Tüm katı ve sıvı yağlar, gliserol ve yağ asitleri adı verilen moleküllerin karışımından oluşur ve belirli bir sıvı veya katı yağdaki yağ asitlerinin bileşimi, onun nasıl davranacağını belirler..

Hardal Yağı Hakkındaki Gerçek

“Yalnızca Harici Kullanım İçindir”

Hardal yağı, dünya çapında birçok mutfakta kullanılan ateşli ve lezzetli aromalı bir yağdır..

Hardal yağı, Çin, Rusya ve Güney Asya’da, özellikle de Hindistan’ın kuzeyindeki Batı Bengal eyaletinin yanı sıra Bangladeş ve Pakistan’da ev aşçıları arasında son derece popüler bir yağdır.

Çoğu yemeklik yağ gibi, hardal yağının da çeşitli uygulamaları vardır. Sebzeleri sotelemek veya kızartmak için kullanabilirsiniz.. Ayrıca, özellikle yüksek bir dumanlanma noktasına (yaklaşık 480°F [248,89°C]) sahip olduğundan, bu kanola ve hatta üzüm çekirdeği yağından daha yüksektir, dövülmüş taze balık parçaları gibi derin yağda kızartmak için harika bir yağdır ve sebzeleri kavururken zeytinyağı yerine kullanılabilir.

 

Hardal yağının dünyanın bazı bölgelerindeki popülaritesine rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’nde yenilebilir amaçlarla satışı yasaktır ve hardal yağı şişelerinin “Yalnızca Harici Kullanım İçindir” yazan etiketlerle satılması gerekmektedir. Aklıma gelen ve insanların bana sıklıkla sorduğu soru şu: “Peki, eğer Hindistan’daki insanlar için sorun yoksa, neden onu burada pişirip tüketemiyoruz? Hintliler yüzyıllardır bununla yemek pişiriyor, ve onlar iyi.”

Hardal yağının satışının neden kısıtlandığını anlamak için bileşimine daha yakından bakmamız gerekiyor.

Tüm katı ve sıvı yağlar, gliserol ve yağ asitleri adı verilen moleküllerin karışımından oluşur ve belirli bir sıvı veya katı yağdaki yağ asitlerinin bileşimi, onun nasıl davranacağını belirler..

Örneğin, yüksek oranda doymuş* yağ asitleri içeren yağlar (domuz yağı ve donyağı gibi hayvansal yağlar ve hindistancevizi yağı gibi bazı bitkisel kökenli yağlar) oda sıcaklığında katı gibi davranacaktır. Daha yüksek oranda doymamış yağ asitleri içeren yağlar (örneğin zeytinyağı ve yer fıstığı yağı), oda sıcaklığında sıvı gibi davranacaktır.

Hardal yağı, doymamış yağ asitleri açısından zengindir, ancak aynı zamanda erusik asit adı verilen özel bir tür yağ asidi de içerir ve bu, yağı çevreleyen tartışmaların merkezinde yer alır.

 Lahana ve lahananın yanı sıra kolza tohumu ve hardalı da içeren brassica bitki familyasının tohumlarının tümü değişen miktarlarda erusik asit içerir. 1950’lerde hayvanlar üzerinde yapılan ilk deneysel çalışmalar, erusik asidin muhtemelen kalp hastalığının gelişiminde rol oynadığını ileri sürdü.

Hardal yağının yüksek düzeydeki erusik asit nedeniyle Amerika’da insan tüketimine satışı kısıtlandı. Hardal yağının yalnızca tedavi edici masaj yağı olarak satılmasına izin veriliyordu, bu nedenle Hint marketlerindeki şişeler “Yalnızca Harici Kullanım İçin” etiketi taşıyordu.

Hardal Yağıyla Pişirmeli misiniz?

Dürüst olmak gerekirse, kullanıp kullanmamak size kalmış.

Yandilla hardal yağı şişesi

Hardal Yağı Aroma Bilimi

Siyah ve kahverengi hardal tohumları ezildiğinde, sinigrin, mirosinaz adı verilen bir enzim tarafından, yaban turpu ve wasabi’ye ateşli doğasını veren aynı molekül olan allil izotiyosiyanata dönüştürülür.

Beyaz (sarı) hardal tohumları, yağ üretmek için nadiren kullanılır, çünkü bunların ezilmesi, p-hidroksi benzil izotiyosiyanat olarak bilinen çok daha az keskin kokulu bir molekül üretir.

Alil izotiyosiyanat yağda çözünür ve son derece uçucudur; Hardal yağından büyük bir koku çekerseniz, burnunuzdaki allil izotiyosiyanatın neden olduğu yanma hissini hemen hissedersiniz. Bu his, alil izotiyosiyanatın ağrı ve iltihabı tespit eden belirli duyu reseptörlerine bağlanmasıyla tetiklenen, kemetez adı verilen mukoza zarlarının duyarlılığından kaynaklanır (bu fenomen, sebzelerden herhangi birinin tüketilmesiyle ortaya çıkan diğer benzer yanma hislerinden sorumludur).

Hardal Yağı Nasıl Kullanılır?

Çeşitli şekillerde kullanılabilir: kızartma, soteleme veya bir achar için karışıma dahil etme.

Keskin vuruşunun özellikle güçlü olmasını istiyorsanız, yağı ısıtmak isteyeceksiniz, bu da güçlü aroma moleküllerinin uçuculuğunu artırarak daha fazlasını havaya ve burun geçişlerinize gönderecektir.

Sonuçta hardal yağını zeytinyağı, susam yağı veya ceviz yağı gibi diğer aromatik yağlar gibi düşünmek en iyisidir.

Hardal Yağı: Sağlığa Faydaları, Beslenmesi, Kullanımları ve Yan Etkileri

Hardal yağı çok yönlüdür ve dünyanın birçok yerinde kullanılmaktadır. Hardal yağı güçlü bir tada sahiptir ve birçok yemeğin tadını arttırır. Sadece bu değil, aynı zamanda sağlık açısından da birçok faydası var.

Ancak kolesterol korkusu ve kalp hastalıklarının artmasıyla birlikte pek çok insan artık günlük olarak tükettikleri yağın türüne ve kalitesine dikkat etmeye başladı. 

Bu durum Zeytinyağı, Ayçiçek yağı, Pirinç Kepeği yağı ve Üzüm çekirdeği yağı gibi sağlıklı yağların satışında yaygın bir artışa yol açtı.

hardal yağı faydaları

 

Hardalın antiinflamatuar özelliğinden dolayı şeker hastalığına iyi geldiğini de belirtmekte fayda var. Bu nedenle diyabet tariflerinde kullanılabilecek ideal yağlardan biri olarak kabul edilmektedir .

 

Hardal Yağı Beslenmesi

Hardal yağı yaklaşık %60 tekli doymamış yağ asitlerine (MUFA) (%42 erusik asit ve %12 oleik asit) sahiptir; yaklaşık %21 çoklu doymamış yağlara (PUFA) (%6 omega-3 alfa-linolenik asit (ALA) ve %15 omega-6 linoleik asit (LA)) ve yaklaşık %12 doymuş yağlara sahiptir.

Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin bu optimum oranı ve doymuş yağların düşük içeriği, hardal yağını piyasada bulunan diğer birçok yağa göre daha faydalı ve tercih edilir hale getirir .

Hardal yağı kırmızımsı kahverengi veya kehribar renginde olup güçlü kokusu ve keskin keskin tadıyla bilinir. Hardal yağının keskinliği alil izotiyosiyanatın varlığından kaynaklanmaktadır. Bu yağlı bitkisel yağ, hardal tohumlarının preslenmesiyle elde edilir.

Şimdilik Hardal Yağını ve faydalarını detaylı olarak anlayalım.

Hardal Yağının Sağlığa Faydaları

Tecrübelerime dayanarak, hardal yağının topikal tahriş edici etkilerinden dolayı geleneksel olarak kızartıcı ve tahriş edici olarak kullanıldığını buldum. Hardal yağı cilde uygulandığında bir ısınma hissine ve bölgeye kan akışının artmasına neden olabilir, bu da ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Dr. Siddharth Gupta, BAMS, MD (Ayu)

1. Kardiyokoruyucu Etkiler

Hardal yağı sağlıklı yenilebilir bir yağdır, Doymuş yağ asidi (SFA) oranı düşüktür, MUFA ve PUFA, özellikle alfa-linolenik asit bakımından yüksektir ve iyi bir LA: ALA oranına (6:5) sahiptir.

Hardal yağı kullanan Miyokard Enfarktüsü (MI) hastalarında aritmiler, kalp yetmezliği ve anjinada azalma görüldü. Bu nedenle hardal yağı, kardiyovasküler rahatsızlıkları olan hastalar için sağlıklı bir seçim olarak kabul edilir.

 

N6 (linolenik asit) ve N3 (alfa-linolenik asit), vücut için faydalı olduğu kanıtlanmış esansiyel yağ asitleridir. N6 PUFA, LDL kolesterolü düşürür ancak aynı zamanda HDL’yi de azaltabilir; oysa N3 PUFA, trigliseritleri, kan basıncını, iltihabı azaltabilir, vasküler fonksiyonu iyileştirebilir ve ani ölüme neden olabilir.

2. Öksürüğü ve Soğuk Algınlığını Azaltır

Eski zamanlardan beri hardal yağı soğuk algınlığını, öksürüğü ve diğer solunum yolu hastalıklarını ve alerjileri hafifletmek için kullanılmıştır.

Hardal yağı içeren buharın solunmasının solunum tıkanıklığını giderdiği gösterilmiştir. Ayrıca hardal yağı, birkaç diş sarımsak ve 1 çay kaşığı ajwain ısıtılarak yapılan karışım ayaklarımıza ve göğsümüze masaj yapıldığında soğuk algınlığı ve öksürüğün giderilmesini sağlar.

Hardal yağı sinüzit hastalarında da olumlu etkiler gösterebilir.

3. Anti-bakteriyel, Anti-mantar ve Anti-kanserojen Özellikler

Hardal yağında bulunan ve antibiyotik, mantar öldürücü ve kanseri önleyici özelliklere sahip olan glukozinolat, insan sağlığı için tedavi edici olarak hizmet eder. Böylece bizi kolorektal ve gastrointestinal kanserlerden korur.

Ally İzotiyosiyanat, gıdayı mantar oluşumundan koruyan ve enfeksiyonu azaltan bir mantar önleyici madde olarak görev yapar.

4. Kırmızı Kan Hücrelerini Güçlendirir

Hardal yağı, vücudumuzun plazma, hücre lipitleri ve hücre zarı bileşenleri olarak çeşitli biyolojik işlevleri yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu tüm yağların ana kaynağıdır.

Hardal yağı kolesterolü düşürür ve kırmızı kan hücrelerinin (RBC) membran yapısını iyileştirir. Kolesterolü azaltmanın basit yolları hakkında daha fazla bilgi edinin .

5. Uyarıcı Olarak Davranır:

Hardal yağı, ter bezlerimizi uyardığı ve böylece vücuttaki kan dolaşımını iyileştirdiği bilinen doğal bir uyarıcıdır. Ayrıca vücut sıcaklığının düşürülmesine ve toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur.

Tüm vücutta kan dolaşımını artırarak, aynı zamanda stresli ve aşırı çalışan kasları rahatlatır ve gençleştirir.

6. Eklem Ağrısı ve Artritten Kurtulma:

Hardal yağı ile düzenli bir masaj, ağrıyan eklemlerin ve kasların hafifletilmesine yardımcı olur. Artrit hastaları ayrıca, artrit nedeniyle oluşan sertliği ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan Omega-3 yağ asitlerinin varlığı sayesinde, hardal yağı ile yapılan bir masajın ardından rahatlama ve rahatlık yaşarlar.

 

7. Bağışıklık Güçlendirici:

Hardal yağının bileşimi vücudumuzun ihtiyacına dayanmaktadır. Bu yağın doymuş yağ oranı <%7, yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitleri ise %3,6-32,2 arasında değişmektedir. Aynı zamanda önemli miktarda linoleik (18:2) ve linolenik asit (18:3) içerir.

8. Diyabetik Tehlikeleri Azaltır:

Uygulamamda hardal yağının analjezik özelliklere sahip olabileceğini gözlemledim. Çalışmalar hardal yağının vücuttaki belirli reseptörleri uyarabildiğini ve bunun da ağrının hafifletilmesine katkıda bulunabileceğini göstermiştir.

Dr. Rajeev Singh, BAMS

Hardal yağında bulunan alfa-tokoferoldeki E vitamini miktarı, diyabetik tehlikeleri kontrol etmede faydalı etkilere sahiptir.

9. İştahı Artırır  

Hardal yağı son derece faydalıdır ve zayıf kişiler tarafından da tüketilebilir. Midenizi pompalayarak daha fazla yemek yeme isteği uyandırır ve açlık hissi yarattığı bilinen mide suları ve safranın salgılanmasını kolaylaştırır.

10. Kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir  

Deneyimlerime dayanarak, hardal yağının ter bezlerini uyarma ve potansiyel olarak vücut sıcaklığının düşürülmesine katkıda bulunma yeteneği olabilir. Bu etki, hardal yağında bulunan, vücudun termoregülasyon sistemi ile etkileşime giren, terlemeyi ve ardından ısı dağılımını teşvik eden aktif bileşiklere atfedilebilir.

Dr. Smita barode, BAMS, MS

Araştırmalar, hardal yağının vücudunuzdaki belirli kanser hücresi türlerinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlatmaya da yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Trans yağ, insülin yetmezliğinin ve yağın yüksek oksidasyonunun ana nedenidir.   Hardal yağında trans yağ bulunmaması insülin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur ve bu da kan şekeri seviyemizi düzenler.

 

Hardal Yağının Diğer Kullanımları

Etkili Masaj Yağı

Bebeklik döneminde hardal yağı ile yapılan masaj, büyümeyi ve masaj sonrası uykuyu iyileştirir.

Hardal yağı ile yapılan masaj, masaj yapılmayan bebeklere kıyasla ağırlığı, uzunluğu, orta kol ve orta bacak çevresini iyileştirir.

Ağız Sağlığını Geliştirir

Hardal yağı diş etlerinizi güçlendirmeye yardımcı olur ve plağın çıkarılmasını kolaylaştırır. Plak genellikle yağ zarlarıyla çevrelenen bakteriler nedeniyle oluşur. Hardal yağını ağzımızda gezdirmek, yağda çözünen bakterilerin gevşemesine ve ayrıca diş eti kanamasının önlenmesine yardımcı olabilir.

Harika Saçlar

Hardal yağı, saçlarımızı nemli, canlı tutan ve daha hızlı uzamasına yardımcı olan alfa yağ asitleri içerir. Hardal yağı aynı zamanda saç büyümesi için önemli olan antioksidanlar, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ve A, D, E ve K gibi vitaminler açısından da zengin bir kaynaktır.

 

Hardal yağının mantar önleyici özellikleri aynı zamanda saç derimizde mantar ve kepek oluşumunu da engeller. Kepek için ev ilaçları hakkında daha fazla bilgi edinin .

Cildimize İyi Gelir

Hardal yağı, B vitamini kompleksi, A vitamini, E vitamini, kalsiyum, protein ve omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır. Ayrıca bronzluğun ciltten uzaklaştırılmasına da yardımcı olur. Dudaklarınız çatlamışsa hardal yağı da harikalar yaratır.

Bu yağın anti-bakteriyel ve anti-fungal özellikleri sivilce oluşumunu engeller ve cildimizin temiz ve parlak kalmasını sağlar.

 

Sivrisinek Kovucu olarak kullanılır

Hardal yağının keskin ve güçlü kokusu onu doğal bir sivrisinek kovucu yapar. Cilde birkaç damla hardal yağı sürün ve sivrisinekleri uzaklaştırın.

Biliyor musun?

 

 

  1. Hardal yağı, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılı olan omega-3 yağ asitlerini içerir.
  2. Hardal yağı, hücrelerin hasara karşı korunmasına yardımcı olan bir antioksidan olan E vitamininin iyi bir kaynağıdır.
  3. Hardal yağı, vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
  4. Hardal yağı geleneksel tıpta eklem ağrısını ve iltihabı hafifletmek için kullanılmıştır.
  5. Hardal yağının dumanlanma noktası yüksektir, bu da onu yüksek sıcaklıklarda pişirmeye uygun hale getirir.

Hardal yağı çeşitli faydalar için nasıl kullanılır?

  1. Hardal yağı, yemek pişirmek ve kızartmak için kullanılabilir. Bu sayede bağışıklığı güçlendirir, kalbimize ve şeker hastalarına iyi gelir.
  2. Turşu ve Hint turşularına eklendiğinde koruyucu görevi görür.
  3. Solunum sistemimizi tıkanıklıktan temizlemek için hardal yağı içeren buharı soluyun.
  4. Soğuk algınlığı ve öksürükten kurtulmak için hardal yağı, sarımsak ve ajwain karışımıyla ayaklarımıza ve göğsümüze masaj yapın.
  5. Bir çay kaşığı hardal yağı ve bal tüketmek çeşitli solunum problemlerine yardımcı olur.
  6. Yağ çekme için hardal yağı kullanmak bakterileri öldürür ve diş eti kanamasını önler.
  7. Hardal yağı, zerdeçal ve tuzdan oluşan bir macunu dişlerimize ve diş etlerimize sürmek; onları sağlıklı kılar.
  8. Hardal yağı ve Hindistan cevizi yağı karışımını tüm vücudumuza masaj yapmak için kullanabilirsiniz.

Hardal Yağı Kullanmanın Yan Etkileri

  1. Hardal yağı Erusik asit içerir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalara göre, erusik asit yeterince yüksek dozlarda kalp üzerinde toksik etkilere sahiptir. ABD’de hardal yağı tüketimi böylece yasaklandı
  2. Hardal yağının uzun süreli topikal uygulamasının cilt üzerinde zararlı etkileri olabilir. Hatta küçük ila büyük cilt kabarcıklarına bile neden olabilir.
  3. Aşırı hardal yağı tüketimi, mukoza zarının iltihaplanma eğiliminde olduğu rinit oluşumuna neden olabilir.
  4. Hamile kadınlar, hardal yağı tüketiminden kaçınmalıdır çünkü hardal yağı, hem kendilerine hem de büyüyen fetüse zararlı olan birkaç kimyasal bileşik içerir.

Hardal Yağı Yaygın Olarak Çeşitli İsimlerle Bilinir:

  • Hintçe Sarson ka tel
  • Sarsay tel Bengalce
  • Kadugu Ennai Tamil dilinde
  • Telugu dilinde Avanune
  • Gujarati dilinde Rainu tel
  • Marathi’deki Mohariche tel
  • Malyalam’daki Kadugenna
  • Oriya’daki Sorisha tela

 

Hardal Yağı ve Rafine Ayçiçek Yağı

Hardal ve ayçiçek yağı Hindistan’da en çok kullanılan iki yağdır. Tüketici odaklı pazar insanları seçeneklerle şımartıyor; yarışta avokado, yer fıstığı ve zeytinyağı da yer alıyor. En popüler iki yemeklik yağ olduğundan hangisinin fayda açısından daha üst sıralarda yer aldığına dair tartışma uzun süredir devam ediyor.  

Hardal tohumlarından elde edilen hardal yağı koyu sarı renkte ve keskin bir kokuya sahiptir. Hardal yağı, kan damarlarında birikmeme avantajına sahip olduğundan, büyük Hint evlerinde yemeklik yağ olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Omega 3 ve 6 gibi sağlıklı yağlar içermesinin yanı sıra kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Saçları yağlamak için hardal yağı yüzyıllardır kullanılmaktadır. Hardal yağı önemli miktarda erusik asit içerdiğinden tüketiminin orta sınırlarda yapılması tavsiye edilir. Çok fazla hardal yağı anemiye veya ishale neden olabilir.

Öte yandan rafine ayçiçek yağı, yabancı maddeleri, kirletici maddeleri ve kokuyu gidererek daha net görünmesi için kimyasal olarak işlenmiş bir yağdır. Rafine yağın, kalp hastalarına yönelik rafine yağ gibi müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmış olması dışında pek fazla faydası yoktur. Rafine yağın zararlı etkileri kimyasal işlemlere tabi tutulmasına dayanmaktadır. Rafinasyon işlemi, uzun vadede sindirim sistemine zararlı olan sodyum hidroksit ve koruyucuların yanı sıra nikeli de içerir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial