Kadın üreme sisteminin anatomisi.

Kadın üreme sisteminin anatomisi.

Kadın üreme sistemindeki organlar arasında rahim, yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahim ağzı ve vajina bulunur. Rahim, miyometriyum adı verilen kaslı bir dış katmana ve endometriyum adı verilen bir iç astara sahiptir.

İÇİNDEKİLER

♦Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri rahim ağzı hücrelerinde başlayan kanserdir .

Rahim ağzı, rahmin (rahim) alt, dar ucudur. Rahim ağzı uterusu vajinaya (doğum kanalına) bağlar. 

  -Rahim ağzı kanseri genellikle zamanla yavaş yavaş gelişir.

  -Rahim ağzında kanser ortaya çıkmadan önce, rahim ağzı hücreleri displazi olarak bilinen değişikliklerden geçer ve rahim ağzı dokusunda anormal hücreler ortaya çıkmaya başlar ..

  -Zamanla, yok edilmezse veya çıkarılmazsa anormal hücreler kanser hücrelerine dönüşebilir ve büyümeye başlayabilir ve rahim ağzına ve çevresindeki bölgelere daha derin bir şekilde yayılabilir.

Rahim ağzının iki ana kısmı vardır:

  1. Ektoserviks (ekzoserviks olarak da bilinir), jinekolojik muayene sırasında görülebilen rahim ağzının dış kısmıdır . Ektoserviks, skuamöz hücreler adı verilen ince, düz hücrelerle kaplıdır .
  2. Endoserviks, vajinayı uterusa bağlayan bir kanal oluşturan serviksin iç kısmıdır. Endoserviks, mukus yapan sütun şeklindeki glandüler hücrelerle kaplıdır .

Skuamokolumnar bileşke (ayrıca transformasyon bölgesi olarak da adlandırılır), endoserviks ve ektoserviksin buluştuğu sınırdır. Çoğu rahim ağzı kanseri bu bölgede başlar.

Dahili OS, endoservikal kanal, endoserviks, ektoserviks ve harici OS'yi gösteren serviks anatomisinin çizimi. Rahim ve vajina da gösterilmektedir. Ayrıca skuamokolumnar bileşkenin (endoserviks ile ektoserviksin buluştuğu alan) ve endoserviks ile ektoserviksi kaplayan hücrelerin yakından görünüşünü gösteren bir çekmece de bulunmaktadır.
Rahim ağzı anatomisi. Rahim ağzı, rahmi vajinaya bağlayan rahmin alt, dar ucudur. Dahili OS (rahim ağzı ile rahmin üst kısmı arasındaki açıklık), endoserviks (endoservikal kanalı oluşturan rahim ağzının iç kısmı), ektoserviks (rahim ağzının açılan dış kısmı) oluşur. vajinaya) ve harici işletim sistemine (rahim ağzı ile vajina arasındaki açıklık). Endoserviks ve ektoserviksin buluştuğu bölgeye skuamokolumnar bağlantı adı verilir; bu bölge hem endoserviksteki glandüler hücreleri (mukus yapan sütun şeklindeki hücreler) hem de ektoserviksteki skuamöz hücreleri (ince, düz hücreler) içerir. Skuamokolumnar bileşke bazen dönüşüm bölgesi olarak anılır.

♦Rahim ağzı kanseri türleri

Rahim ağzı kanserleri, kanserin başladığı hücre tipine göre isimlendirilir. 

İki ana tür şunlardır:

  1. Skuamöz hücreli karsinom : Rahim ağzı kanserlerinin çoğu (%90’a kadar) skuamöz hücreli karsinomlardır. Bu kanserler ektoserviksteki hücrelerden gelişir.
  2. Adenokarsinom : Servikal adenokarsinomlar endoserviksin glandüler hücrelerinde gelişir. Berrak hücreli karsinom veya mezonefroma olarak da adlandırılan berrak hücreli adenokarsinom, nadir görülen bir servikal adenokarsinom türüdür.

Bazen rahim ağzı kanseri hem skuamöz hücreli karsinomun hem de adenokarsinomun özelliklerini taşır. Buna karışık karsinom veya adenoskuamöz karsinom denir. 

Çok nadiren rahim ağzındaki diğer hücrelerde kanser gelişir.

♦Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

Rahim ağzı kanseri belirtilerinin çoğu, daha az ciddi rahatsızlıklarda da görülür. Bunlar göz ardı etmemeniz gereken uyarı işaretleridir.

Rahim ağzı kanserinin erken evrelerinde genellikle semptomları yoktur, bu da tespit edilmesini zorlaştırır. Belirtiler genellikle kanser yayıldıktan sonra başlar.

ERKEN EVRE rahim ağzı kanserinin belirtileri ortaya çıktığında bunlar şunları içerebilir:

  1. Seks sonrası vajinal kanama
  2. Menopoz sonrası vajinal kanama
  3. Normalden daha ağır veya daha uzun dönemler veya dönemler arasında vajinal kanama
  4. Sulu ve güçlü bir kokusu olan veya kan içeren vajinal akıntı
  5. Seks sırasında pelvik ağrı veya ağrı

İLERLEMİŞ rahim ağzı kanseri belirtileri (kanser rahim ağzının ötesine geçerek vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır)

  1. Zor veya ağrılı bağırsak hareketleri veya bağırsak hareketi sırasında rektumdan kanama
  2. Zor veya ağrılı idrara çıkma veya idrarda kan
  3. Donuk sırt ağrısı
  4. Bacakların şişmesi
  5. Karın ağrısı
  6. Yorgun hissetmek

Bu semptomlara rahim ağzı kanseri dışındaki birçok durum neden olabilir. Bunu bilmenin tek yolu bir sağlık uzmanına başvurmaktır.

Rahim ağzı kanseri taramasının rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken tespit etmeye nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin .

Rahim ağzı kanseri belirtilerinin çoğu, daha az ciddi rahatsızlıklarda da görülür. Bunlar göz ardı etmemeniz gereken uyarı işaretleridir.

♦Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri, Risk Faktörleri ve Önleme

Uzun süreli HPV enfeksiyonu neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerine neden olur.

HPV enfeksiyonu ve rahim ağzı kanseri için diğer risk faktörleri ve riskinizi azaltmak için neler yapabileceğiniz hakkında bilgi edinin.

HPV enfeksiyonu rahim ağzı kanserine neden olur..

İnsan papilloma virüsünün (HPV) yüksek riskli türleri ile uzun süreli (kalıcı) enfeksiyon  neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerine neden olur ..

  -İki yüksek riskli tip olan HPV 16 ve HPV 18 , dünya çapındaki rahim ağzı kanserlerinin %70’ine neden olmaktadır.

Cinsel açıdan aktif olan hemen hemen herkes, hayatlarının bir noktasında HPV ile enfekte olacaktır. Çoğu HPV enfeksiyonu, bağışıklık sistemi enfeksiyonu kontrol altına aldığından bir veya iki yıl içinde kendi kendine kaybolur.

Bu kısa süreli enfeksiyonlar kansere neden olmaz. Yüksek riskli bir HPV enfeksiyonu yıllarca sürdüğünde rahim ağzı hücrelerinde değişikliklere yol açarak kanser öncesi bir lezyona neden olabilir. Kanser öncesi lezyon bulunup çıkarılmazsa, sonunda rahim ağzı kanserine dönüşebilir..

Genç yaşta, özellikle 18 yaşından önce cinsel açıdan aktif olan veya birden fazla cinsel partneri olan kişilerin yüksek riskli bir HPV tipine yakalanma olasılığı daha yüksektir..

♦HPV enfeksiyonunun kansere neden olma riskini artıran faktörler

Bazı risk faktörleri, rahim ağzında yüksek riskli HPV enfeksiyonu olan bir kişinin rahim ağzı kanseri geliştirme olasılığını artırır .

Bu risk faktörleri şunları içerir:

  1. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak. Bu, vücudun HPV enfeksiyonuyla savaşma yeteneğini azaltabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, bağışıklık sistemi baskılanmayan kişilere göre HPV enfeksiyonlarının kalıcı olma ve kansere ilerleme olasılığı daha yüksektir . Aşağıdaki durumlarda bağışıklık sisteminiz baskılanmış olabilir:
    • HIV enfeksiyonu veya bağışıklık sisteminizi zayıflatan başka bir hastalığınız varsa
    • Nakil sonrası organ reddini önlemek , otoimmün bir hastalığı tedavi etmek veya kanseri tedavi etmek için bağışıklık tepkinizi baskılayan ilaçları kullanın.
  2. Sigara içmek veya pasif içicilikte nefes almak. Sigara içen veya sigara içen kişilerde rahim ağzı kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Risk, kişi sigara içtikçe veya sigara dumanına maruz kaldıkça artar.
  3. Üreme faktörleri. Hem oral kontraseptif kullanımı (doğum kontrol hapları) hem de çok sayıda çocuk doğurmak rahim ağzı kanseri riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bu derneklerin nedenleri iyi anlaşılmamıştır.
  4. Obezite. Obez kişilerde rahim ağzı kanseri taraması daha zor olabilir, bu da öncül kanserlerin daha düşük tespit edilmesine ve daha yüksek kanser riskine yol açabilir.

♦DES maruziyeti rahim ağzı kanserinin nadir bir nedenidir

Rahimde dietilstilbestrol (DES) adı verilen bir ilaca maruz kalmak, berrak hücreli adenokarsinom adı verilen bir tür rahim ağzı kanseri için bağımsız bir risk faktörüdür ..

1940 ile 1971 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı hamile kadınlara düşük (hayatta kalamayan bir fetüsün erken doğumu) ve erken doğumu önlemek için DES verildi. Anneleri hamileyken DES alan kadınlarda rahim ağzı hücre anormallikleri ve vajina ve rahim ağzında şeffaf hücreli adenokarsinom riski artar .

♦Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Rahim ağzı kanseri yüksek oranda önlenebilir ve erken yakalanırsa yüksek oranda tedavi edilebilir. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV aşısı, rutin rahim ağzı kanseri taraması ve gerektiğinde uygun takip tedavisi ile önlenebilir .

♦HPV aşısı

HPV aşısı rahim ağzı kanserini önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur.

Gardasil 9, Amerika Birleşik Devletleri’nde 9 ila 45 yaş arası kadın ve erkeklere yönelik FDA onaylı aşıdır. Gardasil 9, kansere neden olan yedi HPV tipinin (16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58) neden olduğu prekanserleri ve kanserleri önlemek ve HPV tip 6 ve 11’in neden olduğu genital siğilleri önlemek için onaylanmıştır.

HPV aşısının zamanlaması

HPV aşısı, kişi cinsel olarak aktif hale gelmeden önce verildiğinde en fazla korumayı sağlar.

Halihazırda cinsel açıdan aktif olanlar aşıdan daha az faydalanabilir. Bunun nedeni, cinsel açıdan aktif kişilerin aşının hedeflediği bazı HPV türlerine maruz kalmış olabilmesidir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ( CDC), 11 veya 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için rutin HPV aşısı yapılmasını önermektedir ve aşı 9 yaşından itibaren verilebilmektedir. Önerilen yaş aralığında aşılanmamış gençler için HPV aşısı 26 yaşına kadar tavsiye edilir.

27-45 yaşları arasında olup henüz aşılanmamış bazı yetişkinler, yeni HPV enfeksiyonlarına yakalanma riskleri konusunda doktorlarıyla konuştuktan sonra HPV aşısı olmaya karar verebilirler.

HPV aşısı yaşa bağlı olarak iki veya üç dozluk bir seri halinde verilir. CDC, aşı serisine 15 yaşından önce başlayan çocukların iki doz almasını öneriyor. CDC, ilk dozu 15. yaş gününde veya sonrasında alan kişiler ve bağışıklık sistemini baskılayan bazı rahatsızlıkları olan kişiler için üç doz almayı önermektedir.

♦Rahim ağzı kanseri taraması

HPV aşısı rahim ağzı kanserine neden olabilecek tüm HPV türlerine karşı koruma sağlamadığından düzenli aralıklarla tarama yapılması hala önemlidir.

Yaygın olarak kullanılan iki tarama testi HPV testleri ve sitoloji testleridir (Pap testi veya Pap smear olarak da bilinir). Bu testler, yüksek riskli HPV enfeksiyonlarını, anormal hücre değişikliklerini ve kansere dönüşmeden tedavi edilebilecek öncülleri bulabilir.

Bu nedenle rahim ağzı sorunu olan kişilerin 20’li yaşlarından itibaren düzenli tarama testleri yaptırmaları önemlidir.

Rahim ağzı kanseri taramasının etkili olabilmesi için kişilerin zamanında tarama yaptırmaları ve anormal test sonuçlarının takibini yapmaları gerekmektedir. Sosyal, çevresel ve ekonomik dezavantajlar nedeniyle bazı gruplar sağlık hizmetlerine erişimde zorluk yaşayabilir ve bunun sonucunda orantısız bir rahim ağzı kanseri yüküne maruz kalabilirler.

♦Prezervatif

Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkları önleyen prezervatifler, HPV bulaşma riskini azaltabilir. Ancak bunu tamamen engelleyemiyorlar. Bu nedenle prezervatifin kapsamadığı bölgelerde HPV’ye maruz kalma hala mümkündür.

♦Rahim Ağzı Kanseri Taraması

Rahim ağzınız varsa rahim ağzı kanseri taraması rutin sağlık bakımının önemli bir parçasıdır.

Ne zaman tarama yaptırmanız gerektiğini ve tarama sırasında ve sonrasında neler bekleneceğini öğrenin.

Tarama, bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan önce kontrol edilmesi anlamına gelir. Rahim ağzı kanseri taraması, rahim ağzı olan kişiler için rutin sağlık bakımının önemli bir parçasıdır .

Rahim ağzı kanseri taraması nedir?

Rahim ağzı kanseri taramasının amacı, tedavinin rahim ağzı kanserinin gelişmesini önleyebildiği kanser öncesi rahim ağzı hücre değişikliklerini bulmaktır. 

  -Bazen rahim ağzı taraması sırasında kanser bulunur.

Erken evrede tespit edilen rahim ağzı kanserinin tedavisi genellikle daha kolaydır. Semptomlar ortaya çıktığında rahim ağzı kanseri yayılmaya başlamış ve tedaviyi zorlaştırmış olabilir.

Rahim ağzı kanserini taramanın üç ana yolu vardır:

  1. İnsan papilloma virüsü (HPV) testi, hücreleri rahim ağzı kanserine neden olabilecek yüksek riskli HPV türleriyle enfeksiyon açısından kontrol eder.
  2. Pap testi (Pap smear veya rahim ağzı sitolojisi olarak da bilinir) rahim ağzı hücrelerini toplar, böylece tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşebilecek HPV’nin neden olduğu değişiklikleri kontrol edebilirler. Kanser öncesi hücreleri ve rahim ağzı kanseri hücrelerini bulabilir. Pap testi bazen enfeksiyon veya iltihaplanma gibi kanser olmayan durumları da bulur .
  3. HPV/Pap cotest, hem yüksek riskli HPV’yi hem de servikal hücre değişikliklerini kontrol etmek için HPV testi ve Pap testini birlikte kullanır.

Rahim ağzı kanseri taraması ne zaman yapılmalı

Rahim ağzı tarama önerileri, Amerika Birleşik Devletleri Önleyici Hizmetler Görev Gücü de dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından geliştirilmiştir.

Sorumluluk reddi beyanından çık(USPSTF) ve Amerikan Kanser DerneğiSorumluluk reddi beyanından çık(ACS).

Rahim ağzı kanseri için ne sıklıkta tarama yaptırmanız gerektiği ve hangi testleri yaptırmanız gerektiği yaşınıza ve sağlık geçmişinize bağlı olacaktır. HPV aşısı tüm yüksek riskli HPV tiplerinin bulaştığı enfeksiyonu önlemediğinden, rahim ağzı olan aşılanmış kişiler rahim ağzı kanseri tarama önerilerine uymalıdır.

21-29 yaş

Bu yaş grubundaysanız, USPSTF ilk Pap testinizi 21 yaşında yaptırmanızı ve ardından her 3 yılda bir Pap testi yaptırmanızı önerir. Cinsel olarak aktif olsanız bile 21 yaşından önce Pap testi yaptırmanıza gerek yoktur.

30-65 yaş

Bu yaş grubundaysanız USPSTF, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak rahim ağzı kanseri taraması yaptırmanızı önerir:

  1. Her 5 yılda bir HPV testi
  2. Her 5 yılda bir HPV/Pap cotesti
  3. Pap testi her 3 yılda bir

ACS’nin güncellenmiş rahim ağzı kanseri tarama kılavuzları, taramaya 25 yaşında HPV testi ile başlanmasını ve 65 yaşına kadar her 5 yılda bir HPV testi yapılmasını önermektedir. Bununla birlikte, her 5 yılda bir HPV/Pap cotesti veya 3 yılda bir Pap testi ile test yapılması hâlâ geçerlidir. kabul edilebilir. Kılavuzlarda yapılan güncellemelerin nedenlerini okumak için ACS’nin Güncellenmiş Rahim Ağzı Kanseri Tarama Kılavuzlarının Açıklaması’na bakın .

65 yaş üstü

Bu yaş grubundaysanız taramanın hâlâ gerekli olup olmadığını öğrenmek için sağlık uzmanınızla görüşün. Düzenli olarak tarama yaptırıyorsanız ve test sonuçlarınız normalse, sağlık uzmanınız muhtemelen artık taramaya ihtiyacınız olmadığını size bildirecektir.

Ancak son test sonuçlarınız anormalse veya düzenli olarak tarama yaptırmadıysanız 65 yaş sonrasında da taramaya devam etmeniz gerekebilir.

Rahim ağzı kanseri tarama kılavuzlarının istisnaları

Sağlık uzmanınız daha sık tarama önerebilir

  1. HIV pozitif mi
  2. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak
  3. 1970’lerin ortalarına kadar bazı hamile kadınlara reçete edilen dietilstilbestrol (DES) adlı ilaca doğumdan önce maruz kalmışlardı.
  4. Yakın zamanda anormal bir servikal tarama testi veya biyopsi sonucu vardı
  5. Rahim ağzı kanseri geçirdim

Kanser veya anormal rahim ağzı hücreleri ile ilgili olmayan nedenlerden dolayı hem rahim hem de rahim ağzının alınması için bir ameliyat (total histerektomi denir) geçirdiyseniz, rahim ağzı kanseri taramasından geçmenize gerek yoktur.

Bununla birlikte, histerektominiz rahim ağzı kanseri veya kanser öncesi ile ilişkiliyse, hangi takip bakımına ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için sağlık uzmanınızla görüşün. Rahmi çıkarmak için bir ameliyat geçirdiyseniz ancak rahim ağzını almadıysanız (bazen kısmi veya supraservikal histerektomi olarak da adlandırılır), rutin rahim ağzı kanseri taramasına devam etmelisiniz.

Rahim ağzı kanseri tarama testi sırasında neler beklenmeli?

Rahim ağzı kanseri tarama testleri genellikle sadece birkaç dakika süren pelvik muayene sırasında yapılır.

Muayene sırasında muayene masasına sırt üstü yatarsınız, dizlerinizi bükersiniz ve ayaklarınızı masanın ucundaki desteklere koyarsınız. Sağlık uzmanı rahim ağzını görmek amacıyla vajinanızı nazikçe açmak için bir spekulum kullanır. Rahim ağzınızdan küçük bir hücre örneği toplamak için yumuşak, dar bir fırça veya küçük bir spatula kullanılır.

Servikal örnekleme; çizim kadın üreme anatomisinin yandan görünüşünü göstermektedir. Vajina açıklığını genişleten bir spekulum gösterilmektedir. Ayrıca, rahim ağzından hücreleri toplamak için açık vajinaya bir fırça sokan bir hizmet sağlayıcının eldivenli eli de gösterilmektedir. Fırça rahim tabanındaki rahim ağzına dokunuyor. Rektum da gösterilmiştir. Eklerden birinde fırçanın serviksin merkezine temas ettiği görülüyor. İkinci resimde muayene masasında bir örtüyle örtülü, bacakları açık ve ayakları üzengili bir kadın görülüyor.
Servikal örnekleme. Genişletmek için vajinaya bir spekulum yerleştirilir. Daha sonra rahim ağzından hücrelerin toplanması için vajinaya bir fırça yerleştirilir.

 

Numune daha sonra bir laboratuvara gönderilir; burada hücreler, kansere neden olan HPV türleri (HPV testi) ile enfekte olup olmadıklarını görmek için kontrol edilebilir. Aynı örnek anormal hücreler açısından kontrol edilebilir (Pap testi). Aynı örnek üzerinde hem HPV testi hem de Pap testi yapıldığında buna HPV/Pap cotest adı verilir.

Pelvik muayene, HPV ve/veya Pap testi için numune almaktan daha fazlasını içerebilir. Sağlık uzmanınız ayrıca rahim ve yumurtalıkların boyutunu, şeklini ve konumunu kontrol edebilir ve herhangi bir kitle veya kist olup olmadığını kontrol edebilir Rektum ayrıca topaklar veya anormal alanlar açısından da kontrol edilebilir.

 Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı test yaptırmak konusunda sağlık uzmanınızla konuşabilirsiniz.

Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, sınavın her adımında size ne beklemeniz gerektiğini söyleyecektir, böylece rahat olursunuz.

Araştırmacılar, muhtemelen rahim ağzının görselleştirilmesi ve hücre örneği alınmasındaki zorluklar nedeniyle rahim ağzı kanseri taramasının obezitesi olan kişiler için daha az etkili olabileceğini bulmuşlardır. Daha büyük spekulum kullanımı da dahil olmak üzere servikal görüntülemeyi iyileştirmeye yönelik yaklaşımlar yararlı olabilir.

Rahim ağzı kanseri taramasının herhangi bir riski var mı?

Rahim ağzı kanseri taraması hayat kurtarır.

Rutin aralıklarla rahim ağzı kanseri taramasından geçen çok az kişide rahim ağzı kanseri gelişir. Tarama rahim ağzındaki değişiklikleri erken tespit edebilir ve kişinin rahim ağzı kanserinden ölme şansını azaltabilir. Bu faydalara rağmen rahim ağzı taraması mükemmel değildir ve dikkat edilmesi gereken birçok olası zarar vardır. Herhangi bir tarama testi yapmadan önce testi doktorunuzla tartışmak isteyebilirsiniz.

Rahim ağzı kanseri taramasının potansiyel zarar riskleri şunları içerir:

  1. Gereksiz takip tetkikleri ve tedavi: Sorun yaratmayacak bir durumun tarama yoluyla bulunması, gereksiz takip tetkiklerine ve muhtemelen tedaviye yol açabilir. Mevcut önerilen tarama aralıkları ve testler, kendi kendine ortadan kalkacak olan servikal hücre anormalliklerini bulma ve tedavi etme şansını azaltır.
  2. Yanlış pozitif test sonuçları: Tarama testi sonuçları, kanser öncesi veya kanser olmamasına rağmen bazen anormal görünebilir. Pap testi yanlış pozitif sonuç gösterdiğinde (kanser öncesi veya kanser olmadığını gösteren bir sonuç), kaygıya neden olabilir ve genellikle daha fazla test ve prosedür ( kolposkopi , kriyoterapi veya döngü elektrocerrahi eksizyonu gibi) takip eder. prosedürünün de zararları vardır.
  3. Yanlış negatif test sonuçları: Rahim ağzı ön kanseri veya kanseri mevcut olsa bile tarama testi sonuçları normal görünebilir. Yanlış negatif test sonucu (kanser varken kanser olmadığını gösteren sonuç) alan kişi, belirtiler olsa bile tıbbi yardım almayı geciktirebilir.

♦HPV ve Pap Test Sonuçları: Anormal Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testinden Sonraki Adımlar

HPV ve Pap testi sonuçlarının ne anlama geldiğini ve test sonucunun anormal olması durumunda sonraki adımları öğrenin.

Düzenli aralıklarla rahim ağzı kanseri taraması yaptıran kişilerin kansere yakalandığı çok nadir görülmektedir.

   – Anormal rahim ağzı kanseri taraması sonuçları alan kişilerin çoğunda ya insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonları vardır ya da izlenebilen (çoğunlukla kendi kendine kaybolan) veya erken tedavi edilebilen (rahim ağzı kanseri gelişimini önlemek için) erken hücre değişiklikleri vardır.

♦HPV testi sonuçları: Tarama testindeki pozitif ve negatif sonuçlar ne anlama gelir?

HPV testi sonuçları rahim ağzı hücrelerinde yüksek riskli HPV tiplerinin bulunup bulunmadığını gösterir .

 HPV testi negatif test sonucu veya pozitif test sonucu olarak geri gelecektir.

  1. Negatif HPV testi sonucu: Yüksek riskli HPV bulunamadı. Bir sonraki sınava 5 yıl sonra girmelisiniz. Geçmişte anormal sonuçlar aldıysanız daha erken gelmeniz gerekebilir.
  2. Pozitif HPV testi sonucu: Yüksek riskli HPV bulundu. Sağlık uzmanınız, özel test sonucunuza göre uygulamanız gereken takip adımlarını önerecektir.

Yıllar süren negatif testlerden sonra HPV testinizin pozitif çıkması ne anlama gelir?

   -Bazen, birkaç negatif HPV testinden sonra bir kadında pozitif HPV testi sonucu çıkabilir. Bu mutlaka yeni bir HPV enfeksiyonunun işareti değildir..

Bazen bir HPV enfeksiyonu yıllar sonra tekrar aktif hale gelebilir. Diğer bazı virüsler bu şekilde davranır. Örneğin, su çiçeğine neden olan virüs daha sonra yeniden etkinleşerek zona hastalığına neden olabilir .

Araştırmacılar, yeniden etkinleşen bir HPV enfeksiyonunun, yeni bir HPV enfeksiyonu ile aynı rahim ağzı hücre değişikliklerine veya rahim ağzı kanserine neden olma riskini taşıyıp taşımadığını bilmiyorlar.

♦Pap testi sonuçları: Normal, anormal ve yetersiz tarama testi sonuçları ne anlama gelir?

Pap testi sonuçları rahim ağzı hücrelerinin normal mi yoksa anormal mi olduğunu gösterir. Pap testi de yetersiz olarak sonuçlanabilir.

  -Normal Pap testi sonuçları: Anormal servikal hücre bulunmadı. Normal bir test sonucu aynı zamanda negatif test sonucu veya intraepitelyal lezyon (anormal büyüme alanı) veya malignite açısından negatif olarak da adlandırılabilir ..

  -Tatmin edici olmayan Pap testi sonuçları: Laboratuar numunesinde yeterli hücre bulunmamış olabilir veya hücreler bir araya toplanmış veya kan veya mukus tarafından gizlenmiş olabilir. Sağlık uzmanınız sizden 2 ila 4 ay sonra başka bir Pap testi yaptırmanızı isteyecektir.

  -Anormal Pap testi sonuçları: Anormal bir test sonucuna pozitif test sonucu da denilebilir. Rahim ağzındaki bazı hücreler normal hücrelerden farklı görünür. Anormal bir test sonucu kanser olduğunuz anlamına gelmez.  Sağlık uzmanınız izleme, daha fazla test veya tedavi önerecektir.

Anormal Pap testi sonuçları şunları içerir:

  1. Belirsiz önemi olan atipik skuamöz hücreler (ASC-US): Bu, en yaygın anormal Pap testi bulgusudur. Bu, bazı hücrelerin tamamen normal görünmediği anlamına geliyor ancak değişikliklerin HPV enfeksiyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı belli değil. Tahriş, bazı enfeksiyonlar ( maya enfeksiyonu gibi ), büyüme ( rahimdeki polipler gibi ) ve hamilelik veya menopoz sırasında ortaya çıkan hormon değişiklikleri gibi diğer şeyler hücrelerin anormal görünmesine neden olabilir . Bunlar rahim ağzı hücrelerinin anormal görünmesine neden olsa da kanserle ilişkili değildir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız genellikle değişikliklerin bir HPV enfeksiyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için bir HPV testi yapacaktır. HPV testi negatifse, hücre değişikliklerinin düşük hormon seviyelerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için östrojen kremi reçete edilebilir. HPV testi pozitifse ek takip testlerine ihtiyacınız olabilir .
  2. Atipik glandüler hücreler (AGC): Normal görünmeyen bazı glandüler hücreler bulunmuştur. Bu, rahim içinde daha ciddi bir sorunun işareti olabilir, bu nedenle sağlık uzmanınız muhtemelen kolposkopi için tekrar gelmenizi isteyecektir .
  3. Düşük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyonlar (LSIL): Genellikle HPV enfeksiyonunun neden olduğu düşük dereceli değişiklikler vardır. Sağlık uzmanınız muhtemelen daha ciddi (yüksek dereceli) değişiklikler olmadığından emin olmak için ek testler için geri gelmenizi isteyecektir .
  4. Atipik skuamöz hücreler, yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyonu (ASC-H) dışlayamaz: Kesin olmasa da, yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (HSIL) olabilecek bazı anormal skuamöz hücreler bulunmuştur. Sağlık uzmanınız muhtemelen kolposkopi için tekrar gelmenizi isteyecektir .
  5. Yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyonlar (HSIL): Tedavi edilmezse gelecekte kansere dönüşebilecek orta derecede veya ciddi derecede anormal rahim ağzı hücreleri vardır. Sağlık uzmanınız muhtemelen kolposkopi için tekrar gelmenizi isteyecektir .
  6. Adenokarsinoma in situ (AIS): Rahim ağzının glandüler dokusunda ilerlemiş bir lezyon (anormal büyüme alanı) bulunmuştur. AIS lezyonları kanser öncesi olarak adlandırılabilir ve tedavi edilmezse kansere (servikal adenokarsinom) dönüşebilir. Sağlık uzmanınız muhtemelen kolposkopi için tekrar gelmenizi isteyecektir .
  7. Rahim ağzı kanseri hücreleri (skuamöz hücreli karsinom veya adenokarsinom): Kanser hücreleri bulundu; Bu bulgu düzenli aralıklarla tarama yaptıran kişilerde çok nadir görülür. Biyopsi rahim ağzı kanserinin mevcut olduğunu gösterirse, doktorunuz kanser hücrelerinin rahim ağzına mı yoksa vücudun diğer bölgelerine mi yayıldığını öğrenmek için bazı testler isteyecektir Rahim ağzı kanserini teşhis etmek ve evrelemek için kullanılabilecek testler hakkında bilgi için Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi sayfasına bakın .
    Servikal değişiklikler; çizim rahim, rahim ağzı ve vajinanın bir kesitini göstermektedir. Ayrıca rahim ağzı içindeki hücre değişikliklerini gösteren dört panel de gösterilmektedir. İlk panel normal hücreleri gösterir. İkinci ve üçüncü paneller LSIL ve HSIL adı verilen anormal hücreleri gösterir. Dördüncü panel rahim ağzı kanseri hücrelerini gösterir. Normal hücrelerin LSIL veya HSIL'ye dönüşebileceğini ve bunların kansere dönüşebileceğini veya dönüşmeyebileceğini göstermek için paneller arasında oklar kullanılmıştır.

