Borçlanma Genel Müdürlüğü kuruldu!
Share this content:
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Borçlanma Genel Müdürlüğü oluşturuldu. İç borçlanma ve dış borçlanma yetkileri birleştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde yeni bir yapılanmaya gidildi.
Kararnameyle, Borçlanma Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Genel müdürlük;
- Devlet tahvili, Hazine bonosu ve diğer iç borçlanma senetleri çıkarma,
- Bunların değer ve faizlerini belirleme,
- İhale, sürekli satış ve diğer yöntemlerle satışını yapma görevlerini yürütecek.
Yeni düzenlemeyle iç borçlanma ve dış borçlanma yetkileri de birleştirildi. Daha önceden ilgili görevleri Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü yürütüyordu.
Kararnameyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde bulunan bazı müdürlüklerin görev tanımında da değişiklik yapıldı.
Kararnamede, Borçlanma Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri şöyle sıralandı:
- Devletin iç borçlanmasını yürütmek, Devlet tahvili, Hazine Bonosu ve diğer iç borçlanma sepetleri çıkarmak, ihale yöntemi, sürekli satış yömnetemi ve diğer yöntemlerle satışını yapmak ve yaptırmak, bunların satış mikarlarını, değerlerini ve faizlerini belirlemek, bunlara ilişkin her türlü akit ve diğer işlemleri yürütmek.
- Türkiye Cumhuriyeti adına uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ve benzeri enstürimanlarla borçlu ve garantör sıfatıyla borç almak ve bunlara ilişkin akit ve garanti işlemleri ile her türlü temas ve müzakeleri yürütmek
- Devlet borcu kapsamında ortaya çıkan yükümlülüklerin yönetimi amacıyla finanasal piyasalarda mevcut finansman ve türev araçlarını kullanmak suretiyle her türlü işlemi yapmak
- İlgili diğer bakanlık birimleriyle işbirliği içinde borçlanma ürün politika, ilke ve stratejilerin belirlenmesine ve borçlanma programları hazırlanmasına katkıda bulunmak
- Genel Müdürlüğün görev alanına giren faaliyetlerle ilgili olarak yatırımcı ve kredi derecelendirme kuruluşlarıyla her türlü ilişkiyi yürütmek
- Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak
İLGİLİ BİRİMLER İSTANBUL’A TAŞINDI
Bilgi veren bakanlık yetkilisi, ilgili düzenlemenin ‘bir organizasyon değişikliği’ olduğunu belirterek, mevcutta iki farklı genel müdürlükte bulunan iç borçlanma ve dış borçlanma yapan birimlerin birleştirildiğini söyledi.
Yetkili, ilgili düzenlemeyle daha etkin bir yapının esas alındığını belirtti ve ilgili birimlerin İstanbul’a taşındığını, kredi derecelendirme kuruluşları ve yatırımcı ilişkilerinin de yeni kurulan Borçlanma Genel Müdürlüğü’nün içine alındı dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulan Borçlanma Genel Müdürlüğü görevine Mustafa Turan getirildi.

Borçlanma Genel Müdürlüğü’ne Mustafa Turan atandı.
MUSTAFA TURAN KİMDİR?
İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği bölümünden 2002’de mezun olan Mustafa Turan, 2003’te VakıfBank’ta Müfettiş Yardımcısı olarak çalıştı. Müfettiş olarak 2005-2008 yılları arasında görev yapan Turan, Yatırımcı İlişkileri Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı görevlerini yerine getirdi.
2012’de VakıfBank Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkileri Başkanı olarak atanan Turan, halen Yatırımcı İlişkileri, Yapılandırılmış Finansman ve Dış Ticaretin Finansmanı bölümlerinden sorumlu olarak görevini sürdürüyor.
Turan, 2016-2019 arasında VakıfBank International AG Viyana’da Risk Komitesi Başkanı, Denetim Komitesi Başkanvekili ve Kredi Komitesi Üyesi olarak görev yaptı ve aynı zamanda Vakıfbank Kurumsal Yönetim Komitesi üyesi.
KISA VADELİ DIŞ BORÇ 123 MİLYAR DOLAR
Merkez Bankası verilerine göre mart sonu itibariyle Türkiye’nin dış borç stoku 453,4 milyar dolara ulaştı. Kısa vadeli dış borç stoku ise 2018 yıl sonuna göre yüzde 5 artarak 122,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Mart sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu yüzde 50,4’ü dolar, yüzde 29,6’sı euro, yüzde 14,7’si TL ve yüzde 5,3’ü diğer döviz cinslerinden oluştu.
+ There are no comments
Add yours