‘Manisa’da açılması hedeflenen fabrikanın kurulmasına onay vermeyeceğiz’!

Volkswagen’in Türkiye Yatırımına Yeni Engel
Alman otomobil devi Volkswagen’in Türkiye’de planlandığı yatırımlarla ilgili yeni bir engel daha çıktı.

- Volkswagen (VW) İşyeri İşçi Temsilcisi Bernd Osterloh:
”Türkiye‘nin Suriye’deki askeri operasyonları sürdükçe, Manisa’da açılması hedeflenen fabrikanın kurulmasına onay vermeyeceğiz..
Türkiye politik hedeflerine savaşla ulaşmaktan vazgeçmediği sürece işçi temsilciliği olarak Türkiye’de fabrikanın kurulmasına karşı çıkmaya devam edeceğiz.”
Almanya’daki işletme yasalarında, işçi temsilcileri çalıştıkları firmaların aldığı yatırım ve genişleme kararlarında belirleyici bir role sahip.
Sistemde işçiler, işçi temsilcileri vasıtasıyla çalıştıkları iş yerinin yönetimine katılıyor ve burada alınan kararlarda söz sahibi oluyor.
Volkswagen’deki işçi temsilcileri denetleme kurulu üyelerinin yarısını oluşturuyor ve bu kişiler alınacak kararları veto hakkına da sahip.
Osterloh’un açıklamaları sonrasında, 15 Kasım’da gerçekleşecek ve VW’nin gelecek beş yıllık strateji planlarının ele alınacağı denetim kurulu toplantısında, işçi temsilcisinin Türkiye’ye yatırım konusunu veto etmesi ya da kararın ertelenmesi bekleniyor.
Daha önce de VW yönetimi Barış Pınarı Harekatı’nın başladığı günlerde toplam tutarı 1,4 milyar doları bulması beklenen Türkiye yatırımının resmi açıklamasını erteleme kararı almıştı.
- Bir şirket sözcüsü:
”Suriye’ye düzenlenen harekat sonrası koşulların kestirilememesi ve VW’nin imaj kaybına uğraması konusundaki çekinceler nedeniyle yeni fabrika kurma kararını bir süreliğine erteledik, ancak bu başka bir ülkede yeni bir yer arama anlamına gelmiyor.”
VW’nin uzun süredir masada olan yatırımı;
VW Şirket yönetimi, ‘Volkswagen Turkey’ adı altında 943 milyon TL sermayeli bir şirket kurmuş ve Manisa’da kurulacak fabrikanın 2022 yılında faaliyete geçeceği yönünde haberler çıkmıştı.
Fabrikanın yıllık 300 bin araçlık kapasiteye sahip olacağı ve muhtemelen 4 bin kişiyi istihdam edeceğinden yola çıkılıyor.
Almanya’daki fabrikalarının hemen hepsini elektrikli araba üretimine çeviren Volkswagen’in Türkiye’de ise Passat ve Skoda Superb modellerini üretileceği tahmin ediliyor..
amerikaninsesi – Cem Dalaman
+ There are no comments
Add yours