Servikal değişiklikler. Rahim ağzı, rahim ile vajina arasında bir kanal oluşturan rahmin alt, dar ucudur. Rahim ağzı dokularında kanser hücreleri oluşmadan önce, rahim ağzı hücreleri displazi adı verilen anormal değişikliklere uğrar. Farklı displazi türleri vardır. Düşük dereceli intraepitelyal lezyon (LSIL) olarak adlandırılan hafif displazi bir türdür. Yüksek dereceli intraepitelyal lezyon (HSIL) olarak adlandırılan orta veya şiddetli displazi, başka bir displazi türüdür. LSIL ve HSIL kansere dönüşebilir veya dönüşmeyebilir.

♦Anormal Pap testi (Pap smear) veya HPV testi sonrasında takip testleri ve prosedürleri

Anormal servikal tarama testi sonuçlarına sahip kişilerin çoğunun kanser olmadığını unutmayın. Ancak test sonucunuz anormalse sağlık uzmanınızın önerdiği takip bakımını almanız önemlidir.

Yakın zamana kadar takip önerileri kişinin en son servikal tarama testinin sonuçlarına dayanıyordu. Ancak güncellenmiş ASCCP risk bazlı yönetim konsensüs kurallarıSorumluluk reddi beyanından çıktakip bakımı için daha özel bir yaklaşım önerin.

Bu güncellenmiş kılavuzların anlamı, mevcut Pap, HPV veya cotest tarama sonucunuza ek olarak , sağlık hizmeti sağlayıcınızın takip bakımını önerirken aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek faktörleri dikkate alacağıdır:

  1. Önceki tarama testi sonuçları
  2. Kanser öncesi servikal hücre değişiklikleri için önceki tedaviler
  3. Yaşınız gibi kişisel sağlık faktörleri

Rahim ağzı kanserine dönüşebilecek ciddi rahim ağzı hücresi değişiklikleri geliştirme konusundaki bireysel riskinize bağlı olarak size şunları önerebilirsiniz:

  1. 1 veya 3 yıl sonra tekrar HPV testi veya HPV/Pap cotesti için geri dönün
  2. kolposkopi ve biyopsi yaptırmak
  3. Tedavi olmak; Yüksek dereceli servikal hücre değişikliklerinin tedavisine bakın

Bu güncellenmiş kılavuzlar, rahim ağzı kanserine dönüşebilecek şiddetli rahim ağzı hücre değişikliklerinin tespit ve tedavisine odaklanırken aynı zamanda daha az ciddi durumlar (düşük dereceli rahim ağzı hücre değişiklikleri) için test ve tedaviyi de azaltır.

Kolposkopi

Kolposkopi sırasında doktorunuz vajinayı nazikçe açmak ve rahim ağzını görmek için spekulum yerleştirir. Anormal bölgelerin gösterilmesine yardımcı olmak için rahim ağzına sirke solüsyonu uygulanır. Daha sonra doktorunuz kolposkop adı verilen bir aleti vajinanın yakınına yerleştirir. Parlak bir ışığa ve büyütücü bir merceğe sahiptir ve doktorunuzun anormal alanlar için vajinanıza ve rahim ağzınıza yakından bakmasına olanak tanır.

Kolposkopi genellikle bir biyopsi içerir, böylece hücreler veya dokular rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere hastalık belirtileri açısından mikroskop altında kontrol edilebilir.

Servikal biyopsi

Biyopsi, kanser de dahil olmak üzere anormal rahim ağzı hücreleri açısından mikroskop altında kontrol edilecek rahim ağzı hücrelerini veya dokusunu çıkarmak için kullanılan bir prosedürdür. Daha ileri testler için bir numunenin alınmasına ek olarak, anormal servikal doku veya lezyonların çıkarılması için bazı biyopsi türleri tedavi olarak kullanılabilir.

Biyopsi işleminiz sırasında ve sonrasında neler bekleyeceğinizi öğrenmek için doktorunuzla konuşun. Biyopsi sonrasında kanama ve/veya akıntı meydana gelebilir. Bazı insanlar adet sırasında kramplara benzeyen ağrılar yaşarlar .

Biyopsi bulguları: servikal intraepitelyal neoplazi (CIN)

Biyopsi örnekleri patolog tarafından CIN açısından kontrol edilir . CIN, biyopsi sonrasında rahim ağzı yüzeyinde bulunan anormal rahim ağzı hücrelerini tanımlamak için kullanılan terimdir.

CIN, hücrelerin mikroskop altında ne kadar anormal göründüğüne ve servikal dokunun ne kadarının etkilendiğine bağlı olarak 1 ila 3 arasında derecelendirilir. Pap testinde görülen LSIL değişiklikleri genellikle CIN 1’dir. Pap testinde görülen HSIL değişiklikleri CIN 2, CIN2/3 veya CIN 3 olabilir.

  1. CIN 1 değişiklikleri hafif veya düşük derecelidir. Genellikle kendi başlarına geçerler ve tedavi gerektirmezler.
  2. CIN 2 değişiklikleri orta düzeydedir ve genellikle anormal hücrelerin çıkarılmasıyla tedavi edilir. Ancak CIN 2 bazen kendi kendine kaybolabilir. Bazı kişiler sağlık uzmanına danıştıktan sonra 6 ayda bir kolposkopi ve biyopsi yaptırmaya karar verebilir. CIN 3’e ilerlemesi veya 1-2 yıl içerisinde geçmemesi halinde CIN 2’nin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
  3. CIN 3 değişiklikleri ciddi şekilde anormaldir. CIN 3 kanser olmasa da tedavi edilmezse kansere dönüşebilir ve yakındaki normal dokuya yayılabilir. Doktorların henüz hangi CIN 3 vakalarının kansere dönüşeceğini, hangilerinin olmayacağını söylemenin bir yolu yok. Hamile değilseniz CIN 3 hemen tedavi edilmelidir. Daha fazla bilgi için Yüksek Dereceli Servikal Hücre Değişikliklerinde Gebelik ve Tedavi bölümüne bakın .

Yüksek dereceli servikal hücre değişikliklerinin tedavisi

Yüksek dereceli rahim ağzı hücre değişikliklerini tedavi etmenin amacı, kansere dönüşme şansı yüksek olan anormal rahim ağzı hücrelerini çıkarmak veya yok etmektir. Bu tedavilerden bazıları erken evre rahim ağzı kanseri için de kullanılmaktadır.

Yüksek dereceli servikal hücre değişiklikleri için en yaygın tedavi, konizasyon, yani koni şeklindeki bir doku parçasının serviks ve servikal kanaldan çıkarılmasıdır. İki tür konizasyon vardır.

  1. Döngü elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP), anormal dokuyu çıkarmak için içinden bir elektrik akımının geçtiği ince bir tel halka kullanır. Bu prosedür genellikle bir doktorun ofisinde yapılır. Genellikle sadece birkaç dakika sürer ve bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanılır.
  2. Soğuk bıçak konizasyonu anormal dokuyu çıkarmak için bir neşter kullanır . Bu işlem hastanede genel anestezi altında yapılır .

Diğer bazı tedaviler de kullanılabilir.

  1. Lazer terapisi, anormal dokuyu çıkarmak veya yok etmek için bir lazer (yoğun ışıklı dar ışın) kullanır. Bu, lokal veya genel anestezi altında yapılabilen ayakta tedavi işlemidir.
  2. Kriyoterapi, anormal dokuyu dondurarak yok etmek için özel bir soğuk sonda kullanır. Bu prosedür bir doktorun ofisinde yapılır. Sadece birkaç dakika sürer ve genellikle anestezi gerektirmez.
  3. Total histerektomi rahim ve rahim ağzının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. AIS tedavisinde sıklıkla kullanılır. CIN3’ü tedavi etmek için yalnızca anormal hücrelerin diğer tedavilerle tamamen ortadan kaldırılmaması durumunda kullanılır.

Yüksek dereceli servikal hücre değişiklikleri için hamilelik ve tedavi

Nadiren, rahim ağzı hücre anormalliklerini tedavi etmeye yönelik prosedürler rahim ağzını zayıflatabilir, erken doğum veya düşük yapma riskini artırabilir.

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, sağlık uzmanınız sizinle, sizin için önerilen prosedürler ve bu prosedürlerin zamanlaması hakkında konuşacaktır. Spesifik tanınıza bağlı olarak doğum sonrası veya doğumdan sonra tedavi edilebilirsiniz.

♦Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi

Rahim ağzı kanserini teşhis etmek ve evrelemek için kullanılan testler hakkında bilgi edinin.

Rahim ağzı kanseri olasılığını düşündüren semptomlarınız veya tarama testi sonuçlarınız varsa doktorunuz bunun kanserden mi yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığını öğrenmek için takip testleri yapacaktır. Genellikle kişisel ve aile tıbbi geçmişinizi sorarak ve pelvik muayene ve rektovajinal muayeneyi içeren fizik muayene yaparak başlayacaklardır . Rahim ağzı kanseri olup olmadığınızı ve eğer öyleyse vücudun başka bir yerine yayılıp yayılmadığını öğrenmek için teşhis testleri önerebilirler. Bu testlerin sonuçları aynı zamanda size ve doktorunuza tedaviyi planlamanıza yardımcı olacaktır.

Rahim ağzı kanseri nasıl teşhis edilir?

Rahim ağzı kanserini teşhis etmek için aşağıdaki prosedürler kullanılır:

Kolposkopi

Kolposkopi, sağlık uzmanının vajinayı nazikçe açmak ve rahim ağzını görüntülemek için spekulum yerleştirdiği bir prosedürdür . Anormal bölgelerin gösterilmesine yardımcı olmak için rahim ağzına sirke solüsyonu uygulanacaktır. Sağlık uzmanı daha sonra kolposkop adı verilen bir aleti vajinanın yakınına yerleştirir. Parlak bir ışığa ve büyütücü bir merceğe sahiptir ve sağlık uzmanının rahim ağzına yakından bakmasına olanak tanır. Kolposkopi genellikle biyopsiyi içerir.

Biyopsi

Biyopsi, bir patoloğun kanser belirtilerini kontrol etmek için mikroskop altında inceleyebilmesi için rahim ağzından bir doku örneğinin alındığı bir prosedürdür . Rahim ağzı kanserini kontrol etmek için aşağıdaki biyopsi türleri kullanılır:

  1. Punch biyopsisi, keskin, içi boş dairesel bir alet kullanılarak küçük, yuvarlak bir doku parçasının alındığı bir prosedürdür. Bazen punch biyopsi ile rahim ağzının birkaç farklı bölgesi kontrol edilecektir. Bu prosedür genellikle doktorun ofisinde yapılır.
  2. Endoservikal küretaj , bir küret (kaşık şeklindeki alet) kullanılarak servikal kanaldan hücre veya doku toplama işlemidir. Bu prosedür yalnızca az miktarda dokuyu çıkarır ve genellikle doktorun ofisinde yapılır.
  3. Döngü elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP), rahim ağzından dokuyu çıkarmak için içinden bir elektrik akımının geçtiği ince bir tel halka kullanır. LEEP rahim ağzı kanserini teşhis etmek için kullanılabilir. Ayrıca kanser öncesi veya erken evre kanseri ortadan kaldırmak için de kullanılabilir . Bu prosedür genellikle bir doktorun ofisinde yapılır. Genellikle sadece birkaç dakika sürer ve bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanılır.
  4. Koni biyopsisi, rahim ağzından ve rahim ağzı kanalından daha büyük, koni şeklinde bir doku parçasının çıkarılması ameliyatıdır. Rahim ağzı kanserini teşhis etmek için koni biyopsisi kullanılabilir. Ayrıca kanser öncesi veya erken evre kanseri ortadan kaldırmak için de kullanılabilir. Bu işleme aynı zamanda konizasyon da denir. Koni biyopsisi hastanede genel anestezi altında yapılır .

Biyopsi prosedürünüz sırasında ve sonrasında neler bekleyeceğinizi öğrenmek için sağlık uzmanınızla konuşun. Bazı kişilerde biyopsi sonrasında kanama ve/veya akıntı olur. Bazılarının ise adet sırasında kramp gibi hissedilen ağrıları vardır .

♦Rahim ağzı kanserini evrelemek için kullanılan testler ve prosedürler

Rahim ağzı kanseri teşhisi konulursa jinekolojik onkoloğa yönlendirileceksiniz. Bu doktor rahim ağzı kanseri ve kadın üreme sistemindeki diğer kanserlerin evrelemesi ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur . Kanserin boyutunu (evresini) belirlemek için testler önereceklerdir. Bazen kanser sadece rahim ağzındadır. Veya rahim ağzından vücudun diğer bölgelerine yayılmış olabilir. Kanserin vücuttaki yaygınlığının öğrenilmesi sürecine evreleme denir. En iyi tedaviyi planlamak için rahim ağzı kanserinin evresini bilmek önemlidir.

♦Rahim ağzı kanseri evresini belirlemek için aşağıdaki prosedürler kullanılabilir:

Görüntüleme testleri

  1. PET-CT taraması, pozitron emisyon tomografisi (PET) taramasından ve bilgisayarlı tomografi (CT) taramasından elde edilen resimleri birleştirir . PET ve CT taramaları aynı makinede aynı anda yapılır. Her iki taramadan elde edilen resimler, her iki testin kendi başına oluşturabileceğinden daha ayrıntılı bir resim oluşturmak üzere birleştirilir.
    1. PET taraması için damar içine az miktarda radyoaktif glikoz (şeker) enjekte edilir. Tarayıcı vücudun etrafında döner ve glikozun vücutta nerede kullanıldığının resmini çeker. Kötü huylu tümör hücreleri resimde daha parlak görünüyor çünkü normal hücrelere göre daha aktifler ve daha fazla glikoz alıyorlar.
    2. BT taraması için vücudun içindeki bölgelerin farklı açılardan bir dizi ayrıntılı röntgen resmi alınır. Organların veya dokuların daha net görünmesine yardımcı olmak için damar içine bir boya enjekte edilebilir veya yutulabilir.
  2. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), vücudun içindeki alanların bir dizi ayrıntılı resmini oluşturmak için bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanır. Bu işleme nükleer manyetik rezonans görüntüleme de denir.
  3. Ultrason, iç dokulardan veya organlardan yansıyan ve yankı yapan yüksek enerjili ses dalgalarını (ultrason) kullanır. Yankılar, sonogram adı verilen vücut dokularının bir resmini oluşturur.
  4. Göğüs röntgeni göğüs içindeki organların ve kemiklerin röntgenidir. Röntgen, vücuttan geçerek filme geçebilen ve göğüs içindeki alanların resmini oluşturabilen yüksek enerjili bir radyasyon türüdür.

Laboratuvar testleri

  1. Tam kan sayımı (CBC), bir kan örneğinde aşağıdakileri ölçen bir kan testidir:
    1. kırmızı kan hücrelerinin , beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısı
    2. kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin miktarı (oksijen taşıyan protein)
    3. kan örneğinin kırmızı kan hücrelerinden oluşan kısmı
  2. Kan kimyası çalışması, elektrolitler , laktat dehidrojenaz , ürik asit , kan üre nitrojeni , kreatinin ve karaciğer fonksiyon değerleri dahil olmak üzere vücuttaki organ ve dokular tarafından kana salınan belirli maddelerin miktarlarını ölçen bir kan testidir . Bir maddenin olağandışı (normalden daha yüksek veya daha düşük) miktarı, kanserin yayılmasının veya diğer hastalıkların bir işareti olabilir.

Görsel sınav

  1. Sistoskopi , anormal alanları kontrol etmek için mesanenin ve üretranın içine bakmak için yapılan bir prosedürdür . Üretradan mesaneye bir sistoskop yerleştirilir. Sistoskop, ışık ve görüntüleme için lensi olan ince, tüp benzeri bir alettir. Ayrıca, kanser belirtileri açısından mikroskop altında kontrol edilen doku örneklerini çıkarmak için bir araca da sahip olabilir.
  2. Sigmoidoskopi, anormal alanlar için rektum ve sigmoid (alt) kolonun içine bakmak için bir sigmoidoskop kullanır . Rektumdan sigmoid kolona bir sigmoidoskop yerleştirilir. Sigmoidoskop, görüntüleme için bir ışık ve bir lense sahip, ince, tüp benzeri bir alettir. Ayrıca, kanser belirtileri açısından mikroskop altında kontrol edilen doku örneklerini çıkarmak için bir araca da sahip olabilir.

♦İkinci bir görüş almak

Bazı kişiler rahim ağzı kanseri tanısını ve tedavi planını doğrulamak için ikinci bir görüş almak ister. İkinci bir görüş almayı tercih ederseniz, ilk doktordan önemli tıbbi test sonuçlarını ve raporlarını alıp ikinci doktorla paylaşmanız gerekecektir. İkinci doktor öneride bulunmadan önce patoloji raporunu, slaytları ve taramaları inceleyecektir. İkinci görüşü veren doktor, ilk doktorunuzla aynı fikirde olabilir, değişiklik veya başka bir yaklaşım önerebilir veya kanseriniz hakkında daha fazla bilgi verebilir.

♦Rahim Ağzı Kanseri Prognozu ve Hayatta Kalma Oranları

Rahim ağzı kanserinde hayatta kalma oranları ve bu istatistiğin neden başınıza tam olarak ne geleceğini tam olarak tahmin etmediğini öğrenin.

Size rahim ağzı kanseri teşhisi konduysa , kanserin ne kadar ciddi olduğu ve hayatta kalma şansınız hakkında sorularınız olabilir. Bir hastalığın olası sonucu veya seyrine prognoz denir.

Rahim ağzı kanserinin prognozu birçok faktöre bağlıdır:

  1. Kanserin evresi (tümörün boyutu ve kanserin rahim ağzının dışına yayılıp yayılmadığı )
  2. Rahim ağzı kanseri türü ( adenokarsinom veya skuamöz hücreli karsinom )
  3. Yaşınız ve genel sağlığınız
  4. Bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya HIV hastasıysanız da dahil olmak üzere başka sağlık sorunlarınız veya hastalıklarınız olup olmadığı
  5. Kanserin yeni teşhis edilip edilmediği veya tekrarlamış olup olmadığı (geri gel)

♦Rahim ağzı kanserinde hayatta kalma oranları

Doktorlar, rahim ağzı kanseri olan kişilerden uzun yıllar boyunca toplanan istatistikleri kullanarak rahim ağzı kanseri prognozunu tahmin etmektedir. Prognoz belirlemede yaygın olarak kullanılan istatistiklerden biri, 5 yıllık göreceli hayatta kalma oranıdır . 5 yıllık göreceli hayatta kalma oranı, genel popülasyondaki insanlarla karşılaştırıldığında, aynı tür ve evrede rahim ağzı kanseri olan kişilerin kanser teşhisi konulduktan 5 yıl sonra yüzde kaçının hayatta kaldığını gösterir. Örneğin erken evrede teşhis edilen rahim ağzı kanserinde 5 yıllık göreceli sağkalım oranı %91’dir. Bu, erken evre rahim ağzı kanseri tanısı alan kişilerin, teşhisten sonra 5 yıl boyunca hayatta kalma ihtimalinin, rahim ağzı kanseri olmayan kişilere göre %91 daha fazla olduğu anlamına geliyor.

Rahim ağzı kanseri için 5 yıllık göreceli sağkalım oranları aşağıdaki gibidir:

  1. Rahim ağzı kanseri erken evrede teşhis edildiğinde 5 yıllık göreceli sağkalım oranı %91’dir.
  2. Rahim ağzı kanseri, yakındaki dokulara, organlara veya bölgesel lenf düğümlerine yayıldıktan sonra teşhis edildiğinde 5 yıllık göreceli hayatta kalma oranı %60’tır.
  3. Rahim ağzı kanseri vücudun uzak bir bölgesine yayıldıktan sonra teşhis edildiğinde 5 yıllık göreceli sağkalım oranı %19’dur.
  4. Rahim ağzı kanseri olan tüm kişiler için 5 yıllık göreceli sağkalım oranı %67’dir.

Hayatta kalma oranı istatistiklerini anlama

Prognoz istatistikleri büyük insan gruplarına dayandığından, başınıza ne geleceğini tam olarak tahmin etmek için kullanılamazlar. Durumunuz hakkında en iyi bilen doktor, bu istatistikleri tartışmak ve prognozunuz hakkında sizinle konuşmak için en iyi konumdadır. Hayatta kalma istatistiklerini incelerken aşağıdakilere dikkat etmek önemlidir:

  1. Hiçbir insan tamamen birbirine benzemez ve tedaviye verilen yanıtlar büyük ölçüde farklılık gösterebilir.
  2. Hayatta kalma istatistikleri, farklı türde tedavi almış olabilecek büyük insan gruplarından toplanan bilgileri kullanır.
  3. Daha yeni ve daha iyi tedavilerin etkisini görmek birkaç yıl alır, dolayısıyla bu etkiler mevcut hayatta kalma istatistiklerine yansımayabilir.

♦Rahim Ağzı Kanseri Aşamaları

Kanser evresi, vücuttaki kanserin boyutunu, özellikle de kanserin ilk oluştuğu yerden vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını tanımlar. En iyi tedaviyi planlamak için rahim ağzı kanserinin evresini bilmek önemlidir .

Rahim ağzı kanseri için Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu evreleme sistemi kullanılmaktadır.

Aşama I 

Aşama I’de rahim ağzı kanseri oluşmuştur ve yalnızca rahim ağzında bulunur. Tümörün boyutuna  ve tümör invazyonunun en derin noktasına bağlı olarak evre IA ve IB’ye ayrılır .

Evre IA, tümör istilasının en derin noktasına göre alt bölümlere ayrılır.

Evre IA1 ve IA2 rahim ağzı kanseri; çizim rahim ağzı ve vajinanın bir kesitini göstermektedir. Ekte rahim ağzındaki yalnızca mikroskop altında görülebilen kanser hücreleri gösterilmektedir. Evre IA1'deki kanserin derinliği 3 mm'den fazla değildir. Evre IA2'deki kanserin derinliği 3'ten fazla ancak 5 mm'den fazla değildir.
Evre IA1 ve IA2 rahim ağzı kanseri. Rahim ağzı dokularında ancak mikroskopla görülebilen çok az miktarda kanser bulunur. Evre IA1’de kanserin derinliği 3 milimetreden fazla değildir. Evre IA2’de kanserin derinliği 3’ten fazladır ancak 5 milimetreden fazla değildir.

 

  1. Evre IA1:  Rahim ağzı dokularında ancak mikroskopla görülebilen çok az miktarda kanser bulunur . Tümör istilasının en derin noktası 3 milimetre veya daha azdır.
  2. Evre IA2: Rahim ağzı dokularında ancak mikroskopla görülebilen çok az miktarda kanser bulunur. Tümör istilasının en derin noktası 3 milimetreden fazla ancak 5 milimetreden fazla değil.
    Milimetre; çizim, günlük nesnelerin kullanıldığı milimetreyi (mm) gösterir. Keskin kalem ucu 1 mm'yi, yeni mum boya ucu 2 mm'yi ve yeni kalem üstü silgisi 5 mm'yi gösterir.
    Milimetre (mm). Keskin bir kurşun kalem ucu yaklaşık 1 mm, yeni bir mum boya ucu yaklaşık 2 mm ve yeni bir kurşun kalem silgisi yaklaşık 5 mm’dir.

Evre IB, tümörün boyutuna ve tümör istilasının en derin noktasına göre alt bölümlere ayrılır.

  1. Evre IB1: Tümör 2 santimetre veya daha küçüktür ve tümörün yayıldığı en derin nokta 5 milimetreden fazladır.
    Evre IB1 rahim ağzı kanseri; çizim rahim ağzı ve vajinanın bir kesitini ve rahim ağzındaki kanserin 2 cm'den küçük olduğunu göstermektedir. Bir ek, 5 mm'den daha derin olan kanseri göstermektedir. Ayrıca 10 mm'nin 1 cm'ye eşit olduğunu gösteren 2 cm'lik bir ölçek de gösterilmektedir.
    Evre IB1 rahim ağzı kanseri. Kanser 2 santimetre veya daha küçüktür ve 5 milimetreden daha derindir.
  2. Evre IB2: Tümör 2 santimetreden büyük ancak 4 santimetreden büyük değil.
    Evre IB2 ve IB3 rahim ağzı kanseri; çizim rahim ağzı ve vajinanın iki kesitini göstermektedir. Soldaki çizim rahim ağzındaki 2 cm'den büyük ancak 4 cm'den büyük olmayan evre IB2 kanserini göstermektedir. Sağdaki çizim rahim ağzındaki 4 cm'den büyük evre IB3 kanserini göstermektedir.
    Evre IB2 ve IB3 rahim ağzı kanseri. Evre IB2’de kanser 2 santimetreden büyüktür ancak 4 santimetreden büyük değildir. Evre IB3’te kanser 4 santimetreden büyüktür.
  3. Evre IB3: Tümör 4 santimetreden büyüktür.
    BÜYÜTÇizim, bir tümörün farklı boyutlarını santimetre (cm) cinsinden, bezelye (1 cm), fıstık (2 cm), üzüm (3 cm), ceviz (4 cm), limon (5 cm) boyutlarına kıyasla göstermektedir. ), bir yumurta (6 cm), bir şeftali (7 cm) ve bir greyfurt (10 cm). Ayrıca 10 cm'lik bir cetvel ve 4 inçlik bir cetvel de gösterilmektedir.
    Tümör boyutları genellikle santimetre (cm) veya inç cinsinden ölçülür. Tümör büyüklüğünü cm cinsinden göstermek için kullanılabilecek yaygın yiyecekler şunlardır: bezelye (1 cm), yer fıstığı (2 cm), üzüm (3 cm), ceviz (4 cm), limon (5 cm veya 2 cm) inç), bir yumurta (6 cm), bir şeftali (7 cm) ve bir greyfurt (10 cm veya 4 inç).

Evre I rahim ağzı kanserinin tedavisi hakkında bilgi edinin .

Hamilelik sırasında rahim ağzı kanserinin tedavisi hakkında bilgi edinin .

Evre II rahim ağzı kanseri

Evre II’de rahim ağzı kanseri vajinanın üst üçte ikisine veya rahim  çevresindeki dokuya  yayılmıştır  .

Aşama II, kanserin ne kadar yayıldığına bağlı olarak alt bölümlere ayrılır.

BÜYÜTEvre II rahim ağzı kanseri; çizimde rahim, rahim ağzı ve vajinanın iki kesiti gösterilmektedir. Soldaki çizim rahim ağzındaki 4 cm çapındaki ve vajinanın üst üçte ikisine yayılmış IIA1 ve IIA2 evrelerini göstermektedir. Sağdaki çizim rahim ağzından rahim çevresindeki dokuya yayılan evre IIB kanserini göstermektedir.
Evre II rahim ağzı kanseri. Aşama IIA1 ve IIA2’de kanser rahim ağzından vajinanın üst üçte ikisine yayılmış ancak rahim çevresindeki dokuya yayılmamıştır. Evre IIA1’de kanser 4 santimetre veya daha küçüktür. Evre IIA2’de kanser 4 santimetreden büyüktür. Evre IIB’de kanser rahim ağzından rahim çevresindeki dokuya yayılmıştır.

 

  • Evre IIA: Kanser rahim ağzından vajinanın üst üçte ikisine yayılmış ancak rahim çevresindeki dokuya yayılmamıştır. Evre IIA, tümörün boyutuna göre daha da bölünmüştür:
    1. Evre IIA1: Tümör 4 santimetre veya daha küçüktür.
    2. Evre IIA2: Tümör 4 santimetreden büyüktür.
  • Evre IIB: Kanser rahim ağzından rahim çevresindeki dokuya yayılmıştır.

Evre III rahim ağzı kanseri

Evre III’te rahim ağzı kanseri vajinanın alt üçte birlik kısmına ve/veya pelvik duvara yayılmıştır  ve/veya böbrek   sorunlarına neden olmuştur ve/veya  lenf düğümlerini tutmuştur .

Aşama III, kanserin ne kadar yayıldığına bağlı olarak alt bölümlere ayrılır.

  • Evre IIIA: Kanser vajinanın alt üçte birlik kısmına yayılmıştır ancak pelvik duvara yayılmamıştır.
    Evre IIIA rahim ağzı kanseri; çizim rahim ağzı ve vajinanın bir kesitini göstermektedir. Kanser rahim ağzında ve vajinanın tüm uzunluğu boyunca gösterilir.
    Evre IIIA rahim ağzı kanseri. Kanser vajinanın alt üçte birlik kısmına yayılmış ancak pelvik duvara yayılmamıştır.
  • Evre IIIB: Kanser pelvik duvara yayılmıştır; ve/veya tümör bir veya her iki üreteri tıkayacak kadar büyüdü   veya böbreğin veya her ikisinin büyümesine veya çalışmasının durmasına neden oldu.
    Evre IIIB rahim ağzı kanseri; çizim rahim ağzı ve pelvik duvardaki kanseri göstermektedir. Ayrıca sağ üreteri tıkayan kanser ve genişlemiş sağ üreter ve sağ böbrek de gösterilmektedir. Rahim, mesane ve vajina da gösterilmektedir.
    Evre IIIB rahim ağzı kanseri. Kanser pelvik duvara yayılmış ve/veya tümör bir veya her iki üreteri tıkayacak kadar büyümüş veya böbreklerden birinin veya her ikisinin büyümesine veya çalışmasının durmasına neden olmuştur.
  • Evre IIIC: Evre IIIC, kanserin lenf düğümlerine yayılmasına bağlı olarak IIIC1 ve IIIC2 aşamalarına ayrılır.
    Evre IIIC rahim ağzı kanseri; çizim rahim ağzından pelvisteki lenf düğümlerine yayılan evre IIIC1 kanserini ve rahim ağzından karın bölgesinde aorta yakınındaki lenf düğümlerine yayılan evre IIIC2 kanserini göstermektedir.
    Evre IIIC rahim ağzı kanseri. Evre IIIC1’de kanser pelvisteki lenf düğümlerine yayıldı. Evre IIIC2’de kanser, karın bölgesinde aorta yakınındaki lenf düğümlerine yayılmıştır.

Evre IV rahim ağzı kanseri

Evre IV’te rahim ağzı kanseri pelvisin ötesine yayılmıştır  veya mesanenin veya rektumun iç kısmına yayılmıştır veya vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır.

Evre IV, kanserin yayıldığı yere bağlı olarak IVA ve IVB aşamalarına ayrılır.

  • Evre IVA: Kanser mesane veya rektum gibi yakındaki pelvik organlara yayılmıştır.
    Evre IVA rahim ağzı kanseri; çizim ve küçük resim rahim ağzından mesaneye ve rektal duvara yayılan kanseri göstermektedir.
    Evre IVA rahim ağzı kanseri. Kanser mesane veya rektum gibi yakındaki pelvik organlara yayıldı.
  • Evre IVB: Kanser, karaciğer , akciğerler , kemikler veya uzak  lenf düğümleri gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır  .
    Evre IVB rahim ağzı kanseri; çizim, lenf düğümleri, akciğer, karaciğer ve kemik dahil olmak üzere rahim ağzı kanserinin yayılabileceği vücudun diğer kısımlarını göstermektedir. Ekte kanser hücrelerinin rahim ağzından kan ve lenf sistemi yoluyla vücudun metastatik kanserin oluştuğu başka bir kısmına yayıldığı görülüyor.
    Evre IVB rahim ağzı kanseri. Kanser vücudun lenf düğümleri, akciğer, karaciğer veya kemik gibi diğer bölgelerine yayılmıştır.

Evre IV’e metastatik kanser de denir. Metastatik kanser, kanser hücreleri lenfatik sistem veya kan yoluyla dolaşıp vücudun diğer bölgelerinde tümörler oluşturduğunda meydana gelir. Metastatik tümör, birincil tümörle aynı kanser türüdür. Örneğin rahim ağzı kanseri akciğere yayılırsa akciğerdeki kanser hücreleri aslında rahim ağzı kanseri hücreleridir. Hastalığa akciğer kanseri değil, metastatik rahim ağzı kanseri denir.

Tekrarlayan rahim ağzı kanseri

Tekrarlayan rahim ağzı kanseri, tedavi edildikten sonra tekrarlayan (geri dönen) kanserdir. Kanser rahim ağzında veya vücudun diğer bölgelerinde metastatik tümörler olarak geri gelebilir. Kanserin vücudunuzda nereye geri döndüğünü, yayılıp yayılmadığını ve ne kadar uzağa yayıldığını belirlemeye yardımcı olmak için testler yapılacaktır. Tekrarlayan rahim ağzı kanseri için uyguladığınız tedavi türü, hastalığın ne kadar yayıldığına bağlı olacaktır.

♦Çocukluk Çağı Rahim Ağzı ve Vajinal Kanserler

Çocuklarda rahim ağzı kanseri ve vajina kanseri çok nadir görülür.

Çocukluk çağı rahim ağzı kanseri ve vajina kanseri çok nadir görülen kanser türleridir. Rahim ağzı kanseri rahim ağzı hücrelerinde, vajinal kanser ise vajina hücrelerinde oluşur. Rahim ağzı, rahmin (fetüsün büyüdüğü içi boş, armut biçimli organ) alt, dar ucudur. Rahim ağzı rahimden vajinaya (doğum kanalı) kadar uzanır. Vajina rahim ağzından vücudun dışına uzanan kanaldır. Doğumda bebek vajina yoluyla vücuttan dışarı çıkar.Kadın üreme sisteminin anatomisi; çizimde rahim, miyometriyum (rahmin kaslı dış tabakası), endometriyum (rahmin iç zarı), yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahim ağzı ve vajina gösterilmektedir.

Kadın üreme sisteminin anatomisi. Kadın üreme sistemindeki organlar arasında rahim, yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahim ağzı ve vajina bulunur. Rahim, miyometriyum adı verilen kaslı bir dış katmana ve endometriyum adı verilen bir iç astara sahiptir.

Çocukluk çağı rahim ağzı kanseri ve vajinal kanser belirtileri

Çocuklarda rahim ağzı kanseri ve vajina kanserinin en sık görülen belirtisi vajinadan kanamadır. Diğer durumlar da vajinal kanamaya neden olabilir. Çocuğunuzda vajinal kanama varsa bunu doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Doktor size teşhis koymanın ilk adımı olarak ne zaman başladığını ve ne sıklıkta meydana geldiğini soracaktır.

Çocukluk çağındaki rahim ağzı kanseri ve vajinal kanseri teşhis etmek için yapılan testler

Çocuğunuzda vajinal veya rahim ağzı kanserini düşündüren belirtiler varsa, doktorunun bunların kanserden mi yoksa başka bir durumdan mı kaynaklandığını öğrenmesi gerekecektir. Çocuğunuzun kişisel ve aile tıbbi geçmişini sorabilir ve fizik muayene yapabilirler.

Çocuğunuzun semptomlarına, tıbbi geçmişine ve fizik muayene sonuçlarına bağlı olarak doktor, çocuğunuzun vajinal veya rahim ağzı kanseri olup olmadığını ve eğer öyleyse bunun boyutunu (evresini) öğrenmek için daha fazla test önerebilir. Vajinal ve rahim ağzı kanserini teşhis etmek için yapılan testlerin ve prosedürlerin sonuçları, tedavi hakkında karar verilmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Çocukluk çağı rahim ağzı kanserini veya vajinal kanseri teşhis etmek ve evrelemek için aşağıdaki testler ve prosedürler kullanılabilir:

pap smear testi

Pap testi (Pap smear veya servikal sitoloji olarak da bilinir) yumuşak, dar bir fırça veya küçük bir spatula kullanarak serviks ve vajina yüzeyinden servikal hücreleri toplar. Hücreler anormal olup olmadıklarını anlamak için mikroskop altında incelenir.

Biyopsi

Transvajinal iğne biyopsisi, ultrasonun yönlendirdiği bir iğne kullanılarak dokunun çıkarılmasıdır. Bir patolog, kanser belirtilerini kontrol etmek için dokuyu mikroskop altında inceler.

Serum tümör belirteç testi

Serum tümör belirteçleri, kanda bulunan ve vajinal veya rahim ağzı kanseri hücreleri tarafından üretilen veya vücudun vajinal veya rahim ağzı kanserine tepki olarak ürettiği maddelerdir. Bu test için, vücuttaki organlar, dokular veya tümör hücreleri tarafından kana salınan belirli maddelerin miktarını ölçmek amacıyla laboratuvarda bir kan örneği kontrol edilir.

ultrason

Ultrason, pelvisteki iç doku veya organlardan yansıyan ve yankı yapan yüksek enerjili ses dalgalarını (ultrason) kullanır. Yankılar, sonogram adı verilen vücut dokularının bir resmini oluşturur.

♦Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

MRI, pelvis gibi vücudun içindeki alanların bir dizi ayrıntılı resmini oluşturmak için bir mıknatıs ve radyo dalgaları kullanır. Resimler bilgisayar tarafından yapılmıştır. Bu işleme nükleer manyetik rezonans görüntüleme de denir.

CT taraması (CAT taraması)

CT taraması, pelvis gibi vücudun içindeki alanların farklı açılardan alınan bir dizi ayrıntılı resmini oluşturan bir prosedürdür. Resimler, bir röntgen makinesine bağlı bir bilgisayar tarafından yapılır. Bu işleme bilgisayarlı tomografi, bilgisayarlı tomografi veya bilgisayarlı aksiyal tomografi de denir.Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması; Çizim, vücudun içindeki bölgelerin bir dizi ayrıntılı röntgen fotoğrafını çeken CT tarayıcısından kayan bir masanın üzerinde yatan bir çocuğu gösteriyor.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması. Çocuk, vücudun içindeki bölgelerin bir dizi ayrıntılı röntgen fotoğrafını çeken CT tarayıcısının içinden geçen bir masanın üzerinde yatıyor.

İkinci bir görüş almak

Bazı kişiler çocuklarının rahim ağzı veya vajinal kanser teşhisini ve tedavi planını doğrulamak için ikinci bir görüş almak isteyebilir. İkinci bir görüş almayı tercih ederseniz, ilk doktordan önemli tıbbi test sonuçlarını ve raporlarını alıp ikinci doktorla paylaşmanız gerekecektir. İkinci doktor öneride bulunmadan önce patoloji raporunu , slaytları ve taramaları inceleyecektir . İkinci görüşü veren doktor, ilk doktorla aynı fikirde olabilir, değişiklik veya başka bir yaklaşım önerebilir veya çocuğunuzun kanseri hakkında daha fazla bilgi verebilir.

♦Rahim ağzı kanseri ve vajinal kanser aşamaları

Kanserin evresi, tümörün boyutu, yayılıp yayılmadığı ve ilk oluştuğu yerden ne kadar uzağa yayıldığı gibi kanserin vücuttaki yaygınlığını tanımlar. En iyi tedaviyi planlamak için rahim ağzı veya vajinal kanserin evresini bilmek önemlidir.

Kanserin boyutunu tanımlayan, kanser için çeşitli evreleme sistemleri vardır . Rahim ağzı ve vajinal kanserler için Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu (FIGO) evreleme sistemi kullanılmaktadır. Çocuğunuzun kanserinin bu evreleme sistemi tarafından tanımlandığını patoloji raporunda görebilirsiniz. FIGO sonuçlarına göre kansere evre I, evre II, evre III veya evre IV (ayrıca evre 1, evre 2, evre 3 veya evre 4 olarak da yazılabilir) arasında değişen bir evre atanır. Çocuğunuzun doktoru sizinle konuşurken bunu bu aşamalardan biri olarak tanımlayabilir.

♦Tekrarlayan rahim ağzı kanseri veya vajinal kanser

Tekrarlayan kanser, tedavi edildikten sonra tekrar ortaya çıkan kanserdir. Rahim ağzı veya vajina kanseri rahim ağzında veya vajinada veya vücudun diğer bölgelerinde metastatik tümörler olarak tekrar ortaya çıkabilir. Kanserin vücutta nereye geri döndüğünü, yayılıp yayılmadığını ve ne kadar uzağa yayıldığını belirlemeye yardımcı olmak için testler yapılacak. Çocuğunuzun tekrarlayan kanser için uygulayacağı tedavi türü, hastalığın ne kadar yayıldığına bağlı olacaktır.

Çocukluk çağı rahim ağzı ve vajinal kanserinin tedavi türleri

Rahim ağzı kanseri veya vajina kanseri olan çocuk ve ergenler için farklı tedavi türleri vardır. Siz ve çocuğunuzun kanser bakım ekibi tedaviye karar vermek için birlikte çalışacaksınız. Çocuğunuzun genel sağlığı ve kanserin yeni teşhis edilip edilmediği ya da geri gelip gelmediği gibi birçok faktör dikkate alınacaktır.

Kanserli çocukların tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor olan pediatrik onkolog tedaviyi denetleyecek. Pediatrik onkolog, kanserli çocukların tedavisinde uzman olan ve tıbbın belirli alanlarında uzmanlaşmış diğer pediatrik sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışır. Bu, aşağıdaki uzmanları ve diğerlerini içerebilir:

Çocuğunuzun tedavi planı kanser, tedavinin hedefleri, tedavi seçenekleri ve olası yan etkiler hakkında bilgileri içerecektir. Tedaviye başlamadan önce çocuğunuzun kanser bakım ekibiyle neler beklenebileceği konusunda konuşmanız yararlı olacaktır.

Rahim ağzı kanseri tanısı, tedavinin çocuğunuzun doğurganlığını etkileyip etkilemeyeceği konusunda endişelere yol açabilir . Tedaviye başlamadan önce çocuğunuzun kanser bakım ekibiyle ne bekleyeceğiniz konusunda konuşun.

Ameliyat

Cerrahi, rahim ağzından veya vajinadan mümkün olduğu kadar çok kanseri çıkarmak için kullanılır. Ameliyattan sonra kanser hücreleri kalırsa veya kanser lenf düğümlerine yayılmışsa daha fazla tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

♦Radyasyon tedavisi

Radyasyon terapisi , kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini önlemek için yüksek enerjili röntgen ışınlarını veya diğer radyasyon türlerini kullanır. Rahim ağzı kanseri ve vajinal kanser bazen harici ışın radyasyon tedavisi ile tedavi edilir. Bu tip radyasyon terapisinde, vücudun kanserli bölgesine radyasyon göndermek için vücut dışındaki bir makine kullanılır. Radyasyon tedavisi tek başına veya kemoterapi gibi diğer tedavi türleriyle birlikte verilebilir.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için hücreleri öldürerek veya bölünmelerini durdurarak ilaçların kullanıldığı bir kanser tedavisidir. Vajinal kanser veya rahim ağzı kanseri için kemoterapi damar içine enjekte edilir . Bu şekilde verildiğinde ilaçlar kan dolaşımına girerek vücuttaki kanser hücrelerine ulaşır.

Kemoterapinin çocukluk çağı rahim ağzı kanseri veya vajinal kanseri için etkili bir tedavi olup olmadığı bilinmemektedir, ancak yetişkinlerde bu kanserleri tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan karboplatin ve paklitaksel gibi ilaçlar kullanılabilir.

Klinik denemeler

Tedavi klinik denemesi, kanser hastalarına yönelik mevcut tedavilerin iyileştirilmesine veya yeni tedaviler hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir araştırma çalışmasıdır. Bazı hastalar için klinik araştırmaya katılmak bir seçenek olabilir.

Yeni teşhis edilen çocukluk çağı rahim ağzı kanseri ve vajinal kanserin tedavisi

Çocuklarda yeni teşhis edilen rahim ağzı kanseri ve vajinal kanserin tedavisi şunları içerebilir:

  1. Ameliyattan sonra kanser hücreleri kalırsa veya kanser lenf düğümlerine yayılmışsa, kanserin mümkün olduğu kadar çoğunu çıkarmak için ameliyat yapılacak, ardından radyasyon tedavisi uygulanacaktır.
  2. Kemoterapi de kullanılabilir ancak bu tedavinin ne kadar işe yaradığı henüz bilinmiyor.

Bazen çocukluk çağı rahim ağzı kanseri ve vajinal kanser tedaviden sonra tekrarlayabilir (geri gelebilir). Çocuğunuza tekrarlayan rahim ağzı kanseri veya vajinal kanser teşhisi konursa çocuğunuzun doktoru tedaviyi planlamak için sizinle birlikte çalışacaktır.

Tedavinin yan etkileri

Kanser tedavisinin tedavi sonrasında başlayan ve aylarca, yıllarca devam eden yan etkilerine geç etkiler denir. Doğurganlıkla ilgili sorunlar gibi fiziksel sorunlar tedavinin geç bir etkisi olabilir.

Bazı geç etkiler tedavi edilebilir veya kontrol edilebilir. Bazı tedavilerin neden olabileceği olası geç etkiler hakkında çocuğunuzun doktorlarıyla konuşmanız önemlidir. Daha fazla bilgi için Çocukluk Çağı Kanseri Tedavisinin Geç Etkileri bölümüne bakınız .

Takip testi

Kanseri teşhis etmek için yapılan testlerden bazıları, tedavinin ne kadar işe yaradığını görmek için tekrarlanabilir. Tedaviye devam edilip edilmeyeceğine, değiştirilip değiştirilmeyeceğine veya tedavinin durdurulmasına ilişkin kararlar bu testlerin sonuçlarına göre verilebilir.

Tedavi bittikten sonra da zaman zaman bazı tetkikler yapılmaya devam edilecektir. Bu testlerin sonuçları çocuğunuzun durumunun değişip değişmediğini veya kanserin yeniden ortaya çıkıp çıkmadığını (geri gelip gelmediğini) gösterebilir. Bu testlere bazen takip testleri veya kontroller denir.

Başa çıkma ve destek

Bir çocuk kanser olduğunda ailenin her üyesinin desteğe ihtiyacı vardır. Dürüst ve sakin konuşmalar, çocuğunuzla ve kardeşleriyle konuşurken güven oluşturur. Bu zor dönemde kendinize iyi bakmanız da önemlidir. Destek için çocuğunuzun tedavi ekibine, ailenizdeki ve toplumunuzdaki kişilere ulaşın.

Rahim Ağzı Kanseri ile Başa Çıkmak

Rahim ağzı kanseri olduğunuzu ilk öğrendiğinizde karışık duygular hissetmeniz normaldir. Hayatınızda yaklaşan değişikliklerle nasıl başa çıkacağınızı merak edebilirsiniz. Atabileceğiniz adımlardan biri, meydana gelebilecek değişiklikler ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olacak hangi kaynakların mevcut olduğu konusunda bilgi sahibi olmaktır. Bunu yapmak size daha fazla kontrol hissi verebilir.

♦Doğurganlık sorunları

Bazı insanlar için kısırlık rahim ağzı kanseri tedavisinin en zor ve üzücü uzun vadeli etkilerinden biri olabilir.

Düşünmek bunaltıcı gelse de, tedavinin doğurganlığınızı nasıl etkileyebileceği ve doğurganlığı koruma seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşmanız yararlı olabilir. Doğurganlığınızı korumak için adımlar atmayı tercih ederseniz, doktorunuz ve doğurganlık uzmanınız mümkün olduğunca doğurganlığın korunmasını da içeren bir tedavi planı geliştirmek için birlikte çalışacaktır.

♦Cinsel sorunlar

Rahim ağzı kanserine yönelik bazı tedaviler, tedaviden sonra cinsel ilişkide kısa veya uzun vadeli sorunlara neden olabilir. Cinsel sorunlara genellikle vücudunuzdaki değişiklikler neden olur.

Bu değişiklikler kemoterapi , radyasyon terapisi , ameliyat veya bazı ilaçlardan kaynaklanmaktadır .

♦Vücut değişiklikleri

Rahim ağzı kanseri ve tedavisi, kendinizle ilgili görünüşünüzü ve hislerinizi değiştirebilir. Nasıl hissettiğin konusunda yalnız olmadığını bil. Bu değişikliklerle başa çıkmak zor olabilir. Ancak zamanla çoğu insan bunlara uyum sağlamayı ve ilerlemeyi öğrenir.

Tedaviden sonra vücut değişikliklerinin kişisel imajınızı ve cinsel yaşamınızı nasıl etkileyebileceği ve Kendilik İmajı ve Cinsellik konusunda duygularınızla başa çıkmanın ve iletişim kurmanın yolları hakkında daha fazla bilgi edinin .

Rahim ağzı kanseri, insan papilloma virüsü (HPV) ile cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklandığından , bazı insanların davranışınızın kanserinize neden olduğunu varsaymasından endişe duyabilirsiniz.

 Veya kanserinize yol açabileceğini düşündüğünüz yaşam tarzı seçimlerinden dolayı kendinizi suçlayabilirsiniz. Hemen hemen herkesin hayatının bir noktasında HPV enfeksiyonu geçireceğini ve rahim ağzındaki HPV enfeksiyonlarının çoğunun rahim ağzı kanserine neden olmayacağını hatırlamak önemlidir. Rahim ağzı kanserine sahip olmak sizin suçunuz değil. Duygularınızı birisiyle paylaşmanıza yardımcı olabilir. Bir danışmanla konuşmak veya bir destek grubuna gitmek isteyip istemediğinizi doktorunuza bildirin.

 

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial