaki insanlardan altıda birinin elektronik sigara kullandığına işaret ediyor. 18-24 yaş grubunda ise her dört kişiden biri elektronik sigara kullanıyor. 52 yaşındaki Butler “Benim yaşımda olanlar arasında ise 70 kişiden sadece biri elektronik sigara kullanıyor” dedi.

Bakan Butler, özellikle çocukları hedef alan bu ürünlerin dükkanlarda şeker ve çikolatalarla yan yana satıldığını söyledi.
Butler, elektronik sigara kullanımının liselerde bir numaralı “davranış sorunu” haline geldiğine dikkat çekti. Avustralya medyasında bazı okulların tuvaletlerine duman dedektörleri konulduğu haberleri yer almıştı.

İTHALAT DA DURDURULACAK

Avustralya dünyada sigarayla ilgili en katı kuralların uygulandığı ülkelerden biri. Yeni düzenlemeler tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklanmasını, reçeteyle satılanlar dışındaki elektronik sigaraların ithalatının durdurulmasını öngörüyor. Bununla birlikte “tedavi amaçlı meşru elektronik sigaralar için” reçete alınması kolaylaştırılacak.

Yasağın yürürlüğe giriş takvimi ileri bir tarihte açıklanacak. Daha önce Singapur ve Tayland gibi bazı ülkeler elektronik sigaraları yasaklamıştı.

🔵 E-SİGARALAR, SİGARA İÇME ORANLARINI DÜŞÜRME PLANLARI KAPSAMINDA REÇETE EDİLEBİLİR

ELEKTRONİK SİGARANIN KALBE NORMAL SİGARA KADAR ZARAR VERDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

RAPORLARA GÖRE, ELEKTRONİK SİGARALARIN SÜREKLİ KULLANIMI VÜCUDUN KAN DAMARLARININ İŞLEVİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE BOZABİLİR

– Elektronik sigara ürünlerinin uzun süreli kullanımının kalbiniz için normal sigara içmek kadar kötü olabileceği araştırma ile ortaya kondu..

– Elektronik sigara kullanımı vücudun kan damarlarının işlevini önemli ölçüde bozarak kalp hastalığı riskini artırabileceği tespit edildi..

Tütünün kalp üzerindeki olumsuz etkisi uzun zamandır bilinse de elektronik sigaranın etkisi hakkında daha az şey biliniyor..

– Yapılan bir araştırma, elektronik sigaranın kan damarları üzerindeki etkisinin sigaranın etkisine benzer olduğunu ortaya koydu..

Araştırmacılar biri insanlar, diğeri de fareler üzerinde olmak üzere iki çalışma yürüttü. İlk çalışmada 120 gönüllüden kan örnekleri topladılar..

Gönüllüler uzun süreli elektronik sigara kullanıcıları, uzun süreli sigara içenler ve her ikisini de kullanmayanlardan oluşuyordu..

Uzun süreli elektronik sigara kullanıcıları, üç aydan uzun süre boyunca haftada 5 kereden fazla elektronik sigara kullananlar olarak tanımlandı. Uzun süreli sigara içenlerse günde 5’ten fazla sigara içen kişiler olarak tanımlandı..

Daha sonra moleküllerin bir kan hücresi katmanından diğer tarafa geçme kabiliyetini test ettiler..

Geçebilen molekül sayısı arttıkça kalp hastalığı riski de artıyor. Ayrıca kan damarlarının, hücrelerin düzgün çalışıp çalışmadığını değerlendirmek için kullanılan kimyasal bir belirteç olan azot monoksit salma kabiliyetini de test ettiler..

– Çalışmanın yürütücüsü, Kaliforniya Üniversitesi’nden kardiyoloji profesörü Matthew Springer:

“İnsan çalışmamızda, kronik elektronik sigara kullanıcılarının kan damarı fonksiyonlarında bozulma olduğunu gördük, bu da onları kalp hastalığı açısından daha yüksek risk altına sokabilir..

Bu, kronik elektronik sigara kullanıcılarının, kronik sigara içenlere benzer bir damar hastalığı riski yaşayabileceğini gösteriyor..”

– Bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları çalışmadaysa, kalp üzerindeki zararlı etkiyi durdurması için elektronik sigara buharından çıkarılabilecek tek bir bileşen olmadığını tespit etti..

– Profesör Springer:

“İnsanlara söylemek istediğim şey şu: sadece temiz hava soluyun ve bu ürünleri kullanmaktan kaçının..”

– ABD’deki Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’nden (National Heart, Lung and Blood Institute) Lisa Postow:

“Sonuçlar ‘elektronik sigaraya maruz kalmanın zararlı kardiyovasküler sağlık etkilerine yol açabileceğine dair’ daha fazla kanıt sağladı..” .

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar//© The Independent//Holly Bancroft

🔵 GÜNEY LONDRA’DA HAMİLELERE ÜCRETSİZ ELEKTRONİK SİGARA VERİLECEK

Lambeth Belediye Meclisi, sigarayı bırakmanın anne adaylarına yılda 2 bin sterlin kazandıracağını söylüyor

Birleşik Krallık’ın Londra şehrinin Güney Londra bölgesindeki bir belediye meclisi, sigara karşıtı yeni kampanyası kapsamında hamile kadınlara ücretsiz elektronik sigara verecek..

Hamilelik sırasında e-sigaraların güvenliği konusunda çok az araştırma yapılmasına rağmen yerel yönetim, e-sigaraların kadınların sigarayı temelli bırakmasına yardımcı olabileceğini söylüyor ve sigaranın binlerce kişinin yoksulluğa düşmesine neden olduğunu iddia ediyor..

– Belediye Meclisi sözcüsü şunları söyledi:

“Hamileyken sigara içmek, gebeliğin olumsuz sonuçlanmasında önde gelen risk faktörü ki bu sonuçlar arasında ölü doğum, düşük ve erken doğum var..

Veriler, düşük gelirli hanelerdeki kadınların hamilelikte sigara içmeye çok daha eğilimli olduğunu gösteriyor..

Sigaraya göre daha az zararlı olduğundan, artık tütünü bırakırken bu yardım yöntemini seçen kadınların e-sigara kullanımını desteklemeyi planlıyoruz..

Sigara içen hamileler için en iyisinin nikotin kullanmaya devam etmeden sigarayı bırakmak olduğunun farkındayız ama bu zor geliyorsa ve e-sigara kullanmayı tercih ederlerse sigarayı bırakmaları kolaylaşabilir..”

– Çocuklardan ve gençlerden sorumlu kabine üyesi:

“Yakında belediye meclisi, sigarayı bırakma hizmetinin bir parçası olarak hamile ve/veya küçük çocuklara bakan sigara içicilere ücretsiz elektronik sigara ürünleri sağlamaya başlayacak..

Bu, ailenin sağlığını iyileştirmeyi ve aile başına yılda yaklaşık 2 bin sterlin tasarruf ettirmeyi amaçlıyor. Lambeth’te, birçoğu çocuklu olan 3 binden fazla hanenin sigara nedeniyle yoksulluk sınırının altına düştüğü tahmin ediliyor..”

Bu karar, eylülde King’s College’ın yayımladığı “elektronik sigara içmenin sigaradan önemli ölçüde daha az zararlı olduğunu” ortaya koyan bir çalışmayı temel alıyor..

– Ulusal Sağlık Hizmeti’nin internet sitesi:

“Hamilelik sırasında elektronik sigara içmenin güvenliği hakkında çok az çalışma yapıldı.. Buharın hamilelikte bebekler için zararlı olup olmadığı bilinmiyor..

Hamileyseniz, sigarayı bırakmanıza yardımcı olmak için nikotin bandı ve sakızı gibi lisanslı nikotin replasman tedavisi (NRT) ürünleri öneriliyor..”

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan//© The Independent//Emily Atkinson 

🔵 E-SİGARALAR, SİGARA İÇME ORANLARINI DÜŞÜRME PLANLARI KAPSAMINDA REÇETE EDİLEBİLİR

İNGİLTERE, E-SİGARA REÇETE EDEN İLK ÜLKE OLABİLİR

–  E-sigaralar, İngiltere Ulusal Sağlık Servisi tarafından ülkedeki sigara içme oranlarını düşürme planları kapsamında reçete edilebilir..

Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), sigarayı bırakmak isteyenler için e-sigara ürünlerinin reçetelenmesine izin verebilecek güncellenmiş bir kılavuz yayınlıyor, Birleşik Krallık hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada ..

E-sigara ürünleri üreticileri artık, ülkenin NHS’sinde bulunan diğer ilaçlarla aynı düzenleyici onay sürecinden geçecek olan ürünleriyle MHRA’ya başvurabilirler..

Hükümet, ürünler onaylanırsa, İngiltere’nin tıbbi ürün olarak lisanslı e-sigaraları reçete eden dünyadaki ilk ülke olacağı anlamına geleceğini söyledi..

– Edinburgh Üniversitesi Halk Sağlığı Başkanı Linda Bauld, Bruce ve John Usher, haberin “mükemmel” olduğunu söyledi..

“Tüketici ürünleri olarak bulunan e-sigaraların sigara içenlerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olabileceğine dair iyi kanıtlar olsa da, Birleşik Krallık’ta sigara içen her üç kişiden birinin bu cihazları denemediğini de biliyoruz..” .. 

Sigara içenlerin güvenlik konusunda endişeleri var ve e-sigaraların tütüne kıyasla göreceli riskleri hakkında yanlış algılar var..

– Bauld:

“Bu cihazların maliyeti bazıları için bir engel teşkil ediyor.. Reçete edilebilecek onaylı cihazlara sahip olma seçeneği, sigara içenlere göreceli riskler konusunda güvence verecek ve aynı zamanda e-sigara almaya gücü yetmeyenlere ulaşmada yardımcı olacaktır..

Sigara, sağlıkta eşitsizliklerin önde gelen önlenebilir nedeni olmaya devam ediyor, bu nedenle daha az varlıklı sigara içenlerin özellikle sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için yapabileceğimiz her şey doğru yönde atılmış bir adımdır.”

Ancak hükümet, e-sigaraların risksiz olmadığını kabul etti..

Hükümet yaptığı açıklamada:

“E-sigaralar nikotin içerir ve risksiz değildir, ancak Birleşik Krallık ve ABD’den gelen uzman incelemeleri, düzenlenmiş e-sigaraların sigara içmekten daha az zararlı olduğunu açıkça ortaya koymuştur…

Tıbbi olarak lisanslı bir e-sigaranın daha da sıkı güvenlik kontrollerinden geçmesi gerekir..”

– NHS:

“E-sigaralar, tütün dumanındaki en zararlı unsurlardan ikisi olan katran veya karbon monoksit üretmezken, sıvı ve buhar, sigara dumanında da bulunan, ancak çok daha düşük seviyelerde bazı potansiyel olarak zararlı kimyasallar içeriyor.. “

– Imperial College London’da fahri toksikoloji profesörü ve İngiltere Toksisite Komitesi başkanı Alan Boobis:

“Mevcut tüketici standartlarını karşılayan bir e-sigara kullanmanın sigara içmekten çok daha az zararlı olacağını söylemek doğru olur..

Sigarayı bırakmaya çalışan sigara içenler, bunu yapmadan önce tıbbi lisanslı bir ürünün satışa çıkmasını beklemeden vaping deneyebilir.. Ancak, lisanslı vaping ürünlerinin ilaç düzenleyicisi MHRA tarafından belirlenmiş bir standardı karşılaması gerekecek ve karşılığında onlar da öyle olacak..

Klinisyenlerin hastalarına reçete yazabilmeleri için mevcut olması, ileriye doğru önemli bir adım olacak” ..

– University College London’da Davranış Bilimi ve Sağlık Bölümü’nde sağlık psikolojisi profesörü olan Robert West:

“Bir ürünün lisanslanması için aşılması gereken düzenleyici engellerin “dev” olduğunu ve e-sigara üreticilerinin bağımsız olduğundan emin olmadığımı söylemeliyim.. Tütün endüstrisi bunların üstesinden gelecek kaynaklara sahip olacak.. Sigara içenler bazı sigarayı bırakma servislerinden zaten e-sigara alabilirler ve bu hareket e-sigaraya erişimi genişletebilir..

Bu, çok daha iyilerinin yapamadığı, sınırlı etkililiğe sahip tütün şirketi e-sigaralarının reçete edilebildiği bir duruma çok kolay bir şekilde yol açabilir. Benim görüşüme göre, hiçbir sağlık kuruluşu bir tütün şirketi tarafından üretilen bir e-sigarayı reçete etmemelidir..”

🔵 NE OLMUŞTU?: ELEKTRONİK SİGARA İTHALATI YASAKLANDI!

E-sigara kalp krizi riskini artırıyor

ABD’de yapılan araştırma; ‘Elektronik sigara sanılandan daha tehlikeli. Bu ürünleri kullananların kullanmayanlara göre kalp krizine yakalanma riski yüzde 34 daha fazla’

ELEKTRONİK SİGARA İLE İLGİLİ GİZEMLİ AKCİĞER HASTALIĞI TARTIŞMALARI BİR ARAŞTIRMA İLE DOĞRULANDI

ABD’de yapılan bir araştırma, uzun süre nikotin içeren elektronik sigara buharına maruz kalan farelerde kanser riskinin arttığını gösterdi..

New York Üniversitesinden (NYU) bilim adamları, elektronik sigaranın, gerçek sigaranın daha sağlıklı bir alternatifi olup olmadığını anlamak için fareler üzerinde deney yaptı..

Moon-Shong Tang liderliğindeki araştırma ekibi, 40 fareyi bir yıl boyunca elektronik sigaralarda solunan türden izoprofilin glikol ve bitkisel gliserinde çözünmüş nikotin aerosolüne maruz bıraktı..

Araştırma ekibi, 20 farenin aynı türden ancak nikotin içermeyen aerosol, 20 farenin de sadece filtrelenmiş hava solumasını sağladı..

Bir yılın sonunda haftada 20 saat nikotin aerosolünü soluyan 40 farenin yüzde 22,5’inin akciğer dokularında kanserli tümörler gelişirken, yüzde 57,5’inin idrar torbasında kansere dönüşebilecek kitleler çıktı..

Nikotinsiz aerosole maruz kalan 20 fareden hiçbirinde akciğer tümörü görülmezken, yüzde 6,3’ünün idrar torbasında kitleler tespit edildi..

SADECE FİLTRELENMİŞ HAVA SOLUYAN FARELERİN BAZISINDA DA AKCİĞER TÜMÖRÜ GELİŞTİ

Sadece filtrelenmiş hava soluyan farelerden yüzde 5,6’sında akciğer tümörü gelişirken, hiçbirinin idrar torbasında kitle oluşmadı..

Diğer yandan araştırma sürecinde nikotine maruz kalan grupta 5, kontrol gruplarında da 2’şer fare öldü.

🔵 İNSANLARIN ELEKTRONİK SİGARAYI DENEMEDEN ÖNCE DÜŞÜNMESİ BEKLENİYOR

Araştırma ekibi, elektronik sigaraların insanlarda da kansere yol açıp açmadığının anlaşılması için daha fazla araştırma yapılmasını gerektiğini ancak araştırmalarının elektronik sigarayı denemeden önce “insanların durup düşünmesine yol açacağını umduklarını” kaydetti..

Çalışmanın makalesi Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı..

ABD’de elektronik sigara kullanımından kaynaklandığı tahmin edilen ve ilk olarak nisanda ortaya çıkan bir akciğer hastalığında, vaka sayısı son verilere göre bin 80’e, ölüm sayısı 19’a ulaştı.

Belirtileri arasında solunum yetmezliği, bitkinlik, göğüs ağrısı ve kusma olan hastalığa elektronik sigara cihazının kendisinin mi yoksa içine konulan maddelerin mi sebep olduğu henüz bilinmiyor.

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre elektronik sigara kullananların kullanmayanlara oranla yüzde 34 daha fazla kalp krizine yakalanma riski bulunuyor.

Kansas Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırma, elektronik sigara içenlerde koroner kalp rahatsızlığı riskinin yüzde 25, depresyon ve kaygı bozukluğu riskinin ise yüzde 55 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmayı yürüten Doç. Mohinder Vindhyal, “Bugüne kadar elektronik sigara kullanımının kalp ve damarlara ilişkin etkileri fazla bilinmiyordu. Elde edilen veriler gerçek bir uyarı işareti niteliğinde ve elektronik sigaranın tehlikeleri konusunda daha fazla eylem ve farkındalığa yol açacaktır” diye konuştu.

Ancak elde edilen bulgular derinlemesine bir neden-sonuç ilişkisine dayanmıyor. Çünkü araştırmada yer alan elektronik sigara kullanıcıları uzun süreli içiciler değil zira bu ürünler piyasada henüz son on yılda yaygınlaştı. Önümüzdeki hafta Amerikan Kardiyoloji Koleji’nde ayrıntılı olarak sunulacak araştırma kapsamında 2014, 2016 ve 2017 yıllarında yaklaşık 100 bin kullanıcının gösterdiği reaksiyonlar incelendi.

Araştırma elektronik sigaranın normal sigaradan ya da diğer tütün ürünlerinden daha az zararlı olduğuna dair bir bilgi içermiyor. Ancak sanılandan daha fazla zararlı olduğunu savunuyor. Diğer yandan elektronik sigaralar normal tütünlerde bulunan kansere yol açıcı maddeler içermiyor.

ABD’de sağlık bakanlığı yetkilileri pille çalışan ve kullanan kişinin sıvılaştırılmış nikotin çekmesini sağlayan bu cihazların tehlikeleri konusunda bir süredir uyarıda bulunuyor. ABD’de gençler arasında elektronik sigara kullanımı 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 78 oranında arttı.

ELEKTRONİK SİGARA İTHALATI YASAKLANDI

Elektronik sigara ile türevlerinin ithalatının yasaklandığı Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan karara göre elektronik sigara ve türevlerinin ithalatı yasaklandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı:

“Sigara, sarmalık kıyılmış tütün mamulü, pipoluk tütün mamülü, yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bu mamullerin tüketiminde kullanılan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonların ithali yasaktır. Ticaret Bakanlığı, birinci fıkra kapsamında ithali yasaklanan eşyanın yolcu beraberinde girişine ve transitine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir”

Halihazırda Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklı olan elektronik sigaraların Türkiye’ye ithalatı da resmi olarak yasaklandı. Yolcuların beraberinde getireceği elektronik sigaralar için de düzenleme yetkisi bakanlığa bırakıldı.

ELEKTRONİK TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN YEDEK PARÇASI VEYA SOLÜSYONLARININ İTHAL EDİLMESİ YASAKLANDI.

Elektronik Sigara ve Benzeri Cihazlar ile Bazı Tütün Mamülleri ve Tütün Mamulünü Taklit Eder Tarzda Kullanılan Mamullerin İthaline İlişkin Karar’ın yürürlüğe konulmasına 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 55’inci maddesi gereği karar verildi. Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kanuna göre sigara, sarmalık kıyılmış tütün mamulü, pipoluk tütün mamulü, nargilelik tütün mamulü, puro, sigarillo haricindeki tütün mamulleri ile ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bu mamullerin tüketiminde kullanılan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonların ithali yasaklandı.

Ticaret Bakanlığı’na söz konusu ürünlerin yolcu ile birlikte Türkiye’ye getirilmesine ilişkin düzenleme yapma yetkisi verildi.

Yani şimdilik yolcular beraberinde bu ürünleri getirebilecek..

🔵 SAĞLIK BAKANLIĞI YASAKLAMIŞTI

Türk Toraks Derneği’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre elektronik sigara Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı.

– Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı yetkilileri:

”Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bugüne kadar kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmemiş ve ruhsatlandırılmamıştır. Dolayısıyla ülkemize sokulması ve her türlü ticaretinin yapılması yasaktır.”

HABERİN BAŞINA DÖN : ELEKTRONİK SİGARADAN NASIL VAZGEÇİLİR?

© Deutsche Welle Türkçe -sözcü

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights