‘Bugün burada görülen bu davanın konusu Türkiye’de yargı aracılığıyla muhalefetin susturulması ve cezalandırılmasıdır’

AİHM Büyük Daire’de savunma yapan tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, müvekilinin siyasi başarılarından dolayı hedef alındığını belirterek “Bugün burada görülen bu davanın konusu Türkiye’de yargı aracılığıyla muhalefetin susturulması ve cezalandırılmasıdır” dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın davası dün Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de görüldü.

Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da izlerken; Selahattin Demirtaş’ı avukatlar Prof. Dr. Başak Çalı, Dr. Kerem Altıparmak, Mahsuni Karaman, Benan Molu, Ramazan Demir ve Aygül Demirtaş savundu. Türkiye’yi ise Alman avukat Stefan Talmon temsil etti.

Demirtaş’ın avukatları yaptıkları savunmada Erdoğan’ın talebinin ardından üç aydan kısa bir süre içinde müvekkili hakkında 10 farklı şehirde fezlekeler hazırlandığını, 9 farklı savcının ise 96 saatlik bir süre içerisinde fezlekelerini Diyarbakır’a göndermelerinin akla uygun bir yolu olmadığını söyledi. Demirtaş’ın ‘terör örgütü kurmak ve yönetmekle’ suçlandığına dikkat çekilen savunmada avukatlar, ‘Ne var ki bu suçlama, Demirtaş’a karşı hazırlanan 96 dosyanın hiçbirinde bulunmamaktadır. Ülkenin dört bir yanındaki pek çok savcı, geçmiş yıllara dönerek Demirtaş’ın yaptığı siyasi konuşmaların ve faaliyetlerin suç teşkil ettiği sonucuna varmıştır’ ifadelerini kullandı.

Avukatlar, Ahmet Şık ve Nedim Şener davalarında olduğu gibi tüm hukuki sorunların incelenmesini istedi.

İLGİLİ HABER

‘FETÖ savcıları hazırladı’

Şubat 2011-Ocak 2013 tarihleri arasında hazırlanan fezlekelerden dokuzunun FETÖ’ye üye olmak gibi ciddi bir suçla yargılanan savcılar tarafından hazırlandığını söyleyen avukatlar, ‘Görevlerine son verilmiş olan bu savcıların Demirtaş’ın dosyasına koyduğu sahte deliller ve yasadışı telefon kayıtları, dava dosyasında kalmıştır. Bu deliller, Demirtaş’ın tutuklanmasına gerekçe olarak da kullanılmıştır. AYM buna hiç dikkat etmemiştir’ diye konuştu.

Avukatlar ayrıca Erdoğan’ın ‘Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz’ sözlerinin de yargı üzerindeki etkisini göstermeye yeterli olduğunu söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezasının da örnek verildiği savunmada,

‘Muhalifleri terörle suçlamak geçer akçe haline gelmiştir. Demirtaş’ın yaşadıkları, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da başına gelmiştir. CHP’nin İstanbul seçimlerini kazanmasından sonra, ‘terör propagandası’ suçlamasıyla cezalandırılmıştır’ ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’yi temsil eden Stefan Talmon’ın savunmasının ardından mahkeme sona erdi. AİHM kararını daha sonra açıklayacak.

Duruşmanın ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyet basın açıklaması yaptı.

Temelli, sürecin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla başladığını belirterek ”Özellikle dokunulmazlıkların kaldırıldığı süreçte başlayan bu büyük adaletsizlik vekil arkadaşlarımızın alıkonulmasına dönüşmüştür. Büyük bir adaletsizlik ve hukuksuzluk söz konusudur. Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargıdan bahsetmek bugün için mümkün değildir. Talimatla hareket eden ve talimatla kararlar veren bir yargı sistemi Türkiye’de geçerli. Bugün tam da bu yargı sistemine karşı burada bir adalet arayışı sürüyor. Umuyorum bu adalet arayışı gecikmez” dedi.

İLGİLİ HABER

Davanın geçmişi

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Selahattin Demirtaş hakkında açılan dava devam ederken, tahliyesi için yerel mahkemelere yapılan başvurular reddedildi.

Bunun üzerine AYM’ye yapılan başvuruya yanıt verilmemesi üzerine avukatlar dosyayı 26 Haziran 2018 tarihinde AİHM’ye taşıdı.

Bu sırada Demirtaş hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 4 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

İstinafa yapılan başvuruda İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 20 Kasım 2018 tarihinde Demirtaş’ın tahliyesini istedi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye başvurusunu 30 Kasım 2018’de reddederek, tutukluluğa devam karar vermişti.

İLGİLİ HABER

http://www.cumhuriyet.com.tr

İLGİLİ YAZILAR

DAHA FAZLASI

+ There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.