Fransız toplumu türban tartışmasıyla adeta ikiye bölündü.

Türbanlı bir genç anne okul gezisi kapsamında, Bölge Konseyi toplantısına türbanıyla katıldı… Bunu gören aşırı sağcı yöneticiler anneden türbanını çıkarmasını istedi… Ve bu nedenle başlayan tartışma ülke genelinde toplumun tüm kesimlerini bölen bir polemiğe dönüştü.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron:

  • Türbanlı anne:

“Bana toplu şiddet uygulandı ve ayrımcılık yapıldı.. Bu iddiayla suç duyurusunda bulundum.”

Bir polis memurunun kendi bürosunda 4 çalışma arkadaşını bıçaklayarak öldürdüğü terör saldırısından hemen sonra meydana gelen ‘türban kavgası’ Fransız toplumunda bir haftadır artarak devam eden bir polemiğe yol açtı.

Dijon kentinde, Bourgogne-Franche-Comte bölge konseyi toplantısına düzenlenen sınıf gezisine eşlik eden bir türbanlı anne, aşırı sağcı Ulusal Bütünleşme (RN) partisi Bölge Meclisi Başkanı Julien Odoul’un tepkisiyle karşılaştı… Odoul, toplantıyı keserek, genç annenin toplantıyı izlemeye devam edebilmesi için ‘cumhuriyet değerlerine aykırı olan türbanını çıkarması gerektiğini” söyledi.

  • Ulusal Bütünleşme (RN) partisi Bölge Meclisi Başkanı Julien :

“Cumhuriyet ve laiklik değerlerimiz adına, oturumu yöneten Marie Guite Dufay’den okul gezisine eşlik eden veliden türbanını çıkartmasını istemesini söyledim. Öldürülen 4 polisimizin ardından yapılan bu komünotarist provokasyonu hoş göremeyiz”

  • Oturum başkanı:

”Türbanlı kadının salonda bulunması yasalara aykırı değil…”

Bu durum üzerine RN’li belediye meclisi üyeleri salonu terk etti.

Türbanlı kadının tartışmadan etkilenen 11 yaşındaki oğlu ağlayarak annesine sarıldı. Oğlunu teselli etmeye çalışan annenin resmi ertesi gün sosyal medya ve tüm gazete ve televizyonlarda yer alınca, tartışma alevlendi.

Tartışmalarda toplum, aydınlar, medya, Meclis, siyasi partiler, hatta iktidar partileri ikiye bölündü.

  • Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer:

“Türbanın Fransız toplumunun geleceğinde yeri yok”

  • Hükümet sözcüsü Sybeth Ndiaye:

“Bir annenin okul gezisine katılması benini rahatsız etmedi.”

  • RN milletvekilleri:

”Okul gezilerine türbanlı annelerin refakat etmesini yasaklayan bir yasa teklifi verdik. Ancak teklife hükümetten ya da muhalefet partilerinden henüz bir destek gelmedi.”

Fransa türbana karşı!

  • BFM TV tarafından yapılan bir ankette,

Fransızlar’ın yüzde 61’i, okul gezilerine türbanlı annelerin eşlik etmesine ‘karşı olduklarını’ açıkladı.

Katılanların yüzde 55’i ise, ‘böyle bir ortamda, farklı kültürlerle birlikte yaşamaktan dolayı mutsuz olduğunu’ dile getirdi.

  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron:

“Konuları birbirine karıştırmak ve toplumumuzun bir bölümünü hedef göstermek sorumsuzluktur. Gelin bir blok oluşturalım ve öncelikle toplumumuzdaki her türlü radikalleşmeyle savaşma konusunda bölünmeyelim. Cumhuriyetin her yerde olması için çalışalım.”

”İslam ile terörle mücadele arasında ‘ölümcül bir kısayol’ seçilmesinden rahatsızım. Komünotarizm ile amansız bir mücadele vermeliyiz, ancak yurttaşlarımızı da hedef göstermemeliyiz.”

Türbanlı anneden suç duyurusu!

Türbanlı genç kadının avukatları, RN’li iki yerel yönetici hakkında, “bilinçli ve grup halinde sözlü şiddet uygulamak ve ayrımcılık” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

  • Genç annenin avukatı Sana Ben Hadj:

“Müvekkilim hakarete uğradı, görüntüleri her yerde yayınlandı, yaşananlardan çok etkilendi. Bütün bunlara şahit olan oğlu ise psikolog yardımı almaya başladı. Bu bir laiklik sorunu değil, ırkçılık sorunudur. Müslümanları cumhuriyetten dışlama girişimidir, Eğer benim müvekkilim olmasaydı, bu okul gezisi gerçekleşemeyecekti. Ondan başka gönüllü ebeveyn yoktu.”

  • Türbanlı anne:

“Bugün cumhuriyetle ilgili olumsuz bir düşünce içindeyim.”

Danıştay görüşü

Danıştay:

‘Okul gezilerine eşlik eden kişilerin kamu görevlisi sayılamayacağı, dolayısıyla, eğitim görevlilerinden beklenen dini tarafsızlığı göstermek zorunda olmadıkları’

Macron, kendi partisinden, bu konudaki pozisyonunu netleştirmesi için ‘Fransa İslamı konusunda büyük bir konuşma yapmasını’ bekleyen milletvekillerine de sinirlendi…

  • Macron:

“Bu aşamada böyle bir konuşma olmayacak. Bu konuda her şey yeterince söylendi. Yeniden yeniden bunu söylemeye gerek yok. Üç önemli noktada zaten çalışma başlatıldı. Radikalleşme ile mücadele, komünotarizm ile mücadele ve Fransız İslamı’nın yeniden yapılandırılması”

Le Figaro gazetesine konuşan Macron’a yakın isimler: “Bu konuda konuşmamazlık edemez. Bu konuda kesinlikle doğru seçilmiş sözcüklere ihtiyaç var. Belki de bu sözcükler henüz bulunamadı”

amerikaninsesi – Arzu Çakır

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: