EĞİTİM

Ziya Selçuk’tan öğretmenlere kötü haber

İktidara yakın vakıf ve derneklerle imzalanan protokoller

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, soru önergesini yanıtladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesi..

Ziya Selçuk

Ziya Selçuk soru önergesine verdiği yanıtta:

”Ücretli öğretmenlerin kadroya alınması ya da sözleşmeli olması olası değil.”

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılması için; ‘ücretli öğretmenlerin kadroya alınması ya da sözleşmeli olma olasılıkları’ olup olmadığını sordu..

Ömer Fethi Gürer’in sorusuna Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, öğretmenlerin kadroya alınması ya da sözleşmeli olma olasılığının olmadığını söyledi.

‘MÜMKÜN DEĞİL

Bakan Ziya Selçuk:

”Bu kapsamda görevlendirilen öğretmenler, öğretmen ihtiyacının kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanamadığı veya öğretmenlerin uzun süre izinli olması gibi durumlarla sınırlı olarak ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilir..

Bu çerçevede, ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görev yapanlar, yalnızca fiilen yaptıkları ders görevi karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmakta olup bunun dışında bir uygulama yapılabilmesi mümkün değildir.”

CHP’li Ömer Fethi Gürer:

”Öğretmenlerin sorunlarına iktidarın çözüm üretmesi gerekmektedir..

AKP her alanda çalışanların durumunu sorunlu kıldı. Okullarda aynı öğretmen odasına kadrolu, sözleşmeli, ücretli, vekil tanımları ile öğretmenler çalıştırılıyor”

ÖZEL OKUL SAYISI

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın soru önergesini Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk cevapladı..

Ziya Selçuk:

”AKP iktidarı döneminde özel okul sayısı 11 kat arttı..

17 yılda kapanan özel okul sayısı 5 bin 155 binden..

Türkiye’de 2002 yılına kadar açılan özel okul sayısı bin 378. Halen faaliyet gösteren özel okul sayısı 12 bin 8’dir..

Özel okula dönüşen dershane sayısı bin 337’dir..

Özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı 1 milyon 360 bin 890, boş kontenjan sayısı ise 1 milyon 401 bin 11’dir

(Devletin özel okullara harcadığı para ve özel okul sahibi olan siyasilerin kimler olduğu sorularını yanıtsız bıraktı)

https://www.cafemedyam.com/2019/11/23/ogretmenler-perisan/

İktidara yakın vakıf ve derneklerle imzalanan protokoller

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un göreve geldikten sonra iktidara yakın vakıf ve derneklerle imzaladığı protokoller tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Ziya Selçuk vakıf ve derneklerle imzalanan protokollerin sayısıyla ilgili Meclis’e verilen soru önergesini yanıtsız bıraktı.

Ziya Selçuk:

”Protokoller kamu yararı gözetilerek imzalanıyor”

Ziya Selçuk göreve geldikten sonra TÜGVA, Ensar Vakfı ve Nur Cemaati ile yakınlığı bilinen vakıf ve derneklerle protokoller imzalamıştı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, ‘kamu yararı’ gözetilerek yapıldığını öne sürdüğü protokoller;

  • Edirne Müftülüğü ile imzalanan ‘Dersimi Camide Yapıyorum Protokolü’,
  • Deniz Feneri Derneği ile imzalanan ‘İyilik Okulu Protokolü’,
  • Nur Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Hizmet Vakfı ile imzalanan ‘Değerler Eğitimi Protokolü’ yer aldı.

AKP iktidarları döneminde, Milli Eğitim Bakanlığı ile dini vakıf ve dernekler arasında imzalanan protokollerin sayısı katlanarak arttı.

Bakanlık, ‘Eğitim başka kurumlara devredilemez’ gerekçesiyle yargının aldığı iptal kararlarını da görmezden gelerek vakıf ve derneklerle onlarca protokol imzaladı.

Protokollerin bir kısmı, eğitim sendikalarının açtığı davalar sonucunda iptal edilirken çok sayıda protokol yargı kararları ve tepkiler yok sayılarak sürdürülmeye devam edildi.

Bakan Selçuk, “Protokoller kamu yararı gözetilerek imzalanıyor” dese de MEB, aralarında;

  • Nur Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen dernekler ile
  • Ensar,
  • TÜGVA,
  • Sosyal Doku gibi vakıfların da yer aldığı çok sayıda tartışmalı kuruluşla masaya oturdu.

DENİZ FENERİ, HİZMET VAKFI, TÜGVA…

Bakanlığın tepki çeken işbirliklerinden bazıları şunlar oldu:
Deniz Feneri Derneği ile ‘İyilik Okulu’ adı altında işbirliği protokolü imzalandı. Öğrencilerin harçlıklarından yapacakları bağışların, ‘İyilik Kumbarası’ adı verilen kumbarada toplanmasını öngören protokolün beş yıl süreceği bildirildi.

Nur Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Hizmet Vakfı’nın öğrencilere yönelik etkinlik düzenlemesine olanak sağlandı. MEB, süresi 2017’de sona eren protokol için vakıfla bir kez daha masaya oturarak süreyi 2020’ye kadar uzattı.

Edirne İl Müftülüğü ile imzalanan, ‘Dersimi Camide Yapıyorum’ protokolü kapsamında ildeki ilkokul ve ortaokul öğrencileri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için camilere götürüldü.

Yönetiminde Bilal Erdoğan ile Esra Albayrak’ın yer aldığı TÜRGEV ile Kasım 2015’te imzalanan protokolün süresi de 2018’de sona ermesine rağmen 2019 yılının sonuna kadar uzatıldı. Vakfın, öğrencilere yönelik çeşitli kurslar düzenlemesine izin verildi.

Nur Cemaati içinde, ‘Said Nursi’nin vekili’ olarak tanımlanan Ahmet Husrev Altınbaşak tarafından kurulan Hayrat Vakfı, MEB ile imzaladığı protokole dayanarak beş yaşındaki çocuklardan başlayarak her düzeyde dini eğitimler düzenledi. Vakıf, AKP’li yöneticiler ve milli eğitim müdürlerinin katılımıyla öğrencilere sertifikalar dağıttı.

NEDEN SAKLAMA İHTİYACI HİSSETSİN?

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan:

” ‘Sanki ‘Protokoller kanunsuz’ demişiz gibi, Milli Eğitim Bakanı önergemize verdiği yanıtta protokollerin kamu yararı gözetilerek mevzuat hükümleri çerçevesinde yapıldığını söylemiş…

Bakan ya aklımızla ile alay ediyor ya da -daha gerçekçisi- ortaya çıkmasından çekindikleri bir şeyler var ve saklıyor..

Nur Cemaati’nin Hizmet Vakfı ile imzaladığı, ‘Değerler Eğitimi’ protokolünün durdurulmasına ilişkin yargı kararı olmasına rağmen protokolün devam ediyor olmasından çekinmeyen Bakan’ı tedirgin eden ne olabilir? Merak ediyoruz..

Yoksa eğitimci bir Bakan, çocukların geleceği için üstelik kamu yararını da gözeterek mevzuata uygun yaptığı protokolleri neden saklama ihtiyacı hissetsin?”

İLGİLİ HABER

Yeniçağ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top
%d blogcu bunu beğendi: